הערבים לבריטים: "פילגתם אותנו לפני 100 שנה, עכשיו תורכם"
בעולם הערבי לא נשארו אדישים לתוצאות משאל העם הדרמטי בממלכה המאוחדת: לצד ברכות לבריטים על ההליך הדמוקרטי, היו שמתחו ביקורת על פרישתם מהאיחוד האירופי. בלבנון עלו קריאות להצטרף לאיחוד האירופי ולהתנתק מהמזה"ת: "אולי גם לנו יהיה משאל על חברותנו בעולם הערבי?"
בדומה למקומות רבים בעולם, גם במזרח התיכון עקבו בעניין רב אחרי תוצאות משאל העם הדרמטי בבריטניה, שבו בחרו רוב הבריטים לעזוב את האיחוד האירופי. בתקשורת הערבית וכן בממשלות הערביות דנים בימים אלה בסוגיה בהרחבה, ובעיקר תוהים איזו השפעה תהיה לפרישה הדרמטית של הממלכה המאוחדת מהאיחוד על המדינות הערביות.
עוד חדשות מעניינות מהעולם בדף הפייסבוק של דסק החוץ
"העם הבריטי קיבל החלטה אמיצה והיסטורית לצאת מהאיחוד האירופי. חלק מפרשים זאת כתגובה תקיפה ביחס למדיניות של הנציבות האירופית", נכתב בחשבון הטוויטר של סולטנות עומאן מהמפרץ הפרסי. עוד נכתב שבעומאן מכבדים את הרצון של העם הבריטי ובטוחים כי בריטניה תמשיך למלא תפקיד משמעותי בזירה הבינלאומית.
במקביל מזכ"ל הליגה הערבית, נביל אל-ערבי, טען כי היציאה של בריטניה מהאיחוד האירופי אינה מבשרת טובות ועשויה לגרום לכך שלא יהיה גוש בינלאומי שיהווה קונטרה לקיפאון האמריקני ולסרבנות הישראלית אל מול כל מהלך מדיני.
"החלטה מסוכנת של הבריטים"
ממשלת ירדן דנה היום בהשלכות של היציאה הבריטית מהאיחוד האירופי, והטילה על אחד משריה להכין דו"ח מקיף בנושא בשל היחסים ההדוקים בין המדינות. מעבר לכך, מדינות המזרח התיכון הערביות או המוסלמיות לא פרסמו תגובה רשמית לטלטלה הגדולה שעוברת על בריטניה, ורוב השיח בנושא נמצא כרגיל ברשתות החברתיות ובכלי התקשורת. "ההחלטה המסוכנת ביותר שקיבלו הבריטים שתפגע בחיים של אחד מהם ומבלי לירות כדור אחד", כתב הפרשן הסעודי ג'מאל ח'אשקג'י, המוכר מאוד בממלכה השמרנית. הוא גם הכתיר את המנצח הגדול מבחינתו של משאל העם הבריטי. "היום, נשיא רוסיה ולדימיר פוטין מאושר. הוא ניצח ושבר את האיחוד האירופי באמצעות משבר הפליטים שיצר בסוריה", כתב הפרשן הסעודי.
העיתונאי הסורי-בריטי, פייסל קאסם, השדרן הפופולרי של רשת הטלוויזיה הקטארית אל-ג'זירה ואחד ממעצבי דעת הקהל ברשתות החברתיות, הפליג למחוזות הציניים על רקע עמדותיו הניציות נגד המשטר הסורי. וכך הוא כתב: "בבריטניה, כשאנשים אומרים 'לא' למשהו, אז (דיוויד) קמרון עוזב באופן מיידי. בסוריה, כשאנשים אומרים 'לא', אז האנשים עוזבים ו(בשאר) אסד נשאר".
גם בלבנון הלכו באותו כיוון כשיצרו ברשת את ההאשטאגים "לבנון באיחוד האירופי" ו-#Lebxit (לבנון מחוץ למזרח התיכון). "האם אפשר שגם לנו יהיה משאל עם על חברותנו בעולם הערבי", תהה גולש אחד ברשת. אחרים הציעו שלבנון תצא מהמזרח התיכון.
המנהיג הדרוזי, וליד ג'ונבלאט, אחת מהדמויות הצבעוניות ביותר בלבנון, כתב במאמר שפרסם: "מאה שנה אחרי מלחמת העולם הראשונה ונראה שאירופה נוטה שוב לעבר אי סדרים בקנה מידה גדול, שמתחילים מהכלכלה, אבל מתפתחים בהמשך לסוגיות לאומיות. תחושת השייכות האירופית או הזהות חלשות מדי כדי להתמודד עם שדי הלאומיות. מאה שנים עברו מאז מלחמת העולם הראשונה והטון של מפלגות הימין הקיצוניות גובר, וגובר גם קולם של אלה שמפיצים את שנאת הזרים בכל רחבי אירופה - היום נגד ההגירה, ובייחוד ההגירה הערבית והאיסלאמית, ומחר נגד היהודים כפי שההיסטוריה לימדה אותנו".
ג'ונבלאט לא היה היחיד שהתייחס להסכמי סייקס-פיקו ששרטטו מחדש את גבולות המזרח התיכון. "בריטניה שחילקה את המדינות הערביות לפני מאה שנים לחלקים לא מתאימים תטעם בקרוב את הטעם המר של פילוג ותתפרק", כתב גולש סעודי ברשת.