מי יצביע בבחירות באיסלנד? כולם נסעו ליורו
העלייה של איסלנד לשמינית גמר היורו יצרה כאב ראש פוליטי: בשבת הבחירות לנשיאות, וכמעט 10% מ-330 אלף תושבי המדינה נסעו לצרפת עם הנבחרת
מסע הקסם של איסלנד ביורו 2016, שהגיע אמש לשיא עם ניצחון 1:2 היסטורי בדקה ה-90 על אוסטריה ועלייה לשמינית הגמר, יצר עבור מדינת האי שבצפון אירופה בעיה לא צפויה: כשמונה אחוזים מאזרחיה כלל לא יהיו באיסלנד ביום שבת, היום שבו ייערכו הבחירות לנשיאות, וההצלחה של הנבחרת עלולה לפגוע בשיעור המשתתפים בהצבעה.
לו הייתה איסלנד מודחת אתמול מהטורניר, כפי שהעריכו הפרשנים שיקרה ערב התחרות, היא הייתה חוזרת הביתה כבר היום, אבל כעת משהדהימה את היבשת כולה ועלתה לשמינית הגמר – שהותה באליפות בצרפת תתארך. משחקה של איסלנד בשמינית הגמר נגד אנגליה יהיה האחרון מבין המשחקים שישוחקו בשלב הזה, והוא ייערך רק ביום שני ב-22:00 בלילה (שעון ישראל).
רק 330 אלף איש חיים באיסלנד, ותושבי האי הפתיעו כשנהרו בהמוניהם – רבבות אוהדים – לצרפת כדי ללוות את הנבחרת שלהם בתחרות. לפי הערכות מדובר בשמונה עד עשרה אחוזים מתושבי המדינה כולה.
הצלחת הנבחרת מאפילה גם כך על הבחירות לנשיאות, וההצלחה של הכדורגלנים האיסלנדים היא שיחת היום – לא אף אחד מהמועמדים לנשיאות. פרשנים באיסלנד אומרים כי הצלחת הנבחרת עלולה להביא לכך שמספר נמוך מהצפוי של מצביעים יגיע לקלפיות.
ראש הממשלה והמועמדים לנשיאות יצאו אתמול מגדרם כדי לשבח את הנבחרת על אחד ההישגים הגדולים ביותר בתולדות איסלנד בזירה הבינלאומית, ואחד ממאמני הנבחרת היימיר הלגרימסון הציע להעביר את החג הלאומי של איסלנד, שמצוין בדרך כלל ב-17 ביוני, ל-22 ביוני, היום שבו עלתה איסלנד לשמינית הגמר.
הבחירות לנשיאות איסלנד ייערכו בשבת בצל פרשת "מסמכי פנמה", שבה נחשפו הלבנות הון של שלל אישים בולטים בפוליטיקה, בספורט ובבידור העולמיים. אחד מהם היה ראש ממשלת איסלנד, שנאלץ להתפטר מתפקידו אחרי שהכתים במידה רבה את תדמיתם ש הפוליטיקאים בארצו. בבחירות מחרתיים מקווים האיסלנדים לבחור לנשיא אישיות שלתפישתם תחזיר את הכבוד וניקיון הכפיים לפוליטיקה.
הנשיא אולפור רגנר גרימסון מסיים את תפקידו כנשיא בגיל 73 אחרי חמש כהונות רצופות שנמשכו במצטבר 20 שנה. תשעה מועמדים רוצים להחליף אותו, ושני הבולטים
שבהם הם גודני יוהנסון, היסטוריון, אקדמאי ופרשן פוליטי בן 47 שאינו משתייך לשום מפלגה ושאין לו ניסיון פוליטי, ודיוויד אודסון, בן 68, שהיה בעבר ראש הממשלה ונגיד הבנק המרכזי. לפי הסקרים האחרונים יוהנסון זוכה ל-50.9% תמיכה ואודסון מפגר אחריו בכמעט 35%.