שתף קטע נבחר

הממשלה תצביע: קנאביס רפואי בבית המרקחת - ומה לגבי המחיר?

הבוקר תצביע הממשלה על הרפורמה להסדרת הקנאביס רפואי שתכלול מכירה בבתי המרקחת, הגדלת מספר הרופאים החותמים על אישור לסם ואף מעבר בעתיד למרשמי רופא והגדלת מספר חוות הגידול. ארגוני החולים ומגדלי הקנאביס: המהלך יגרום לייקור משמעותי של הקנאביס. ממובילים בתחום בעולם נהפוך לפרימיטיביים

מהפכת הקנאביס של ליצמן מגיעה לממשלה: על פי הצעת החוק שתעלה הבוקר (א') להצבעה, מוצרי הקנאביס יונפקו למטופלים בבתי מרקחת שיעמדו בתנאים הנדרשים. במשרד הבריאות קובעים שלא יוגבל מספר בתי המרקחת וכל בית מרקחת שירצה ויעמוד בתנאים יוכל לעשות זאת. הניפוק והניהול של מוצרי הקנאביס יתבצע באופן מאובטח כמקובל בתרופות נרקוטיות. בנוסף בבתי המרקחת גם תבוצע הדרכה לרוקחים לגבי דרך השימוש במוצרים, כפי המקובל בתרופות ובתכשירים נוספים. כיום קנאביס מחולק בנקודות קבועות או מחולק לבתים של החולים על ידי חברות הפצה. מעתה האפשרות לשינוע לביתו של החולה תבוטל ותתאפשר רק במקרים חריגים.

 

הרופא ירשום קנאביס במרשם

בנוסף, ישקלו במערכת הבריאות בעתיד, מעבר ממשטר רישיונות הקיים היום למשטר מרשמים לחולים. כיום תהליך הוצאת הרישיון הוא מורכב ומסורבל - חולה שרוצה לקבל רישיון צריך לקבל המלצה על ידי רופא מומחה, לפנות ליק"ר (יחידת הקנאביס הרפואי) שם הבקשה נבחנת ונבדקת ולאחר מכן מחליטים אם לאשר או לדחות את הבקשה. בסוף התהליך מונפק הרישיון. הוצאת הרישיון נמשכת לפעמים חודשים ארוכים מכיוון שקיימים רק 36 רופאים שמוכשרים לתת רישיון לקנאביס רפואי בישראל. בעתיד, על פי המתווה החדש, יפעל משרד הבריאות להרחבת מעגל הרופאים המוסמכים לתת רישיונות שימוש למטופלים ובכך להפחית את הבירוקרטיה. במשרד הבריאות רוצים לאפשר למספר גדול יותר של רופאים לאשר שימוש בקנאביס למטרות רפואיות ולשם כך הם יקיימו לרופאים הכשרה מתאימה על מנת שאלו יכירו את כללי הטיפול, המינונים, תופעות הלוואי והסכנות הכרוכות בהתווייתו למטופל.

קנאביס רפואי. משרד האוצר רוצה לייצא, משרד הבריאות מתנגד (צילום: AFP) (צילום: AFP)
קנאביס רפואי. משרד האוצר רוצה לייצא, משרד הבריאות מתנגד(צילום: AFP)

במשרד הבריאות מבהירים שכל פעולה בצמח הקנאביס ובכלל זה גידול, ייצור, הפצה, החזקה, שינוע, ומחקר בקנאביס יהיה מחויב בקבלת ברישיונות מתאימים לפי פקודת הסמים המסוכנים. כל מי שירצה לעסוק בתחום יהיה חייב לעמוד בתנאים מחמירים שכוללים דרישות איכות ואבטחה. מי שימשיך לנפק את הרישיונות לעוסקים בתחום תהיה היק"ר (יחידת הקנאביס הרפואי) במשרד הבריאות בשיתוף עם משטרת ישראל.

 

בנוסף במתווה החדש נקבע כי לא תהיה הגבלה של מספר המגדלים ומקומות גידול. יחד עם זאת רק מי שיעמוד בתנאים ראויים מבחינה חקלאית לגידול יקבל אישור לנהל חווה. כיום ישנם רק שמונה מגדלים בישראל. ההערכה שהגדלת מספר המגדלים וחוות הגידול יאפשר הנגשה קלה יותר לקבלת קנאביס רפואי.

 

משרד האוצר: לייצא קנאביס לחו"ל

במשרד הבריאות החליטו על הפרדה בין חוליה לחוליה בחוליות שרשרת הגידול, הייצור והניפוק כך שלא יהיה קשר ישיר בין המשתלות או החוות, מפעלים, בתי מסחר ובתי מרקחת. הפיקוח על שרשרת הגידול יעשה על ידי משרד הבריאות. על פי המתווה יוקם מערך פיקוח הדוק על מנת להבטיח את קיום עמידה בתנאי האיכות הנדרשים, ולמנוע אפשרויות לזליגת סם. משרד הבריאות יקיים מערך פיקוח גם בכל הקשור להשמדת הקנאביס, וכן מוצרים פגומים או פגי תוקף. ההנחיות והפיקוח יעשו בתיאום עם משרדי הממשלה הנוגעים ובעיקר עם המשרד לביטחון פנים ומשטרת ישראל.

 

עיקר המחלוקת הוא על ייצוא הקנאביס לחו"ל. גורמים במשרד הבריאות ובמשרד לביטחון פנים הביעו התנגדות עזה לייצא את הקנאביס לחו"ל אולם מנגד דווקא במשרד האוצר חושבים שנכון וצריך לייצא. "ישראל נחשבת למעצמה בכל הקשור לקנאביס רפואי" אומר אתמול גורם במשרד האוצר "אם המדינה תייצא לחו"ל הדבר יכול לייצר הכנסה לאלפי ישראלים נוספים וההכנסות למדינה גבוהות למדינה". במשרד האוצר מעריכים שההיקף של הייצוא יכול להגיע לכדי מיליארד שקלים רק בשנה הראשונה. כל הרווחים על התוצרת החקלאית בישראל מגיעים לחמישה מיליארד שקלים בסך הכול ולכן ייצוא של קנאביס רפואי יכול להיות 20% מסך כל הייצוא החקלאי. בגלל חילוקי הגעות בסוגית הייצוא של הקנאביס הוחלט להקים ועדת משנה שתדון בעניין ותקבל החלטה בעוד שלושה חודשים.

 

גורם נוסף טוען שמדובר בהחלטה שערורייתית: "רק לאחרונה קנדה אישרה ייצוא של קנאביס רפואי. חלק מהקנאביס שהם מייצאים אלו זנים שפותחו בישראל. מוטב היה לו מדינת ישראל הייתה למדה מהמתרחש בעולם".

 

לגבי הייבוא של הקנאביס הרפואי - משרד הבריאות לא רואה כל סיבה לפסול אפשרויות של ייבוא קנאביס רפואי במידת הצורך. אבל גורמים בענף מבהירים ש"אין שום סיכוי שניתן יהיה לייבא קנאביס מחו"ל. האיכות של הזנים שישנם בישראל היא מהמשובחת ביותר ואף מדינה כמעט ולא עומדת בתנאים שהמגדלים הישראלים".

 

השר ליצמן שהוביל את המהלך אמר: "החלטת הממשלה היא עוד שלב ברפורמה להסדרת השימוש בקנאביס רפואי. המטרה שלנו היא להסדיר את התחום כך שמטופלים הזקוקים לקנאביס יקבלו אישור במהירות וללא בירוקרטיה מיותרת וכי הקנאביס יסופק בסטנדרט גבוה ובאופן נגיש בבתי המרקחת, בדומה לנהוג בתרופות".

 

החולים: המהלך יגרום לייקור בלתי סביר של הקנאביס

אך לא כולם שמחים מההסדרה החדשה. קרנית ידיד ומתן וענונו נציגי חולים המטופלים בקנאביס אומרים ל-ynet: "אנו מוחים על מתווה האסדרה שהוגש על ידי משרד הבריאות. מדובר במתווה שלא נשקלו בו ולא נשמעו כלל הגורמים הנעזרים בטיפול זה, יתרה על כך, גם הערות שנשלחו בכתב למשרד הבריאות לא הוטמעו ולא נומק הסירוב להטמיעם".

 

לטענתם, שרשרת אספקה כה ארוכה תביא להתייקרות בלתי סבירה, שעל פי תחשיבים של כלכלנים המומחים בתחום עשוי להגיע עד ל-2,000 שקלים לחודש. "משרד הבריאות לא ביצע או הציג שום תחשיב המסוגל לתת מענה לבעיה זו שחבל שנתעוררה מלכתחילה מוטב היה למשרד הבריאות ללמוד ממדינות מפותחות כיצד הנגישו את הטיפול בצורה פשוטה וברורה ללא השפעות לוואי על האוכלוסייה". השניים טוענים שהם שוקלים לפנות לערוצים משפטיים על מנת לעצור מתווה הסדרה מקפח, מיותר ומסורבל שכזה, מתווה שנבנה על גבם של החולים שאף כיום חלקם מתקשים לעמוד בתשלומים עליו.

 

מגדלי הקנאביס: ממובילים בתחום נהפוך לפרימיטיבים

גם החקלאים העוסקים בגידול קנאביס בישראל לא מרוצים מההסדר המתגבש. "הרפורמה אותה מציע שר הבריאות בעניין רישיונות הגידול הינה בעייתית והחקלאים יאלצו להמשיך להיאבק", אומרת עו"ד ויינשטוק ממשרד ויינשטוק – זהבי העוסקת בתחום הקנאביס הרפואי, "מצד אחד, הרפורמה מאפשרת לכל חקלאי לגדל קנאביס אך מצד שני, אם לא יתאפשר ייצוא ואם כל ההגבלות יהיו תחת פקודת הסמים המסוכנים, ניתן יהיה להקים בארץ לא יותר מ-20 חוות, וגם זה בקושי. מדובר אולי בכוונה טובה אך היא מפספסת את המטרה".

 

אנשי שולחן מגדלי הקנאביס באיגוד לשכות המסחר הביעו גם הם הסתייגות: "משרד הבריאות לא הקשיב לאף גורם, כולל להמלצות בית המשפט העליון בשיטה המהירה שלו לקבוע הסדרה מסורבלת וחסרת היגיון. משרד הבריאות הרכיב מנגנון מנופח וללא צידוק, המורכב חוליות רבות שיעלו את המחיר למטופלים לאין שיעור, וזאת ממצב שבו הקנאביס הרפואי נמכר למטופלים במחיר הנמוך ביותר בעולם.

 

עוד אמרו גורמים בשולחן המגדלים: "ממובילות עולמית תהפוך תוכנית הקנאביס הרפואי של ישראל לפרימיטיבית והמסורבלת ביותר בעולם, תוך שהיא מספקת תעסוקה לעשרות פקידים ופקחים שיפקחו על כל אחת מהחוליות הרבות בה. צר לנו מאוד שמשרד הבריאות חוסם בגופו גם את הייצוא ואינו מאפשר לתוצרת חקלאית להיות משווקת במדינות החפצות אותה כל כך, דבר שיפתח אפשרויות תעסוקה לחקלאים בפריפריה כמו הערבה והבקעה, ותשנה את מגמת הירידה בהיקפי הייצוא היום לכדי עלייה".





 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: AFP
המטרה - מכירה בבתי המרקחת
צילום: AFP
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים