המרד בלייבור נגד היו"ר האנטי ישראלי: "לא מנהיג"
ג'רמי קורבין לא אהב שבמפלגתו מתחו עליו ביקורת שלא הצליח לחזק את המחנה שתמך בהישארות באיחוד האירופי. בתגובה, הוא פיטר את שר החוץ בממשלת הצללים שלו - ואז נאלץ להתמודד עם מרד נגדו כש-12 שרים הודיעו על התפטרותם: "קורבין הוא אדם טוב והגון אבל אינו מנהיג, וזו הבעיה"
ההצבעה של בריטניה בעד יציאה מהאיחוד האירופי זעזעה את העולם כמו רעידת אדמה גדולה. וכמו כל רעידת אדמה חזקה, גם לזו הפוליטית יש רעידות משנה.
עוד חדשות מעניינות מהעולם בדף הפייסבוק של דסק החוץ
אחרי הודעת ההתפטרות של דיוויד קמרון מראשות הממשלה, מגיע גם תורה של מפלגת הלייבור, המפלגה השנייה בגודלה בבריטניה. היום (יום א') החליטו חברי המפלגה לפתוח במרד נגד מנהיג המפלגה השנוי במחלוקת, ג'רמי קורבין, והתפטרו מתפקידם בממשלת הצללים. מאות ממתפקדי המפלגה קוראים לקורבין להתפטר - אבל הוא נותר עיקש בעמדתו ומסרב להתפטר.
רבים בלייבור מאשימים את קורבין בכישלון מחנה ההישארות במשאל העם. מנתוני ההצבעה עולה כי מחנה הברקסיט (Brexit), שתמך בפרישה מהאיחוד האירופי, קיבל קולות רבים גם במעוזים של הלייבור, אף שקורבין היה אמור לשכנע את מצביעיו להצביע בעד הישארות. אבל קורבין, שבמשך שנים היה אירו-סקפטי, מואשם בכך שלא עשה מספיק כדי לשכנע את הבוחרים להצביע בעד הישארות בגוש האירופי בן 28 המדינות.
"קורבין לא הולך לשום מקום"
בסוף השבוע הגישו שני חברי מפלגת האופוזיציה הגדולה הצעת אי-אמון בקורבין ודרשו שיתפטר, אבל קורבין כאמור מסרב לעשות כן. "הוא לא הולך לשום מקום", מסר היום הדובר שלו. "אנחנו מבינים שאנשים מאוכזבים מתוצאות המשאל, אבל עכשיו הוא הזמן להתאחד ביחד".
קורבין, שנבחר לעמוד בראשות הלייבור כדי לקדם פוליטיקה חדשה וחברה פתוחה, לא מאמין בערכים הללו כשזה מגיע לחצר שלו. היום הוא החליט לפטר את חבר הפרלמנט הילרי בן מראשות הוועדה המפלגתית לענייני חוץ, לאחר שבן הביע אי-אמון בקורבין וקרא לו להתפטר. "קורבין איבד אמון בבן", מסר דובר המפלגה.
בראיון שהעניק לרשת החדשות הבריטית BBC אמר בן, שר החוץ היוצא בממשלת הצללים של הלייבור, ש"קורבין הוא אדם טוב והגון, אבל הוא לא מנהיג, וזו הבעיה". עוד הוא אמר: "אין לי עוד אמון בקורבין. אני חושב שהדבר הנכון ביותר בשבילו יהיה להתפטר".
אחרי שקורבין פיטר את בן, 12 חברי פרלמנט, המכהנים בממשלת הצללים של הלייבור, פתחו במרד נגד היו"ר שלהם - והתפטרו. בין המתפטרים גם חברי פרלמנט שקורבין מינה אחרי שפיטר את קודמיהם בתפקיד לפני חודשים ספורים. היידי אלכסנדר, שכיהנה כשרת הבריאות בממשלת הצללים, התפטרה ומתחה ביקורת על יו"ר המפלגה שלה במכתב ההתפטרות שלה: "ככל שאני מכבדת אותך בתור איש של עקרונות, אני לא מאמינה שיש לך את היכולת לספק את הפתרונות שארצנו זקוקה להם. שינוי במנהיגות הוא דבר הכרחי".
קורבין לא אוהב שמותחים עליו ביקורת פומבית, וכשהוא מריח ניחוחות של חוסר הסכמה אצל אחד מבכירי מפלגתו - הוא מפטר אותו מתפקידו. כך, עם כניסתו לתפקיד, קורבין דאג לפטר ארבעה שרים בממשלת הצללים של הלייבור, משום שלא גילו נאמנות רבה מספיק למנהיג.
אבל היום קורבין כבר התוודע למציאות אחרת, של מרד. ההערכות הן כי ל-12 החברים שהתפטרו מממשלת הצללים יתווספו עוד חברי מפלגה, שיתפטרו מוועדות המפלגה במחאה נגד קורבין. דוברו של קורבין דאג להדגיש כי "קורבין נבחר באופן דמוקרטי כמנהיג המפלגה ואין לו כוונה להתפטר". סגנו של קורבין, טום ווטסון, אמר כי הוא "מאוכזב ועצוב מאוד" על התפטרותם של חברי ממשלת הצללים.
לחברי המפלגה יהיה קשה - אך לא בלתי אפשרי - להדיח את קורבין. תקנון מפלגת הלייבור קובע חוקים רבים בנושא הדחת ראש המפלגה, בהם הצבעת רוב בוועידת המפלגה. קורבין, אגב, הודיע כי גם אם יודח מתפקידו, הוא יתמודד שוב בפריימריז של המפלגה.
קורבין נחשב למנהיג שנוי במחלוקת, שדעותיו נטועות בשמאל הקיצוני בבריטניה. הוא אוחז בדעות אנטי-ישראליות, כינה בעבר את אנשי החמאס וחיזבאללה "ידידיי" והפגין נגד ישראל פעמים רבות. לאחרונה הסתבכה מפלגת הלייבור בשערוריית ההתבטאויות האנטישמיות של כמה מחבריה. קורבין הואשם כמי שלא עשה די לגנות את התופעה המכוערות ולא נקט עמדה ברורה נגד אנטישמיות. בעקבות הפרשה, איבדה המפלגה נקודות יוקרה רבות בבריטניה, גם בקרב מצביעיה.