עונת המלפפונים: 2 סלטים ירוקים
מלפפונים כמו שלא הכרתם: הם מעניקים צבע לסלט, הם מרעננים, משתדכים כמעט לכל מנה, והם תמיד פה - רותי קינן עושה כבוד למלפפונים עם שני מתכונים מרעננים
למעשה, אין באמת עונה כזאת - המלפפונים גודשים את השווקים כל השנה, מבלי להתחשב בלוח או בתנאי מזג האוויר. אבל הביטוי המציין תקופה חפה מסנסציות חדשותיות, ממש לא מתחשב בכך.
ניסיתי לאתר את מקורו (באדיבות הרשת, כמובן) ומתברר שהוא שאול משפות אחרות – גרמנית, הולנדית, צ'כית, נורווגית, פולנית או הונגרית. את הסיבה לכך שדווקא המלפפונים, ירק סימפטי ואהוד, מככבים בביטוי הציני לא הצלחתי להבין, ולכן חזרתי מהשוק עם קילוגרם אחד מהירוקים ההכרחיים האלה, והעשרתי את מתכוני הסלטים שלי בכמה טריקים חדשים שרקחתי מהם.
בעיני, עונת המלפפונים (האמיתית, לא במובן השאול) היא הקיץ, בשל רעננותם הנהדרת ועסיסיותם, שנותנות פייט הוגן לחום וללחות. אין זה מקרה שהם והמרכיב העיקרי של אחד ממרקי הקיץ המובהקים – טרטור הבלקני, ושל אחיו, הסלט היווני והציזיקי.
בשניהם המלפפונים חוברים ליוגורט כדי לייצר את מרענני הקיץ האולטימטיביים. יותר מזה, בלי מלפפונים אין מצב לסלט ירקות ישראלי תקני וקצת קשה לדמיין צלחת של ירקות למטבלים בלעדיהם.
הפעם, כדי לרענן את הרפרטואר, הכנתי שני סוגים חדשים של סלטי מלפפונים שמיד התחבבו על כולם. כל אחד מהם שואב השראה מאזור אחר של העולם – האחד מהמטבח היפני, והשני הוא מעין גרסה מפורקת של סלט אירופי, שיכול להפוך, בשינוי קל, גם למרק בלקני מרענן.
אהבים מלפפונים? כך תכינו גספצ'יו מלפפונים:
סלט מלפפונים ואצות וואקמה
מנה מהמטבח היפני, עם מעט מרכיבים אך מספיק בשביל ליצור שילוב מנצח של טעמים, מרקמים וצבעים.
המצרכים:
3 מלפפונים בינוניים
1/4 כפית מלח
כ-10 גרם אצות וואקמה מיובשות
1 כף שטוחה שומשום שחור
מעט תערובת תבלינים יפנית (7 תבלינים) או צ'ילי
מעט שמן שומשום
לרוטב:
2 כפות חומץ אורז (או חומץ רגיל)
1 כף סוכר
1 כף רוטב סויה
2 כפות מים
אופן ההכנה:
- שוטפים את המלפפונים ומסירים את הקצוות. פורסים אותם לפרוסות דקות במנדולינה או במעבד מזון עם דסקית פריסה. מעבירים לקערה.
- זורים את המלח על המלפפונים ומקפיצים אותם כך שכל הפרוסות יכוסו. מניחים בצד לכ-10 דקות. כשהמלפפונים מתרככים, שוטפים אותם ומנקזים היטב את המים.
- מניחים את האצות בקערה, מכסים במים ומשהים כ-10 דקות עד שהאצות מתרככות. מסננים מהמים וסוחטים היטב. קוצצים את האצות לרצועות דקות.
- להכנת הרוטב, מערבבים היטב את כל החומרים.
- לפני ההגשה, מעבירים את המלפפונים והאצות לקערה ומוסיפים את השומשום. יוצקים את הרוטב ומערבבים היטב. זורים את תערובת התבלינים או הצ'ילי, מזלפים את שמן השומשום ומגישים מיד.
סלט מלפפונים ברוטב שמנת רוקפור
הרעיון כאן הוא הטיפול הלא שיגרתי בירק: הקליפות הופכות למעין אטריות דקות ופריכות, והציפה – לכדורים. השאריות עוברות עיבוד בבלנדר ומשמשות בסיס לרוטב מרענן.
המצרכים:
3 מלפפונים בינוניים
מלח
מעט פפריקה חריפה
לרוטב:
שאריות המלפפונים שנותרו לאחר הוצאת הכדורים
1 גביע קרם פרש
50 גרם גבינת רוקפור
מעט פלפל לבן
אופן ההכנה:
- קולפים את המלפפונים בקולפן ושומרים את רצועות הקליפה. חותכים את הרצועות לרצועות דקיקות ומניחים בקערה. זורים עליהן מלח ומשהים כחצי שעה עד שהן מתרככות. שוטפים היטב ומנקזים את המים.
- מוציאים כדורים מבשר המלפפונים בעזרת כף פריזאית קטנה. משתדלים להגיע רק עד מרכז המלפפון, כך שאפשר יהיה להוציא כדורים יפים משני הצדדים.
- מניחים את שאריות המלפפונים שנותרו לאחר הוצאת הכדורים במכל הבלנדר או מעבד מזון. מוסיפים את השמנת, הרוקפור והפלפל ומעבדים לתערובת אחידה וחלקה.
- עורמים את הקליפות על צלחת, מפזרים עליהן את כדורי המלפפון. יוצקים את הרוטב וזורים מעט פפריקה. מגישים מיד.
גיוון - מרק טרטור קצת אחר:
חותכים את הקליפות לרצועות ואת הציפה לכדורים כמוסבר לעיל. את שאריות המלפפונים מעבדים בבלנדר או במעבד מזון עם 3 גביעי יוגורט, 2 מלפפונים חמוצים, 2 שיני שום כתושות, מלח, פלפל לבן ומעט שמיר קצוץ. יוצקים את התערובת לקעריות מרק. מוסיפים את רצועות המלפפון ואת הכדורים (כ-4 מנות).