רצח שני נערים, ירי על רכב הסעות נכים: האלימות ברמדאן גואה
שני נרצחים, מוות שעדיין נבדק ועוד כמה מקרים של פצועים קשה וירי. במגזר הערבי עומדים חסרי אונים מול העלייה במפלס האלימות
במגזר הערבי מנסים להתמודד עם העלייה במקרי האלימות והרצח במהלך חודש הרמדאן. עד כה נרצחו שני נערים, ונסיבות מותו של צעיר שלישי עדיין נחקרות, וזאת בנוסף לכמה מקרי ירי ופצועים בקטטות. גם קריאת ועדת הסולחה הארצית ומכובדים רבים בחברה הערבית להפסיק את האלימות לא הועילה.
כך נראה ניסיון חיסול בטייבה
על פי נתוני "מרכז אמאן- המרכז הערבי לחברה בטוחה" עולה כי בשנת 2014 נרצחו ברמדאן ארבעה בני אדם, ובשנת 2015 האמיר מספרם לשבעה. השנה כבר התרחשו כמה אירועים חמורים: בלוד התרחשו שני אירועים, שבהם נורה למוות הילאל אבו זאיד בן ה-16.5 ואחיו נפצע קשה, ובמקרה שני נפצע צעיר באורח בינוני עד קשה. בכפר סאלם ליד אום אל-פחם נרצח בירי אחמד רפאיעה בן ה-16.5. בנצרת מת אמין דראושה בן ה-19, בן של מנהל בית ספר, שנסיבות מותו עדיין נבדקות על ידי חוקרי המשטרה.
"מה עשה נער כדי שירצחו אותו? הוא לא קשור לשום סכסוך", אמר קרוב משפחתו של רפאיעה. "הרוצחים הרסו לנו את החיים והם רוקדים על דם אחרים. אם הפושעים רוצחים נערים אז שלא נופתע אם בעתיד הקרוב גם ירצחו ילדים, נכים, עיוורים, שייח'ים, מורים, חברי כנסת, ראשי רשויות ועוד. בימים אלו הנשק יכול להגיע לכל אזרח".
גם בגזרת הפצועים לא חסר. ברמלה נורו שני צעירים ומצבם הוגדר בינוני, בכפר קאסם אלמונים ירו 15 כדורים לעבר רכב שמיועד להסעת ילדה נכה בת 8, אשר מתניידת באמצעות כיסא גלגלים. רכב נוסף בשכונה נפגע מהירי. שלוש שעות אחרי הירי הראשון התרחש אירוע נוסף ובו נורו יריות לעבר בית עסק בכפר. בשני המקרים לא היו נפגעים, אך נזק כבד נגרם. למחרת נורה תושב המקום בשנות ה-40 ונפצע באורח קל.
בכפר מנדא שבגליל התפתחה קטטה בין שני תלמידים בני 15 וכתוצאה מכך אחד מהמעורבים נפצע קשה. בעיר טירה נורו שני תושבי שטחים באורח קל ובינוני, בעיר קלנסווה נפצעו שני אנשים באורח קשה ובינוני במהלך קטטה. בג'לג'וליה תושב המקום נורה קל ברגליו, בעיר טייבה צעיר נפצע קל מירי, בכפר קרע קטטה הסתיימה בפצוע קל מירי ובבקה אל-גרביה נורו מספר יריות לעבר בית עסק.
"הציבור הערבי חש חוסר ביטחון במרחב הציבורי והפרטי", אומר מנהל מרכז אמאן, עו"ד רדא ג'אבר. "הוא חש כי יש עליה מתמדת באלימות בסביבתו, ולכן כל הצהרה, ללא מעשים ותוכניות אופרטיביות, היא חסרת משמעות ומעמיקה את תחושת חוסר האונים שלו. טיפול באלימות מצריך תוכנית שתתמקד בסיבות המחוללות אותו: טיפול עומק בעוני על כל הסתעפויותיו, מתן אופק ועתיד לצעירים, אכיפה אמיתית לחוק וחברה ערבית הבונה והמארגנת את עצמה כאילו אין ממשלה. הכישלון מהדהד בארבעתם".