שתף קטע נבחר

 

ספרד: השמרנים ניצחו, אך שוב לא השיגו רוב לשלוט

שישה חודשים בלבד אחרי הבחירות האחרונות, שבהן אף מפלגה לא הצליחה להקים ממשלה, וכמה ימים אחרי משאל העם בבריטניה, הלכו הספרדים שוב לקלפי. המפלגה השמרנית השלטת זכתה ברוב המושבים, אך לא ברוב מוחלט. מפלגת המחאה "פודמוס" מהשמאל הקיצוני לא הצליחה להגדיל את כוחה כפי שחזו הסקרים

 

הספרדים שוב הלכו להצביע    (רויטרס)

הספרדים שוב הלכו להצביע    (רויטרס)

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

 

הצבעה ראשונה באירופה מאז משאל העם שפילג את בריטניה  - ושוב מסתמן שאין הכרעה במדינה מוכת הצרות הכלכליות: אזרחי ספרד הלכו היום (יום א') לקלפיות חצי שנה בלבד לאחר הבחירות הכלליות הקודמות. והתוצאה היא שהמפלגה השמרנית השלטת זכתה ברוב המושבים בפרלמנט עם 31.65 אחוזים מהקולות, אך לא השיגה רוב מוחלט בכדי לשלוט בבית הנבחרים ובמדינה ללא שותפים קואליציוניים. ברית השמאל הקיצוני בראשות מפלגת "פודמוס" (אנחנו יכולים), שמתנגדת לצעדי צנע ולפי הסקרים הייתה אמורה להיות המפלגה השנייה בגודלה במדינה, חטפה מכה משמעותית עם 21.38 אחוזים וירדה במספר המושבים. הסוציאליסטים הגיעו בבחירות למקום השני עם 23.72 אחוזים, והליברלים מהמרכז-ימין למקום הרביעי עם 11.98 אחוזים. 

 

עוד חדשות מעניינות מהעולם בדף הפייסבוק של דסק החוץ

 

בבחירות בדצמבר הצליחו אנשי מפלגת "פודמוס" לשים סוף ל-40 שנים שבהן השמרנים או הסוציאליסטים שלטו בראש ממשלות רוב. המפלגה החדשה יחסית הגיעה למקום השלישי עם 20 אחוזים מהקולות, והמפלגה השמרנית השלטת, "המפלגה העממית" (PP), לא הצליחה להקים ממשלה קואליציונית יציבה ולכן היה ברור מהר מאוד שספרד תידרש לבחירות חדשות.

 

 (צילום: GETTIMAGES) (צילום: GETTIMAGES)
(צילום: GETTIMAGES)
מפלגת "פודמוס" ומפלגת המרכז-ימין החדשה "סיודדנוס" (אזרחים), שהגיעה לפני חצי שנה למקום הרביעי בבחירות, ניצלו את הזעם הציבורי ממפלגות הממסד, מהשחיתות הציבורית ובעיקר מהמצב הכלכלי הקשה במדינה כדי להתחזק ולזכות במושבים בפרלמנט הספרדי על חשבון השמרנים והמפלגה הסוציאליסטית (PSOE).

 

מספר הקסם בבחירות - 176

מדובר בפעם הראשונה בהיסטוריה מאז כינון הדמוקרטיה, שבה נאלצה ספרד לצאת לבחירות חוזרות, אך גם הפלונטר הפוליטי הנוכחי לא הצליח להוציא לקלפיות את כל 36.5 מליון אזרחים בעלי זכות הבחירה. מערכת הבחירות הנוכחית נחשבה למערכת הבחירות בעלת אחוזי ההצבעה הנמוכים ביותר בהיסטוריה של המדינה.

 

בבית התחתון של הפרלמנט הספרדי 350 מושבים, וכדי להחזיק ברוב מוחלט צריכה מפלגה לזכות ב-176 מושבים, ולפי התוצאות שהתפרסמו בספרד נראה שגם בבחירות שנערכו היום שום מפלגה לא השיגה רוב מוחלט כדי לשלוט בפרלמנט ובמדינה בצורה יציבה. על פי התוצאות - כפי שגם חזו הסקרים - הפרלמנט הספרדי הבא יהיה שברירי כמו זה הנוכחי עם ארבע מפלגות גדולות ועוד כמה מפלגות אזוריות קטנות.

 

המפלגה השמרנית היא כאמור שוב המפלגה הגדולה ביותר. לפי התוצאות הראשוניות עולה שהיא זכתה ב-136 מושבים. מדובר בהתחזקות של המפלגה לעומת הבחירות הקודמות בדצמבר, אז זכתה ב-123 מושבים. שותפתה הקואליציונית הטבעית, מפלגת "סיודדנוס" הליברלית, זכתה ב-29 מושבים בלבד לעומת 40 בבחירות הקודמות - נתון שמציב את שתיהן במרחק של 11 מושבים בלבד ממספר הקסם 176, הנדרש כדי להחזיק ברוב מוחלט בבית הנבחרים.

 

 (צילום: EPA) (צילום: EPA)
(צילום: EPA)

הברית של השמאל בראשות "פודמוס", "יונידוס פודמוס" (אנחנו יכולים ביחד), זכתה ב-70 מושבים, ירידה לעומת 71 המושבים שקיבלה בבחירות בדצמבר. הסוציאליסטים, שעל פי הסקרים היו אמורים לאבד מכוחם ולהידרדר למקום השלישי, נותרו בסופו של דבר במקום השני וקיבלו 86 מושבים לעומת 90 בבחירות הקודמות. איחוד כוחות של שתי המפלגות לצד קואליציה עם כמה מפלגות אזוריות קטנות יביא לשתיהן את הרוב המוחלט ואת ההזדמנות לשלוט במדינה ביחד. עם זאת, פרשנים רבים בספרד מעריכים כי המפלגה הסוציאליסטית הוותיקה תעדיף להקים "קואליציה גדולה" עם המפלגה השמרנית, בהנהגת ראש הממשלה מריאנו ראחוי, או להעניק תמיכה פסיבית לממשלת מיעוט בראשות ראחוי והשמרנים, ולא תרצה לשתף פעולה עם קבוצה פוליטית כמו "פודמוס" שמאיימת על קיומה.

 

המפלגות המסורתיות התחזקו

תוצאות הבחירות בספרד מעידות על התחזקות ויציבות של המפלגות המסורתיות למרות כניסתן של שתי המפלגות הצעירות "פודמוס" ו "סיודדנוס" למערכה הפוליטית - מפלגות שנולדו מתנועות מחאה. עוד מראות התוצאות שמבחינת אפשרויות לקואליציה, הכול עוד פתוח.

 

המציאות הנוכחית תאלץ את ראש הממשלה ראחוי לנסות להגיע לקואליציה. מאז כינון הדמוקרטיה בספרד ב-1975, הורכבו הממשלות על ידי מפלגות מהימין ומהשמאל לסירוגין. היום יוצאים הפוליטיקאים הספרדים למבחן חוזר שבו תיבחן יכולתם להרכיב אולי ממשלת אחדות - משימה שבה כשלו במשך ששת החודשים האחרונים. המשבר עם קטלוניה, אחוזי האבטלה הגבוהים במדינה ושיקום הכלכלה כמו גם הסערה מכיוון לונדון מקשים על מרחב לסיבוב שלישי של בחירות בספרד, ומחייבים את הדרג הפוליטי לנהוג באחריות כלפי עמם ולפתור את הפלונטר הפוליטי שנמשך מאז דצמבר האחרון.

 

 (צילום: GETTYIMAGES) (צילום: GETTYIMAGES)
(צילום: GETTYIMAGES)

 (צילום: AP) (צילום: AP)
(צילום: AP)

בדרך להפוך למפלגה השנייה בגודלה במדינה. פבלו איגלסיאס, מנהיג מפלגת "פודמוס" (צילום: GETYIMAGES) (צילום: GETYIMAGES)
בדרך להפוך למפלגה השנייה בגודלה במדינה. פבלו איגלסיאס, מנהיג מפלגת "פודמוס"(צילום: GETYIMAGES)

יישאר ראש המפלגה הכי גדולה. ראש הממשלה מריאנו ראחוי מהמפלגה השמרנית (צילום AFP) (צילום AFP)
יישאר ראש המפלגה הכי גדולה. ראש הממשלה מריאנו ראחוי מהמפלגה השמרנית(צילום AFP)

 (צילום: AFP) (צילום: AFP)
(צילום: AFP)

"זהו רגע מכריע עבור השמאל. זמננו הגיע. יש לנו הזדמנות לשינוי", אמר קרלוס מרטינס, עובד ציבור בגמלאות שהצביע למען "יונידוס פודמוס" בקלפי במדריד. עם זאת, הספרדי בן ה-77 שהצביע בדצמבר לקומוניסטים לשעבר מ"השמאל המאוחד", שעכשיו חברים בברית עם "פודמוס", אמר שהברית שמתנגדת לצעדי הצנע תתקשה לשלוט במדינה משום שמפלגות אחרות עשויות להתמזג כדי לחסום אותה.

 

הבחירות בספרד היו הראשונות שנערכו באירופה מאז משאל העם שנערך בבריטניה ביום חמישי האחרון, שבו הצביעו רוב הבריטים בעד יציאה מהאיחוד האירופי. בשמאל הספרדי הביטו בדאגה לתוצאות שהגיעו מהממלכה המאוחדת. "אלה חדשות רעות לעתיד של אירופה. אנחנו מודאגים מאוד מההחלטה של העם הבריטי, ואנחנו חושבים שאנו צריכים ליצור מחדש רעיון אחר לאירופה שמבוסס על זכויות חברתיות וזכויות אזרח", אמר בסוף השבוע מנהיג מפלגת "פודמוס", פבלו איגלסיאס.

 

ההצלחה הגדולה ביותר של כהונתו של ראחוי הייתה החזרתה של הכלכלה לצמיחה יציבה ב-2012. הכישלון הגדול: שיעור האבטלה נותר גבוה - יותר מ- 21 אחוזים. בנוסף, הוא עמד בהתחייבותו לבלום כל ניסיון לעצמאות בקטלוניה.


פורסם לראשונה 26/06/2016 16:59

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילופ: AFP
פתקיות הצבעה במדריד
צילופ: AFP
מומלצים