שתף קטע נבחר

הממשלה אישרה פה אחד: קנאביס בבתי המרקחת

קנאביס רפואי להמונים (שזקוקים לו) - הרפורמה שיזם שר הבריאות יעקב ליצמן בתחום השימוש בקנאביס למטרות רפואיות ומחקר אושרה הבוקר פה אחד על ידי הממשלה. ליצמן מדגיש: "אני נגד ליגליזציה, שלא תטעו בי". נציגי החולים מתנגדים: "שרשרת אספקה ארוכה שתביא להתייקרות בלתי סבירה"

מהפכה בתחום הקנאביס הרפואי בישראל: הממשלה אישרה הבוקר (א') פה אחד את מתווה הקנאביס הרפואי שיזם שר הבריאות, יעקב ליצמן. על פי ההצעה שאושרה, מוצרי הקנביס יונפקו למטופלים בבתי מרקחת שיעמדו בתנאים הנדרשים. במשרד הבריאות נקבע כי מספר בתי המרקחת לא יוגבל, וכל בית מרקחת שיעמוד בתנאים יוכל להנפיק את המוצר. בנוסף, תבוצע הדרכה לרוקחים בבתי המרקחת לגבי אופן השימוש במוצרים, כמקובל בתרופות ובתכשירים אחרים.

 

כיום הקנאביס מחולק בנקודות קבועות או ישירות לבתי המטופלים על ידי חברות הפצה. מעתה, אפשרות שינוע המוצר לביתו של החולה תבוטל, ותתאפשר רק במקרים חריגים.

 

לדברי משרד הבריאות, מתווה הפעולה נועד להבטיח, בראש ובראשונה, שהמוצרים בהם ישתמשו המטופלים ייוצרו בתנאי איכות ראויים ויונפקו בבתי מרקחת, כמקובל בתחום התרופות. ממשרד הבריאות נמסר: "אנו נמשיך לפעול להרחבת מעגל המוסמכים לאשר שימוש בקנאביס רפואי למטופלים, במטרה לשפר את השירות לציבור בתחום".

 

השר יעקב ליצמן. "אני נגד ליגליזציה, שלא תטעו בי" (צילום: ג'ורג' גינסברג) (צילום: ג'ורג' גינסברג)
השר יעקב ליצמן. "אני נגד ליגליזציה, שלא תטעו בי"(צילום: ג'ורג' גינסברג)

 

"הרפורמה תעשה צדק עם אלפי חולים שזקוקים לקנאביס הרפואי"

השר ליצמן ביקש לברך את ראש הממשלה ואת שיתוף הפעולה בין משרדי הממשלה והצוותים המקצועיים במשרדים, שהתגייסו לקידום הרפורמה במהירות וביסודיות. הוא אמר הבוקר: "הממשלה החליטה היום על רפורמה חשובה, עליה הכרזתי לפני מספר חודשים. הרפורמה תעשה צדק עם אלפי חולים שזקוקים לקנאביס הרפואי למטרת רפואה בלבד. אין כל סיבה שמי שזקוק לקנאביס מסיבה רפואית יסבול ויעבור מסכת בירוקרטית מיותרת, ועל כן יש להביא לשינוי הקיים היום בתחום".

 

עוד הוסיף ליצמן: "אני נגד ליגליזציה, שלא תטעו בי. יחד עם ההקלה לאלה הזקוקים לקנאביס רפואי, אנו נחמיר את הפיקוח ונמנע אפשרות לזליגה. המשטרה תטפל בכך. הקנאביס הרפואי יגיע לאלה הצריכים אותו באמצעות בית המרקחת כמו תרופה מסוג מורפיום וכדומה. נגדיל את רשימת הרופאים המאשרים קנאביס רפואי ונקל על ציבור החולים שסובל".

 

קראו עוד:

מחקר ישראלי בדק: השפעת קנאביס רפואי על חולים

למי מגיע קנאביס ולאילו מחלות הוא באמת עוזר

המדריך המלא: איך משיגים אישור לקנאביס רפואי

  

כיום הוצאת רישיון לשימוש בקנאביס נמשכת לפעמים חודשים ארוכים, כיוון שבארץ קיימים רק 36 רופאים המוכשרים לתת אותו. על פי המתווה החדש שאושר, משרד הבריאות יפעל להרחבת מעגל הרופאים המוסמכים לתת רישיונות שימוש ויפחית את הביורוקרטיה.

 

במשרד הבריאות הביעו רצון לאפשר למספר גדול יותר של רופאים יכולת מתן אישור שימוש בקנאביס למטרות רפואיות, ולשם כך תתקיים עבור הרופאים הכשרה מתאימה להכרת כללי הטיפול, המינונים, תופעות הלוואי והסכנות הכרוכות בהתווייתו למטופל.

 

מחאת המגדלים: הסדרה מסורבלת וחסרת היגיון (צילום: דימה חבר, תיקון עולם) (צילום: דימה חבר, תיקון עולם)
מחאת המגדלים: הסדרה מסורבלת וחסרת היגיון(צילום: דימה חבר, תיקון עולם)

 

בנוסף, במתווה החדש נקבע כי לא תהיה הגבלה של מספר המגדלים ומקומות גידול. יחד עם זאת, רק מי שיעמוד בתנאים יקבל אישור לנהל חווה. כיום ישנם רק שמונה מגדלים בישראל, ההערכה שהגדלת מספר המגדלים וחוות הגידול יאפשר הנגשה קלה יותר של החומר.

 

יכול להגיע לכ-20% מסך הייצוא החקלאי מישראל

עיקר המחלוקת הוא על ייצוא הקנאביס לחו"ל. גורמים במשרד הבריאות ובמשרד לביטחון פנים הביעו התנגדות עזה לייצוא, אולם מנגד דווקא במשרד האוצר חושבים שהדבר נכון ורצוי. 

 

גורם במשרד האוצר אמר: "ישראל נחשבת למעצמה בכל הקשור לקנביס רפואי. אם המדינה תייצא לחו"ל הדבר יכול לייצר הכנסה לאלפי ישראלים נוספים והכנסות גבוהות למדינה". במשרד האוצר מעריכים שהיקף הייצוא יכול להגיע לכדי מיליארד שקלים בשנה הראשונה, כ-20% מסך הייצוא החקלאי. בשל חילוקי הדעות בסוגית הייצוא של הקנאביס הוחלט להקים ועדת משנה שעתידה לקבל החלטה בעוד שלושה חודשים.

 

למרות האישור הבוקר, ישנם גורמים רבים שהביעו הסתייגות מהמתווה החדש. קרנית ידיד ומתן וענונו, נציגי חולים המטופלים בקנאביס אמרו אמש: "אנו מוחים על מתווה ההסדרה שהוגש על ידי משרד הבריאות. מדובר במתווה שלא נשקלו בו ולא נשמעו כלל הגורמים הנעזרים בטיפול זה. יתרה על כך, גם הערות שנשלחו בכתב למשרד הבריאות לא הוטמעו ולא נומק הסירוב להטמיעם".

 

לטענתם, שרשרת אספקה כה ארוכה תביא להתייקרות בלתי סבירה, שעל פי תחשיבי כלכלנים מומחים עשוי להגיע ל-2000 ש"ח לחודש. "משרד הבריאות לא ביצע או הציג שום תחשיב המסוגל לתת מענה לבעיה זו, שחבל שהתעוררה מלכתחילה. מוטב היה למשרד הבריאות ללמוד ממדינות מפותחות כיצד הנגישו את הטיפול בצורה פשוטה וברורה, ללא השפעות לוואי על האוכלוסייה".

 

גם שולחן מגדלי הקנאביס באיגוד לשכות המסחר הביע הסתייגות: "משרד הבריאות לא הקשיב לאף גורם, כולל להמלצות בית המשפט העליון בשיטה המהירה שלו לקבוע הסדרה מסורבלת וחסרת היגיון. משרד הבריאות הרכיב מנגנון מנופח וללא צידוק, המורכב חוליות רבות שיעלו את המחיר למטופלים לאין שיעור, וזאת ממצב שבו הקנביס הרפואי נמכר למטופלים במחיר הנמוך ביותר בעולם".

 

בתגובה להחלטת הממשלה אומרת עו"ד חגית ויינשטוק, ממשרד ויינשטוק זהבי ושות', המייצגת עשרות חקלאים שבקשתם לקבלת רישיון לגידול קנאביס נתקלת בסירוב מזה שנים רבות: "לצערי אנחנו כבר למודי ניסיון בכל הקשור להחלטות ממשלה בנושא הקנאביס. בעשר השנים האחרונות, הממשלה קיבלה החלטות רבות בנושא: החליטה על יציאה למכרז ואז חזרה בה, הקימה ועדות היגוי, החליטה על מתווה לפתרון הנושא ולאחר מכן על מתווה חדש יותר. הקימה ועדות, סוכנויות ורשויות שיטפלו, ובפועל דבר לא מומש וכלום לא נעשה. ברור לכל בר דעת כי גם הפעם מדובר במילים ולא במעשים. בהחלטות חלולות שאין מאחוריהן ולא כלום. הגיעה העת שבית המשפט יאמר את דברו בצורה ברורה, ויעצור את הסחבת האין סופית".

 

צפו: אברי גלעד מתגייס לטובת הסדרת השימוש בקנאביס רפואי בישראל

 

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
אישור למטרות רפואיות ומחקר
צילום: shutterstock
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים