שתף קטע נבחר

צילום: AP

גרמניה יוצאת למאבק: "לא ניתן לקחת את אירופה מאיתנו"

פגישת חירום של שרי החוץ משש המדינות המייסדות של האיחוד האירופי מכונסת בברלין אחרי ההחלטה הבריטית לפרוש מהאיחוד. שר החוץ הגרמני שלח מסר למדינות שהשמיעו קולות של רצון ללכת אחרי בריטניה: "היסטריה תביא לשיתוק". קמרון אמר ליועציו: "למה שאעשה את העבודה הקשה בשביל מישהו אחר?"

 

מנסים למנוע התדרדרות: שרי החוץ של שש המדינות המייסדות של האיחוד האירופי התכנסו היום (שבת) לישיבת חירום בעקבות החלטת בריטניה במשאל העם לפרוש מהאיחוד.

 

שרי החוץ של גרמניה, צרפת, הולנד, איטליה, בלגיה ולוקסמבורג הגיעו לישיבה בברלין. המארח, שר החוץ הגרמני פרנק וולטר שטיינמאייר, התייחס לקולות שכבר נשמעו בכמה ממדינות האיחוד, בעיקר מצד מפלגות ימין ומפלגות נגד הגירה בהולנד ובצרפת, לפעול כפי שבריטניה פעלה.

 

"אני מציע להיזהר מהחלטות פזיזות. בזמנים כאלה כדאי להימנע מהיסטריה כדי לא להביא את עצמנו למצב של שיתוק", אמר שטיינמאייר לעיתונאים לפני הפגישה החשובה. "עלינו להקשיב לציפיות של הממשלות, אך גם לציפיות של העמים באותן מדינות. אין ספק שההחלטה הבריטית היא קריאת השכמה".

פגישה דחופה. שרי המדינות המייסדות של האיחוד (צילום: AFP) (צילום: AFP)
פגישה דחופה. שרי המדינות המייסדות של האיחוד(צילום: AFP)
 

מזהיר משיתוק. שר החוץ הגרמני (צילום: AFP) (צילום: AFP)
מזהיר משיתוק. שר החוץ הגרמני(צילום: AFP)
 

שטיינמאייר גם שלח מסר למדינות המייסדות להיזהר מנקיטת צעד שעלול לטלטל עוד יותר את אירופה והבהיר כי גרמניה לא תתן לזה לקרות. "אנו לא נתן לאף אחד לקחת את אירופה מאיתנו. לא נסכים שייקחו מאיתנו את השלום והיציבות של אירופה". אחרי הפגישה קרא שר החוץ הגרמני להתחיל במשא ומתן בהקדם האפשרי. גם קנצלרית גרמניה אנגלה מרקל התייחסה לנושא ואמרה: "סוגיית תחילת השיחות לא אמורה להימשך לנצח, אבל הכול תלוי בבריטניה".

 

בתוך כך, הנציג הבריטי בנציבות האירופית המפקח על השירותים הכלכליים ג'ונתן היל הודיע על התפטרותו מהתפקיד לאור ההחלטה במשאל העם. "אני לא חושב שזה נכון שאני אמשיך לייצג את המדינה כאילו כלום לא קרה ולכן החלטתי על התפטרותי", אמר היל בהודעת ההתפטרות.

 

בבריטניה ממשיכים להתעסק בתוצאות הדרמטיות של משאל העם ובסיפורים מאחורי הקלעים בשעות שלפני היוודע התוצאות. ב"סאן" הבריטי טענו היום כי ראש הממשלה דיוויד קמרון החליט על התפטרותו עוד לפני שידע שבריטניה החליטה על "OUT".

 

לטענת העיתון, קמרון אמר ליועציו לפני שיצא ממעונו בדאונינג 10 והודיע בשידור חי על התפטרותו: "למה שאני אעשה את כל העבודה הקשה עבור אדם אחד ואז למסור את זה על מגש של כסף?".

 

זהו לא סוד שה"סאן", יחד עם צהובונים אחרים, הובילו את הקמפיין ליציאה מהאיחוד כך שיש לקחת את הדיווח של הצהובון הבריטי בערבון מוגבל. עוד דווח ב"סאן" כי היועצים הבכירים שלו פרצו בבכי לאחר שהודיע להם על החלטתו להתפטר ומחאו לו ולרעייתו סאם כפיים במשך דקות ארוכות לפני שיצא מהדלת של מעונו הרשמי. "זה היה הרגע שבו ההחלטה במשאל העם חלחלה בתוכנו והבנו שהכול נגמר. קמרון סיים ביראת כבוד וזה הדבר הכי חשוב".

 

הסכסוכים נמשכים

בריטניה גם סוערת סביב ההשלכות הפוליטיות מצד יריבו של קמרון. נייג'ל פארג', מנהיג מפלגת העצמאות (UKIP) שהיה בין התומכים הנלהבים ביציאה מהאיחוד זועם על ההחלטה של מובילי הקמפיין שלא לכלול אותו בוועדה שתנהל את המו"מ ליציאת בריטניה מהאיחוד שיימשך לפחות שנתיים.

היה ממובילי היציאה מהאיחוד וכעת הוא נדחק. נייג'ל פארג' (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
היה ממובילי היציאה מהאיחוד וכעת הוא נדחק. נייג'ל פארג'(צילום: רויטרס)

קוראים להתפטרותו. ג'רמי קורבין (צילום: gettyImage  ) (צילום: gettyImage  )
קוראים להתפטרותו. ג'רמי קורבין(צילום: gettyImage )

"אני אעשה כל שביכולתי כדי שתהיה לי מילה", אמר פארג'. בכירים בקמפיין היציאה מהאיחוד אמרו ל"טלגרף" הבריטי כי פארג' לא יוזמן להיות חלק מהוועדה: "מעורבותו הגיעה לקיצה", אמר אחד הבכירים. מנהיג UKIP לא נשאר חייב: "אני לא מבין את האנשים האלה. הם אף פעם לא נותנים לי קרדיט. אני חלק מההצלחה".

 

גם במפלגת הלייבור לא שקט. כבר אתמול נשמעו קולות במפלגה למנהיגה ג'רמי קורבין להתפטר מתפקידו בעקבות ההחלטה לפרוש מהאיחוד. ביום שני צפוי להתקיים דיון סביב החלטת אי-אמון בקורבין ולמחרת צפוי ליפול הפור. מקורבים לקורבין הגדירו את הצבעת האי-אמון "שטויות במיץ עגבניות".

 

בכירים בלייבור אמרו היום כי ייפרשו אם קורבין לא יתפטר עד השבוע הבא. חברת הפרלמנט מטעם הלייבור אנג'לה סמית' הפצירה בקורבין לשים את המפתחות: "הוא לא הפגין את המנהיגות שהיינו צריכים לראות, במיוחד כשאנחנו בפני תקופה של אי-יציבות", אמרה סמית'.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: AFP
שרי החוץ של המדינות המייסדות בברלין
צילום: AFP
מומלצים