שתף קטע נבחר
 

האוצר: "הברקזיט עשוי להיות חיובי לישראל"

משרד האוצר התייחס להשלכות הצפויות של יציאת בריטניה מהאיחוד האירופי על ישראל וסימן את האיומים וההזדמנויות הטמונים במהלך. אילו סקטורים צפויים להרוויח?

כיצד תשפיע יציאת בריטניה מהאיחוד האירופי (Brexit) על כלכלת ישראל? לפי סקירת משרד האוצר שפורסמה היום, מאזן האיומים וההזדמנויות בראיה הישראלית אינו נוטה בהכרח לכיוון השלילי.

 

כתבות נוספות בנושא:

היום שאחרי: "האיחוד יושפע מהברקסיט יותר מבריטניה "

"הייצוא הישראלי ייחלש, יהיה פחות ביקוש למוצרינו"

 

באוצר מעריכים שיציאתה של בריטניה מהאיחוד האירופי עלולה להגביר את אי-הוודאות, להפחית את אמון המשקיעים ולגרום לסדרה של זעזועים בשוק הפיננסי בבריטניה ובכלכלות אירופה. כלכלת בריטניה היא החמישית בגודלה בעולם, השנייה באירופה, ועם זאת מהווה פחות מ-4 אחוזים מהתמ"ג העולמי (כשישית מהתוצר האמריקאי).

 

לא צפוי משבר עולמי ריאלי

לפי האוצר, כניסתה של בריטניה למיתון, לנוכח הפגיעה ביצוא, אינה צפויה להוביל למשבר עולמי ריאלי, אך תתרום לתנודתיות בשוקי ההון שתלווה את התהליך הממושך של היציאה מהאיחוד. "ההשפעות הגלובליות תהיינה תלויות במידה ויתפתח משבר בכלכלה הבריטית ובמידת הזליגה של ההשלכות על מדינות נוספות באיחוד".

 

בתוך כך, באוצר מעריכים כי השפעת התנודתיות בשווקי ההון הגלובליים על שווקי ההון בישראל תהיה דומה להשלכות של המשבר בגוש האירו בשנת 2012, בעקבותיו נרשמו ירידות ממוצעות של 6.5 אחוזים במדדי שוק ההון בישראל.

 

"בצד הריאלי, נזכיר כי היצוא הישראלי לבריטניה עומד על פחות מ-5 מיליארד דולר לשנה (4 מיליארד דולר יצוא סחורות וכ-800 מיליון דולר יצוא שירותים)", מוסיפים באוצר. "אם נניח כי הפיחות בפאונד הוא פרמננטי וגמישות היצוא הישראלי לבריטניה ביחס לשער החליפין מול הפאונד היא 0.2, ההשפעה השלילית על היצוא הישראלי תהיה קטנה ותעמוד על פחות מ-0.1 אחוז.

 

סיכוי לשיפור ביצוא הישראלי

במידה והצמיחה בבריטניה (ובמידה פחותה גם באיחוד האירופי) תיפגע, סבורים באוצר כי הדבר עלול להוביל לירידה מסוימת בביקושים ליצוא הישראלי. "עם זאת, ייתכן כי יציאת בריטניה מהאיחוד תשפר את יכולתה של ישראל להתחרות על השוק האירופאי (המהווה יעד מרכזי של יצוא הסחורות של ישראל)".

 

לפי האוצר, בתרחיש זה, סביר כי גידול ביצוא הישראלי לאירופה יירשם בענפי סחורות עתירי פריון כמו תרופות, מכונות וציוד אלקטרוני וציוד אופטי, בהם לדבריהם לישראל יתרון יחסי ביצוא, ומהווים כיום נתח משמעותי ביצוא הבריטי לאירופה.

 

השפעה פוטנציאלית חיובית נוספת על היצוא הישראלי, לפי האוצר, הינה האפשרות לעלייה בביקוש הבריטי ליצוא הישראלי, אשר יכול להוות תחליף ליבוא מאירופה בענפים רבים, דוגמת ענף התרופות הבריטי אליו מייצאת ישראל כ-40 אחוזים מסך היצוא הענפי, ומהווה חלק מהותי גם ביבוא הבריטי מאירופה.

  

להערכת גופים כלכליים בעולם, במידה ותישלל מבריטניה הגישה הישירה לשוק האיחוד, יקטן זרם ההשקעות הזרות הישירות למדינה, שיחד עם חוסר הוודאות הגובר יובילו לירידה בהיקף ההשקעות. בתוך כך, המגזר הפיננסי צפוי להיפגע לאור צמצום הפעילות ב-City of London. במקביל, צפויה פגיעה שתתרכז בשכנותיה של בריטניה (לדוגמה אירלנד ובלגיה), להן נתח יצוא משמעותי לממלכה.

 

 

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים