דומינו אירופי: הימין בצרפת ובהולנד רוצה לעזוב
אפקט בריטניה: מארין לה פן וחירט וילדרס קראו לקיים משאל עם על הישארות באיחוד. בסקוטלנד וצפון אירלנד רצו להישאר באירופה - וכעת ישקלו לעזוב את בריטניה. וגם הפערים נחשפו: לונדון רצתה להישאר, בכפרים בחרו לעזוב
43 שנה הם היו באיחוד האירופי. עד היום. ההכרעה הדרמטית של הבריטים במשאל העם להיות המדינה הראשונה שעוזבת את האיחוד עשויה להוביל לגלי הדף עצומים, הן בממלכה המאוחדת והן מחוצה לה. והממלכה הזו כבר ממש לא מאוחדת. פילוח ההצבעה במחוזות השונים מראה עד כמה עצום הפער בין לונדון העשירה לבין יתר האזורים בנוגע לשאלת ההישארות באיחוד.
בזמן שבלונדון תמכו כ-60% בהישארות, בפרברים ובאזורים הכפריים התמונה הייתה שונה לחלוטין. במזרח המדינה ובצפון מזרח 58% תמכו בעזיבה, בצפון מערב ובדרום מערב אנגליה 53% בחרו לעזוב. בסך הכול, באנגליה עצמה 53% בחרו לא להישאר בבריטניה. גם בוויילס העדיפו לעזוב את הגוש האירופי, וכך בחרו 57% מהתושבים.
נייג'ל פראג', מנהיג מפלגת Ukip ואחד ממובילי קמפיין העזיבה, אמר בנאומו הלילה כי מדובר ב"ניצחון לאנשים האמיתיים, לאנשים הממוצעים, לאנשים הרגילים". לדבריו, "נלחמנו נגד הלאומנות, נלחמנו נגד הבנקים הגדולים, נלחמנו נגד השקרים והשחיתות.
"זהו שחר של יום חדש לבריטניה עצמאית", הוסיף פראג', שהוביל את הקמפיין לצד ראש העיר לונדון בעבר בוריס ג'ונסון, אחד המועמדים להחלפת ראש הממשלה דיוויד קמרון, שספג מפלה עצומה. פראג' זכה לביקורת רבה כשאמר שהניצחון הושג "בלי שכדור אחד נורה", שבוע לאחר רצח חברת הפרלמנט ג'ו קוקס. פראג' הדגיש כי האיחוד האירופי גוסס.
לעומת זאת, בסקוטלנד הביעו כל העת רצון להישאר באיחוד. 62% תמכו בכך, השיעור הגבוה ביותר מבין המחוזות השונים בבריטניה. אבל התוצאות בבריטניה כולה עשויות להוביל למשאל עם נוסף, הפעם בסקוטלנד, בנוגע לעזיבת בריטניה. במשאל עם הקודם החליטו הסקוטים להישאר בממלכה המאוחדת, אך הדרמה הנוכחית עשויה להוביל לשינוי. "ההצבעה מראה בבירור שהסקוטים רואים את עתידם באיחוד", אמרה ראשת ממשלת סקוטלנד ניקולה סטרג'ון. "סקוטלנד דיברה, ובקול ברור".
גם צפון אירלנד, שכמו סקוטלנד, וויילס ואנגליה מתחרה כנבחרת נפרדת ביורו 2016 אבל נכללת כמובן בבריטניה הגדולה, תמכה בהישארות. כך הצביעו 52% מהצפון אירים, לעומת 48% שבחרו לעזוב - בדומה לשיעור הכולל בבריטניה. מנהיג מפלגת שין פיין בצפון אירלנד, דקלן קירני, קרא לקיים משאל עם לאיחוד אירלנד והיפרדות מבריטניה. "התוצאות הלילה משנות באופן דרמטי את הנוף הפוליטי בצפון אירלנד. ממשלת בריטניה איבדה את המנדט לייצג את האינטרסים של תושבי צפון אירלנד", אמר.
מנהיגי הימין במדינות השונות באירופה קראו אף הם לעזיבת האיחוד. מארין לה פן, מנהיגת מפלגת הימין "החזית הלאומית" בצרפת, קראה לקיים משאל עם על הישארות האיחוד האירופי בצרפת ובכל יתר המדינות החברות. "זה ניצחון החופש", צייצה לה פן בטוויטר על התוצאות הדרמטיות בריטניה. חירט וילדרס, מנהיג הימין בהולנד, אמר דברים דומים וקרא למדינתו ללכת בדרכי הבריטים ולעזוב את הגוש האירופי.
והקריאות הללו מגיעות לא רק ממפלגות האופוזיציה של האיחוד. שר החוץ הפולני ויטולד ואצ'יקובסקי אמר כי העזיבה הבריטית היא סימן לצורך לבחון מחדש את כל הקונספט של האיחוד האירופי.
ראש ממשלת צ'כיה, בוהוסלב סובוטקה, אמר כי האיחוד האירופי חייב להשתנות במהירות לאחר המשאל הבריטי, אך "לא רק בגלל שבריטניה הצביעה בעד יציאה ממנו, אלא כדי לחזק את תמיכת האזרחים בו". סובוטקה אמר כי ההצבעה הבריטית לא מעידה על סופו של האיחוד. "הפרויקט האירופי זקוק לתמיכה הרבה יותר חזקה של אזרחיו. אירופה צריכה להיות מוכנה לפעול, להתגמש, להפעיל פחות בירוקרטיה ויותר היגיון נוכח מגוון 27 המדינות החברות בו".