ירדו מה'שולה': האקדמיה תמצא מילה אחרת לפריפריה
באקדמיה ללשון העברית שקלו לקרוא לפריפריה 'שולה' ועוררו זעם אחרי הפרסום ב"ידיעות אחרונות". "שוליים זו לא מילה שמתאימה לחלוצים האמיתיים של מדינת ישראל". האקדמיה: "הנשיא מסתייג ממנה נמרצות והודיע שההצעה 'שולה' מוסרת לאלתר מסדר היום". אילו מילים חלופיות תציעו לאקדמיה ללשון?
כעס וזעזוע ביישובי הצפון בעקבות הצעה שהעלתה האקדמיה ללשון העברית, לפיה המילה העברית לפריפריה היא "שולה" (במלרע), מלשון שוליים. "תמיד ידענו שלא סופרים אותנו, עכשיו גם נותנים לזה הגדרה וכותרת", אמר אחד התושבים בזעם למשמע החידוש הלשוני שעליו פורסם הבוקר (יום ה') ב"ידיעות אחרונות". על דרך ההומור הציעו כמה תושבים להחליף את השמות של עפולה ומטולה לעשולה ומשולה. האקדמיה הודיעה שההצעה "שולה" מוסרת לאלתר מסדר היום.
לביאה פישר (61) מכרמיאל הייתה עד לא מזמן דוברת העירייה, "תושבת הפריפריה מלידה", כהגדרתה. לדבריה, מדובר בהחלטה "מגעילה". "אנחנו הלב, לא השוליים", אמרה. "חברי האקדמיה ללשון העברית - הסירו מיד מילה זו שמבישה את ממציאיה", הציעה. "נשאלת השאלה אם המצאת שם כה נלוז לפריפריה, שבה חיים מיטב תושבי מדינת ישראל, נשענת על הזלזול המתמשך של ממשלות ישראל בפריפריה לאורך השנים? תושבי הפריפריה הם מלח הארץ, בוני הארץ ושומרי גבולותיה".
יעל שביט, אשת יחסי ציבור מייסוד המעלה: "פריפריה היא לחלוטין לא שולי מדינה. החלטה של הנהגה מושכלת יכולה להפוך פריפריה למקור משיכה מרכזי אם אכן תחליט על כך, ותבצע מעשים שיהפכו אותה לאזור אטרקטיבי מבחינה כלכלית ואישית. התנהגות כל הממשלות לאורך השנים מסמלת זלזול מתמשך בנושאים המהותיים הרחבים. פרויקטים שלא ניתן 'לגזור בהם סרט' על ידי שר בתקופת הקדנציה שלו, אינם מושקעים או בכלל מתוכננים", קבלה. "תושבי הפריפריה לא רק שאינם שוליים, הם החוסן של ערי המרכז והמדינה. ללא העמידה האיתנה לאורך השנים באזורי העימות מצפון ומדרום לא הייתה מדינה".
ראשי הרשויות בדרום מבקשים למצוא מילה חלופית, ואף פנו לעזרת הגולשים. רוני מרום, ראש מועצת מצפה רמון, אמר: "זה שם לא ראוי. צריך למצוא שם אחר, כי השימוש במילה הזו מגוחך. ברור שלא ייעשה בה שימוש ואין לה תכלית". הוא סבור כי זו מילה ש"מתייחסים אליה בסוג של חיוך, אך במקרה של הפריפריה אי-אפשר לבטל את זה בחצי חיוך. יש מילה ראויה בעברית - ספר. זו יופי של מילה. לא צריך להמציא מילה חדשה".
"זה בין מגוחך למעציב", אמרה ראש מועצת בני שמעון סיגל מורן. "אני לא משתמשת במונח פריפריה לגבינו. פריפריה זה מצב תודעתי, לא גיאוגרפי. אני לא רואה את עצמנו כשולה. אני לא מבינה למה צריך למצוא מילה לפריפריה. לא צריך את המונח הזה בכלל. אם כבר, השימוש במילה 'אזורי עדיפות' יותר טוב".
חברי תנועת "שינוי כיוון", קבוצת צעירים הפועלת באצבע הגליל, הגיבו בחריפות: "שוליים זו לא מילה שמתאימה לחלוצים האמיתיים של מדינת ישראל. ההגדרה המגעילה הזו מוכיחה עד כמה מנותק הממסד ממה שקורה בשטח. אנו מציעים להם לרדת ממגדל השן ולהגיע לביקור בגליל".
ח"כ אראל מרגלית (המחנה הציוני), המשמש יו"ר השדולה למען הנגב והצפון בכנסת, שלח מכתב לאקדמיה בדרישה לבטל את החידוש. במכתב ציין: "אני רואה בכך בחירה אומללה שמבזה את תושבי הגליל והנגב, הצפון והדרום. כמוסד העליון ללשון העברית המופקד על אחד הנושאים החשובים והמרכזיים במציאות הישראלית, אין לי ספק שאתם מבינים את המשמעות.
"האנשים הגרים שם הם ממש לא השוליים, אלא לבו הפועם של המפעל הציוני-התיישבותי, והגדרת אזורים גיאוגרפיים כשוליים מייצרת תודעה מעוותת. השוליים הוא מקום שבו אף אחד לא רוצה להיות. זה מקום מסוכן ודרך ביטוי לחריגה מהנורמה".
מהאקדמיה ללשון העברית נמסר בתגובה: "הצעת הוועדה למונחי גאוגרפיה אנושית לתרגם את המילה פריפריה במילה 'שולה' נדחתה בוועדת המינוח המרכזית של האקדמיה, ונשיא האקדמיה פרופ' משה בר-אשר מסתייג ממנה נמרצות. האקדמיה עומדת בקשר הדוק עם הציבור ויש לה הערכה לאנשי הפריפריה, מהם באו הצעות למילים חשובות שנתקבלו. נשיא האקדמיה הודיע שההצעה 'שולה' מוסרת לאלתר מסדר היום".
עוד אמר פרופ' בר-אשר שהוא מצר על כך שמשרד התרבות ראה בידיעה בעיתונות פתח להצטרף למתלוננים על האקדמיה, אף על פי שבמשרד יודעים היטב את דרכי עבודתה. "אל יהפכו הצעה היולית להחלטה של האקדמיה", אמר פרופ' בר-אשר.
יש לכם הצעה למילה חלופית? ספרו לנו בתגובות