לראשונה בישראל: שלילת אזרחות ותושבות מפעילי דאעש
את הבקשה לשלילת אזרחות ותושבות קבע של שני תושבי מזרח ירושלים הגיש שר הפנים אריה דרעי ליועץ המשפטי לממשלה. על פי רשות האוכלוסין וההגירה, זו הפעם הראשונה שההליך ננקט נגד פעילי דאעש. דרעי: "מסר הרתעתי לכל מי ששוקל להצטרף לארגון טרור"
פרסום ראשון: לראשונה נוקטים הליכים מתקדמים לשלילת אזרחות ותושבות משני פעילי דאעש. שר הפנים אריה דרעי פנה השבוע ליועץ המשפטי לממשלה אביחי מנדלבליט בבקשה לשלול את אזרחותו של חליל חליל (26), תושב מזרח ירושלים, שנגזרו עליו שנתיים מאסר לאחר שיצא לסוריה במטרה להצטרף לארגון דאעש ולהילחם בשורותיו. שר הפנים ביקש גם לשלול את תושבות הקבע של לוקמאן עטון (24) המתגורר במזרח הבירה. עטון הואשם כי הקים תא של הארגון בצור באהר במטרה לבצע פיגועים נגד שגרירויות זרות ומטרות נוספות בתוך ישראל.
בחודש ינואר גזר בית המשפט המחוזי בירושלים שנתיים מאסר על חליל, תושב שכונת א-טור, שתכנן להצטרף לדאעש. הוא הודה והורשע במסגרת הסדר טיעון ביצירת קשר עם סוכן זר וניסיון חברות בהתאגדות בלתי מותרת.
לפי נתונים שהגיעו לידי ynet, מאז החל גל הטרור בוטל מעמדם של ארבעה תושבי קבע שנמצא כי היו מעורבים בפעילות טרור. בעניינם של עוד שמונה תושבים מתנהל הליך לביטול מעמד. לבית המשפט הוגשו שתי בקשות לשלילת אזרחות. על פי רשות האוכלוסין וההגירה, מדובר בפעם הראשונה שהליך דומה ננקט נגד פעילי דאעש.
חוות הדעת של שירות הביטחון הכללי, שעליה מתבסס דרעי במכתבו, מספקת הצצה לאופן שבו פועל דאעש בישראל.
חליל, המחזיק באזרחות ישראלית מאז אוגוסט 2009, יצא מישראל לסוריה בינואר 2015 יחד עם אדם נוסף. הוא שהה שם במשך שלושה שבועות שבמהלכם היה ב"מחנה אימונים צבאי" של הארגון, השתתף באימונים וביקש לקחת חלק בפעילויות. "משהבין כי לא יהפוך לבכיר בארגון במהרה, ביקש אישור מהמפקדה של הארגון לעזוב ולחזור לישראל", נכתב במכתב שנשלח ליועץ מנדלבליט. יש לציין כי נסיעה זו לא נחשפה בכתב האישום שהוגש נגד חליל, ובו נאשם על רקע נסיעה נוספת שבמהלכה נעצר על ידי שירותי הביטחון הטורקיים בעת שניסה לחצות את הגבול לטורקיה.
על פי מכתבו של דרעי, המבקש מהיועמ"ש אישור להמשיך בהליך כפי שמחייב החוק, עטון הקים לפני כשנתיים תא של דאעש בכפרו. "במסגרת פעילותו הוא לימד ארבעה צעירים במסגד באזור את כל המידע הרלוונטי על פעילות הארגון, דרכי ההצטרפות אליו ודרכי הפעולה". בהמשך ניסה עטון, כך לפי חוות הדעת של שירות הביטחון הכללי, להשיג מימון ליציאת חברי התא לסוריה כדי להצטרף ללחימה שם. זאת באמצעות נסיעה לטורקיה וניסיון להגיע לסוריה. אולם משעה שהמאמצים הללו כשלו תכנן עטון לבצע פיגועי תופת נגד שגרירויות זרות ומטרות ישראליות בארץ.
במרס השנה, לאחר חשיפת ההתארגנות, הוגש נגד עטון כתב אישום בגין עבירות של ניסיון חברות ופעילות בהתאחדות בלתי מותרת, ניסיון חברות בארגון טרור, תמיכה בארגון טרור וניסיון יציאה שלא כדין. מאז הוא נתון במעצר את תום ההליכים נגדו.
בשנים האחרונות קידמו כמה שרי פנים במקרים בודדים הליכים לשלילת אזרחות וביטול מעמד תושב למעורבים בפעילות טרור. מאז החל "גל הטרור" נרשמה עלייה במספר ההליכים. על פי חוק האזרחות, לשר הפנים ניתנת האפשרות להגיש לבית משפט בקשה לשלילת אזרחות ובתנאי שהיועץ המשפטי לממשלה העניק אישור כזה.
"אין צורך להכביר מילים בחשיבותה של האזרחות הישראלית, שמקפלת בתוכה חובת נאמנות בין האזרח למדינתו ובין המדינה לאזרחיה", כתב דרעי בבקשה ליועמ"ש לשלול את אזרחות של חליל. "ברור כי מעשיו של הנדון מהווים הפרה של חובת הנאמנות למדינת ישראל, כאשר הם חותרים תחת עצם קיומה. על רקע הטרור העולמי המתגבר יש להילחם בכל הכוח בתופעה של מי שבוחר להצטרף לארגוני הטרור. בביטול אזרחותו של הנדון יש מסר הרתעתי של ממש לכל מי ששוקל להצטרף לארגון טרור".