אפקט הדומינו: "בריטניה פרשה, עכשיו תורנו"
משבדיה עד איטליה, מאוסטריה עד צרפת - מי הבאה בתור? בעקבות החלטת בריטניה לפרוש מהאיחוד האירופי דורשות מפלגות הימין המתחזקות באירופה לערוך משאלי עם דומים על עזיבה. בפריז לה פן נערכת לבחירות: "קודם Brexit, עכשיו Frexit". וילדרס ההולנדי: "לאיחוד האירופי אין עתיד"
ההחלטה ההיסטורית של הבריטים במשאל עם לפרוש מהאיחוד האירופי נתנה אתמול (יום ו') תקווה גדולה למפלגות אירו-סקפטיות ברחבי היבשת, והחשש של בכירים באיחוד האירופי כעת הוא מאפקט דומינו שבמסגרתו תוביל הפרישה הבריטית בטווח הרחוק לפרישתן של מדינות נוספות מהאיחוד. מפלגות ימין ומפלגות נגד ההגירה בהולנד, בדנמרק, בשבדיה ובצרפת מיהרו לדרוש לערוך משאל עם דומה על פרישה מהאיחוד, ובאיטליה מפלגת "חמשת הכוכבים" החזקה והאנטי-ממסדית הודיעה כי תבקש להצביע על פרישה מגוש האירו.
הראשון לקרוא למשאל עם בארצו היה חירט וילדרס ההולנדי, מנהיג מפלגת PVV המתנגדת למהגרים, והוא אמר כי יהפוך את משאל העם על חברותה של הולנד באיחוד האירופי לנושא מרכזי כשירוץ לראשות הממשלה בבחירות לפרלמנט בשנה הבאה. "אני מברך את העם הבריטי על כך שניצח את האליטה הפוליטית הן בלונדון והן בבריסל, ואני חושב שאנחנו יכולים לעשות את אותו הדבר", אמר וילדרס. "עלינו לערוך בהקדם האפשרי משאל עם על Nexit. אין כבר עתיד לאיחוד האירופי". הביטוי Nexit הוא משחק מילים על בסיס שילוב שמה של הולנד במילה Brexit (הלחם של Britain ו-Exit), מסמלי קמפיין הפרישה של בריטניה מהאיחוד.
בצרפת מנהיגת מפלגת "החזית הלאומית" מהימין הקיצוני מארין לה פן קראה גם היא לקיים משאל עם על פרישה צרפתית מהאיחוד האירופי. היא פרסמה תמונה של דגל בריטניה בעמוד הטוויטר שלה וכתבה: "ניצחון לחופש! עכשיו עלינו לערוך משאל עם זהה בצרפת ובמדינות האיחוד האירופי האחרות". סגנה כתב "עכשיו תורנו – קודם Brexit, עכשיו Frexit".
בחודש שעבר אמרה לה פן כי אם תנצח בבחירות לנשיאות צרפת בשנה הבאה תפתח מיד במשא ומתן עם האיחוד האירופי על שורה של סוגיות הנוגעות לריבונות, כולל השימוש במטבע האירו. היא אמרה כי אם המשא ומתן הזה לא יוביל לשינוי הרצוי, תבקש מאזרחי צרפת להצביע בעד פרישה מהאיחוד האירופי. ללה פן יש סיכוי טוב להגיע לסיבוב השני והמכריע בבחירות לנשיאות, אבל נכון לעכשיו לפי הסקרים היא לא צפויה לנצח בו.
בעבר טענו פרשנים וגורמים רשמיים במפלגתה של לה פן כי המדיניות הבוטה שמובילה מפלגתה נגד האיחוד האירופי היא אחת הסיבות לכך שהמפלגה אינה מצליחה להגיע להישגים גבוהים יותר בקלפיות, אבל הפרשן פרדריק דאבי אמר היום כי פרישתה של בריטניה מהאיחוד האירופי עשויה לעזור ל"חזית הלאומית" להגיע כעת להישגים טובים יותר.
בדנמרק "מפלגת העם הדני" המתנגדת להגירה, בת בריתה של ממשלת הימין הדנית, קראה גם היא לקיים משאל עם על פרישה מהאיחוד האירופי. "אני מאמין שלדנים מגיע כמובן משאל עם על השאלה אם אנחנו רוצים ללכת בעקבות בריטניה או להשאיר את המצב כפי שהוא היום", אמר מנהיג המפלגה כריסטיאן תולסן דאל. המפלגה אינה חברה בממשלה אבל היא אחת משלוש מפלגות התומכות מבחוץ בממשלה החד מפלגתית. לקריאתה לקיים משאל עם הצטרף ראש מפלגת השמאל "הברית האדומה-ירוקה". ראש הממשלה לארס לוקה רסמוסן דחה את הקריאות האלה, אבל הודה שתוצאות משאל העם בבריטניה מגדילות את הסיכוי לאיחוד אירופי קטן יותר.
בשבדיה מפלגת "השבדים הדמוקרטים" המתנגדת למהגרים, מפלגה שזכתה בכ-17% תמיכה בסקר דעת קהל בחודש שעבר, הודיעה אף היא כי תגביר את הלחץ להביא לשינוי. "אנחנו דורשים משבדיה לפתוח מיד במשא ומתן מחדש על ההסכמים שנכרתו עם האיחוד האירופי, ושהעם השבדי יוכל להשמיע את קולו על חברות עתידית באיחוד האירופי במשאל עם", אמר מנהיג המפלגה ג'ימה אקסון.
פוטין: אני לא שמח. ארדואן: זו רק ההתחלה
באוסטריה "מפלגת החירות" מהימין הקיצוני קראה לראשי הנציבות האירופית והפרלמנט האירופי להתפטר בעקבות משאל העם בבריטניה, ומסרה כי תדרוש לקיים משאל עם אוסטרי על פרישה מהאיחוד אם לא ייערכו באיחוד האירופי רפורמות.
המפלגה השנייה הכי חזקה כיום באיטליה, מפלגת "חמשת הכוכבים" מהאופוזיציה, מסרה כי התוצאות הן שיעור בדמוקרטיה והבטיחה לקדם משאל עם באיטליה על מטבע האירו. המפלגה, הנחשבת מועמדת בעלת סיכוי לניצחון בבחירות הבאות, רוצה שאיטליה תקיים משאל עם לא מחייב על השאלה אם להישאר בגוש האירו.
"בין שאתם אוהבים זאת ובין שלא, העם הבריטי בחר", אמר אלסנדרו די בטיסטה, חבר הבית התחתון של הפרלמנט וחבר ההנהגה של המפלגה. תנועת הימין "הליגה הצפונית", החברה בגוש המרכז-ימין האיטלקי, דיברה באופן מפורש יותר: "תודה לך בריטניה, עכשיו תורנו", אמר מנהיגה מתיאו סלביני.
מוקדם יותר אמר נשיא רוסיה ולדימיר פוטין כי ארצו לא השפיעה על ההצבעה בבריטניה, ודחה את הצהרתו של ראש ממשלת בריטניה קמרון, שלפיה פוטין ישמח אם הבריטים יצביעו בעד פרישה. הוא אמר כי להצהרה הזו אין שום בסיס. בשיחה עם כתבים באוזבקיסטן אמר פוטין כי תוצאות משאל העם משקפות את חוסר שביעות הרצון של הבריטים בנוגע להגירה ולענייני ביטחון וכן מורת רוח שלהם בשל הבירוקרטיה של האיחוד האירופי. עוד אמר כי לפרישת בריטניה יהיו הן השלכות חיוביות והן השלכות
שליליות על רוסיה ועל העולם, אבל המצב יסתדר בעתיד הקרוב. לדברי פוטין לפרישה הזו לא תהיה השפעה על הסנקציות שהטילה אירופה על רוסיה בעקבות פלישתה לאוקראינה.
גם נשיא טורקיה רג'פ טאיפ ארדואן, שבקשת ארצו להתקבל לאיחוד האירופי מעוכבת זה שנים ארוכות, ניצל את משאל העם כדי לעקוץ את האיחוד. ארדואן אמר כי האיחוד האירופי אינו מקבל את טורקיה כחברה בגלל איסלאמופוביה, וטען כי האיחוד לא יוכל למנוע פרישה של מדינות נוספות ממנו אם ימשיך בדרכו הנוכחית.