שתף קטע נבחר
 

אמריקאית נכנסה לניתוח בלסת - ויצאה עם מבטא בריטי

ניתוח לתיקון הלסת הביא להשלכות מעט מוזרות: טקסנית בת 33 החלה לדבר במבטא בריטי. המומחים טוענים שמדובר בתסמונת נוירולוגית שאין לה מרפא

בדצמבר נכנסה ליסה אלמיה, 33, לבית החולים שוגרלנד שביוסטון, טקסס, לצורך ניתוח תיקון מנשך בולט בלסת.הניתוח הצליח, היא התעוררה כשהיא כמעט ולא סובלת מנפיחות באזור הניתוח. אבל כשפתחה את פיה התחילה לדבר, היא נשמעה שונה מאוד. סגנון הדיבור שלה לא נשמע כמו זה של ילידת טקסס, אלא הקול שבקע מגרונה לא נשמע כמו משהו שיוצא מילידת טקסס, אלא בריטי. 

 

הבת שלי צחקה כשניסיתי לבטא איזו מילה אמרתי איזו מילה כמו שנהגתי לעשות, ועכשיו אני לא יכולה. אלמיה אומרת שהמנתח שלה חשב שהשינוי הוא תגובה פסיכולוגית לניתוח וייעלם כשהיא תחלים, אבל חודשים לאחר מכן היא עדיין מדברת כאילו היא נממצאת מעבר לאוקיינוס.

 

אלמיה פגשה את ד"ר טובי ילטהו, נוירולוג במרכז הניורולוגי של בית החולים שוגרלנד, והוא אבחן אותה כסובלת מתסמונת נדירה במיוחד: תסמונת המבטא הזר, או באנגלית: FAS. ד"ר ילטהו אומר: "זהו מקרה מרתק ומאוד נדיר, רוב הניורולוגים עוברים קריירה שלמה מבלי להיתקל בתופעה כזו".

 

אין הסבר, אין מרפא

פגם הדיבור הנדיר הזה תואר לראשונה ב-1907 על ידי הניורולוג הצרפתי פייר מארי. מאז תועדו רק 100 מקרים. אדם הלוקה בתסמונת המבטא הזה מדבר במבטא שנשמע זר, ומאוד לא אופייני לסגנון הדיבור המקורי שלו. אין חשיבות לחשיפה קודמת למבטא החדש; יש אנשים שמדברים במבטא אותו כלל לא שמעו בעבר.

 

תסמונת המבטא הזר. (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
תסמונת המבטא הזר.(צילום: shutterstock)

תסמונת כזו מגיעה לרוב לאחר שבץ, ולעיתים מאובחנת לאחר פגיעה מוחית כל שהיא, דימום תוך גולגלתי או טרשת נפוצה. רק למקרים בודדים יש מקור פסיכולוגי. במקרה של אלמיה, הנוירולוג ערך בדיקת MRI מקיפה לבדוק האם חוותה שבץ, התקף או פציעה שגרמו לה לפתח את התסמונת. הבדיקה כללה גם אלקטרואנצפלוגרף לבדיקת גלי מוח חריגים. אך מקור המבטא נותר בגדר תעלומה.

 

ד"ר ילטהו מסביר: "כל הבדיקות הראו ממצאים נורמליים, לא נראו סימנים של שבץ או כל חריגות אחרת". ובינתיים אלמיה עדיין בטקסס, מסתובבת עם מבטא של תיירת זרה. היא מספרת: "לא ידעתי אילו תגובות אקבל מאנשים. אם הם ישפטו אותי או יחשבו שאני מנסה לעבוד עליהם או האם בכלל יבינו מה אני מנסה לומר".

 

קראו עוד:

בעייות בדיבור: מתי צריך לפנות לקלינאית תקשורת

התסמונת שפוגעת ברוב אלו שעברו תאונות דרכים

צעירה שסבלה מקול צווחני - נרפאה תוך דקות בטיפול חדשני

 

אישה ממוצא הודי בשם אלן ספנסר, שהחלה לדבר במבטא צרפתי בעקבות התקף המדמה שבץ, סיפרה על תגובות האנשים בעקבות האבחון: "אנשים אמרו שאני ממציאה את זה, שאני מזייפת, שאני נשמעת מטופש. אבל אין ספק, משהו קרה לי במוח".

 

במקרה אחר שאירע ב-2011, בן 55 מטקסס עבר שבץ מוחי ולאחר מכן התחיל לדבר במה שכמה אנשי רפואה תיארו כמבטא קוקני. עם הזמן המבטא המקורי חזר, אבל מומחים אומרים שהמבטא החדש של אנשים שלקו בתסמונת עלול להימשך כמה חודשים או אפילו שנים, ולפעמים אפילו להפוך לקבוע. יש טיפולים באמצעו ריפוי בדיבור, אבל אין מרפא ידוע לתסמונת.


צפו בראיון עם האישה:

 





 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים