שתף קטע נבחר

 

אחרי 220,000 הרוגים: סוף למלחמה בקולומביה

הסכם היסטורי: הנשיא סנטוס ומנהיג תנועת המרד FARC פרסמו רשמית את ההסכם שיביא להפסקת אש קבועה - בדרך לשלום מלא אחרי 52 שנה

נשיא קולומביה חואן מנואל סנטוס ומנהיג מחתרת השמאל FARC הכריזו הערב (יום ה') רשמית על הפסקת אש היסטורית ועל הסכם שבמסגרתו יתפרקו המורדים מנשקם, וההסכם בין הצדדים נחתם. בכך מתקרבת המדינה לסיום 52 שנות לחימה בין הממשלה למורדי ה-FARC, לחימה שגבתה את חייהם של יותר מ-220 אלף בני אדם.

 

בטקס שנערך בהוואנה, בירת קובה, הקשיבו הנשיא סנטוס ומפקד ה-FARC רודריגו לונדונו, הידוע בכינוי "טימוצ'נקו", להקראת פרטי ההסכם שנוגעים לאופן שבו יפורקו מנשק 7,000 אנשי המחתרת ברגע שייושם הסכם השלום. מזכ"ל האו"ם באן קי-מון, השליח המיוחד של ארה"ב ונשיאי קובה, צ'ילה, ונצואלה ומדינות אחרות מאמריקה הלטינית השתתפו גם הם בטקס.

טקס החתימה, הערב בהוואנה (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
טקס החתימה, הערב בהוואנה(צילום: רויטרס)

מורדי המחתרת הקולומביאנית (צילום: AFP) (צילום: AFP)
מורדי המחתרת הקולומביאנית(צילום: AFP)

 (צילום: AFP) (צילום: AFP)
(צילום: AFP)

 (צילום: AFP) (צילום: AFP)
(צילום: AFP)

15 שנים שבהן הפעילה ממשלת קולומביה לחץ צבאי כבד על המורדים בסיוע ארה"ב דיללו את שורות ה-FARC ואילצו את מנהיגיה המזדקנים של המחתרת לשבת לשולחן המשא ומתן ב-2012. בסנטוס, כלכלן שלמד בארה"ב המשתייך לאחת המשפחות העשירות ביותר בקולומביה, מצאו המורדים שותף שניתן לבטוח בו. מוקדם יותר השבוע אמר סנטוס כי הוא מקווה להגיע להסכם שלום עוד לפני היום שבו מציינים בקולומביה את היציאה לעצמאות מספרד, ב-20 ביולי, אבל ההסכם הגיע אפילו מהר יותר מהצפוי.

 

כעת נותרו רק עוד עניינים קטנים לסגור כדי לחתום על הסכם שלם כולל. הסוגיה המרכזית שנותרה פתוחה היא כיצד יאושרר ההסכם הסופי וכיצד הוא יקבל ערבויות משפטיות חזקות מספיק כך שהוא לא יקרוס אם ממשלה קולומביאנית שמרנית יותר תעלה לשלטון אחרי כהונתו של סנטוס, שמסיים את תפקידו ב-2018. סנטוס הבטיח גם לאפשר לקולומביאנים להצביע על ההסכם במשאל עם, וממשלתו לוקחת בחשבון גם אפשרות שהעם ידחה את ההסכם.

"שלום מלחמה". בקולומביה מאמינים שזה הסוף (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
"שלום מלחמה". בקולומביה מאמינים שזה הסוף(צילום: רויטרס)

נפרדים מהנשק. עיתון בקולומביה, היום (צילום: AFP) (צילום: AFP)
נפרדים מהנשק. עיתון בקולומביה, היום(צילום: AFP)

כך או כך, הסכם שלום לא יהפוך את קולומביה למדינה בטוחה יותר בן לילה. הקוקאין שנפוץ במדינה ימשיך להיות מוקד משיכה לכנופיות, ותנועת המורדים השנייה בגודלה במדינה, "צבא השחרור הלאומי", עלולה לתפוס את מקומה של FARC. עם זאת, מדובר בתנועה קטנה בהרבה.

 

בכל אופן, אם ההסכם ייצא לפועל ו-FARC תעמוד בהתחייבויותיה, ממשלת קולומביה תוכל להסיט משאבים מהלחימה נגד המחתרת לסוגיות בוערות אחרות ולטפל בשאר

הבעיות הקשורות לפשיעה ולעוני.

 

שורשי הסכסוך בין ממשלת קולומביה ל-FARC נעוצים בשנות ה-60 של המאה הקודמת, והוא החל על רקע התסכול מחוסר השוויון הסוציו-אקונומי העמוק במדינה. בניגוד להתקוממויות אחרות בדרום אמריקה ובדרומה, ההתקוממות הזו שרדה עשרות שנים.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: AFP
מורדי המחתרת הקולומביאנית. מתפרקים מנשקם
צילום: AFP
מומלצים