כעס ועצב ברחובות לונדון: "הלכה לי המדינה"
בעיר הקוסמופוליטית שהייתה ממוקדי ההתנגדות לפרישה מהאיחוד האירופי התעוררו לבוקר שחור: "הלכנו לישון באופוריה עם סקרים אופטימיים וקמנו לסיוט. איבדנו את המדינה לפשיסטים קיצונים שיובילו אותנו לאבדון". המהגרים הרבים בעיר מודאגים ומבולבלים: "ראיתי כאן את עתידי, לאן אלך עכשיו?"
קריאות של כעס, הבעת צער והרבה מאוד עצבים מילאו אתמול (יום ו') את רחובות לונדון, עת נודע כי בריטניה החליטה לעזוב את האיחוד האירופי. בבירת בריטניה, שבה נרשם רוב של 60% לתומכים בהישארות – הייתה אתמול תחושה קשה במיוחד. לונדון מאכלסת גם מהגרים רבים, בהם תושבי האיחוד האירופי, שלא יכולים היו להצביע. אחרי התוצאות הם התמלאו תחושות קשות וגם חששות.
"המדינה שלי הלכה, נגמרה", אמר בכעס גארת וויליאמס, תושב מזרח לונדון, לאחר היוודע התוצאות. "היום הבנתי שבריטניה היא מדינה של שני חצאים שונים שיש ביניהם מעט מאוד מן המשותף. אני חש כעס כפי שלא חשתי מעולם כלפי אף נושא פוליטי. היום זה מרגיש לי בסדר להשליך זבל ברחובות בריטניה – למרות שזה לא מעשה בריטי טיפוסי".
הפרישה ההיסטורית - עוד כתבות ב-ynet:
בריטניה יוצאת מהאיחוד האירופי. מה הלאה?
אחרי המפלה: ראש ממשלת בריטניה מתפטר
"בוריס הליצן" יהפוך לראש הממשלה החדש?
בריטניה מחוץ לאיחוד: כך תושפע ישראל
טיסות ללונדון: הצרכן הישראלי ירוויח מהמשבר
ריצ'ארד אוקלי, שעובד בחברת פיננסים, סיפר על הבוקר הקשה שהיה מנת חלקו: "הלכנו לישון אתמול בלילה עם סקרים שהראו רוב למחנה ההישארות. ברחובות הייתה אופוריה ותחושה שהנה, תיכף נשים את הסאגה הזאת מאחורינו. כשהתעוררתי בבוקר הרגשתי שאני מתעורר לסיוט. חלפה לי בראש המחשבה שאם אעצום את העיניים ואירדם שוב אני אתעורר למציאות אחרת. לצערי זה לא קרה. בדרכי לעבודה שמעתי שני בחורים צועקים 'אנחנו מחוץ לאירופה!', וכל מה שרציתי באותו רגע היה להעלות אותם באש".
ביטויי הכעס לא הסתיימו בכך. בכמה פאבים בלונדון דווח על תגרות ידיים בין תומכי ההישארות לתומכי העזיבה, אולם התגרות הסתיימו ללא נפגעים. יושבי שאר הפאבים בלונדון צפו בעיניים כלות במסכי הטלוויזיה, שלא הפסיקו להמטיר את החדשות ולהסביר את המשמעות של עזיבת אירופה. והיו על המסך לא מעט תמונות שדרשו זמן לעיכול: ההתפטרות של ראש הממשלה דיוויד קמרון, הדרישה הסקוטית לקיים משאל עם נוסף על פרישה מבריטניה, הדרישה להדיח את מנהיג הלייבור ג'רמי קורבין – ובעיקר התמונות של המנהיג הימני-קיצוני-פופוליסטי נייג'ל פראג' צוהל ושמח.
"אני לא מאמינה שאיבדתי את המדינה שלי לחבורה של פשיסטים, ימנים קיצונים שתיכף יובילו אותנו לאבדון", צעקה בזעם אחת מיושבות הפאב "וולינגטון" במזרח לונדון. "אתה מבין? אני אמורה עכשיו להפקיד את עתידי ואת עתיד ילדיי בידיים של אדם מתועב כמו נייג'ל פראג'". אחד מחבריה ניסה להרגיע אותה. "את תראי שזה לא יהיה כל כך נורא. בריטניה חזקה יותר מכל מנהיג כזה או אחר".
עצומה: להכריז על עצמאות לונדון
באותן שעות ממש ביקר בסקוטלנד דונלד טראמפ, המועמד לנשיאות ארה"ב, שחנך מועדון גולף חדש בבעלות החברה שלו. טראמפ אינו דמות אהודה כלל וכלל בבריטניה והתמונות מביקורו חלבו עוד מיצי כעס ותגובות זעם מהלונדונים. "בקרוב ינהיגו את העולם טראמפ, בוריס ג'ונסון ונייג'ל פראג'", אמרה בבוז אחת הנוסעות ברכבת התחתית של לונדון בייאוש.
בלונדון ניסו אתמול לחשוב על אלטרנטיבות לתוצאות המשאל. ברשתות החברתיות כבר החלה לעבור עצומה הקוראת לסאדיק חאן, ראש העיר החדש של לונדון, להכריז על לונדון כיישות עצמאית מבריטניה ולהשאיר אותה באיחוד האירופי. לשעות הערב נועדה גם עצרת ספונטנית בכיכר טרפלגר בעיר, הקוראת לבטל את תוצאות המשאל. יוזמות נוספות קוראות לממשלה לחפש אלטרנטיבה ליציאה מהאיחוד או להיכנס למשא ומתן מחודש עם האיחוד.
כמה מתושבי העיר, אזרחי מדינות אחרות באירופה, מצאו עצמם מבולבלים. "אז מה הולך לקרות עכשיו – אני אמורה לנסוע בחזרה הביתה? לוותר על העבודה שלי, על החיים והחברים שיצרתי כאן?", שאלה באכזבה לורה לואלס, אזרחית ספרדייה המתגוררת בלונדון. "אני חיה פה כבר שש שנים, לונדון היא הבית שלי, אני אוהבת את העיר הזו ורואה בה את עתידי. עכשיו אולי אצטרך לחפש לעצמי מקום אחר".
אבל לא כולם התעצבו אל לבם – היו גם מי ששמחו על תוצאות המשאל ובירכו עליו. "אני מבין שחלק מהאנשים עצובים או מאוכזבים, אבל זה היה משאל עם הוגן ודמוקרטי", אמר אלכס נפיר, תושב קיימברידג'. "הניסיון לעשות דמוניזציה לאנשים שהצביעו בעד יציאה מהאיחוד או לכנות אותם גזענים או פשיסטים – זו טקטיקה שלא עבדה בקמפיין למשאל ולא תעבוד גם עכשיו".
עוד על פרישת בריטניה ב-ynet:
שגריר בריטניה: נמשיך להיות ידידי ישראל
טראמפ: התפרקות האיחוד האירופי החלה
הליש"ט צונח: מה שהתייר הישראלי צריך לדעת?
גם בספורט: הפרישה תפגע בפרמייר-ליג?
דקלן רוברטס, תושב מנצ'סטר שביקר בלונדון, אמר כי "זה יום גדול עבור בריטניה. אנחנו צריכים להכריז על 23 ביוני כעל יום העצמאות הבריטי. נפטרנו מאיחוד בירוקרטי,
מאוסף של מדינות שחלקן הגדול נתלו על בריטניה וניסו להתרומם בעזרת הסיוע שלנו. בריטניה היא מדינה חזקה עם כלכלה בטוחה שלא זקוקה לאיחוד האירופי על מנת לשגשג. היום הוא תחילתו של עידן חדש. מכאן רק נעלה ונפרח".