זיכרון גורלי: איטליה מחכה לספרד
מוראטה מתכונן לקרב מול הגנת ה־BBC האיטלקית. קונטה מנסה לשפר עמדות מול דל-בוסקה. ומעל כולם מרחף ה־0:4 ההוא מגמר יורו 2012. הכל לקראת העימות החזיתי הלוהט בשמינית הגמר
1. רוח המשחק ההוא תרחף הערב מעל סן־דני. נכון, עברו ארבע שנים פחות ארבעה ימים מאז אותם ארבעה שערים, ומדובר בטורניר חדש לגמרי, אבל כולם זוכרים מה קרה בפעם האחרונה שספרד ואיטליה נפגשו על הדשא. זה היה משחק הנוק־אאוט האחרון של השתיים, שלאחר מכן איכזבו במונדיאל ולא עברו את שלב הבתים: גמר יורו 2012, לא כוחות, 0:4 לספרד.
"יהיה קשה להשיג תוצאה כה חד־צדדית כמו אז", אמר ג'ורדי אלבה לקראת המשחק הכי גדול של שמינית הגמר. "אנחנו פוגשים גרסה מחודשת של איטליה". האיטלקים, מצידם, סיפרו שצפו שוב במשחק ההוא וניתחו אותו. הנבחרות שונות, אבל סגנון המשחק של כל אחת מהן לא כל כך רחוק מאז. לכל נבחרת יש 9 שחקנים שהיו חלק מהסגל ביורו ההוא ונמצאים גם בצרפת.
אותה אליפות אירופה קודמת התאפיינה בשליטתם של הפליימייקרים האחוריים כשבראש הרשימה ניצבו שניים: צ'אבי ואנדראה פירלו, שכבר אינם חלק מהנבחרות שלהם. צ'אבי ופירלו הם אולי הדמויות המבוקשות ביותר לראיונות לקראת המשחק הזה ושניהם ציינו שהפעם לספרד יהיה קשה מול סגנון המשחק האיטלקי. "איטליה משחקת 2-5-3 וזה הכי מסובך ליריב שרוצה ללחוץ כמו ספרד", הסביר צ'אבי, שהשווה את ההגנה האיטלקית לזו של אתלטיקו מדריד. "צ'אבי צודק", הכריז פירלו והוסיף: "כשספרד מנסה להתמודד עם שיטת משחק כזו היא לא מסודרת בהגנה וחשופה מאחור. ועדיין, ספרד פייבוריטית כי היא משחקת את הכדורגל הטוב ביותר".
2. בשתי המדינות, ספרד ואיטליה, העריכו בימים האחרונים שהמאמנים, ויסנטה דל־בוסקה ואנטוניו קונטה, יבצעו שינויים במערך שלהם. דל־בוסקה, כפי שהסבירו צ'אבי, פירלו ואחרים, ירצה לשנות טקטיקה מול שלושת בלמי איטליה ועשוי לפתוח עם שני חלוצים. קונטה, נטען בתקשורת המקומית, יבצע התאמות לספרד כפי שכל מאמן איטלקי טוב אוהב ויודע לבצע. יש להניח שהדברים יישארו בגדר הערכות בלבד כיוון ששינויים גדולים אנחנו כנראה לא נראה, לפחות לא בפתיחה.
שלשום, באימון האחרון של ספרד בסיינט־מארי־דה־רה, עיירה קטנה על המים, מין חצי אי בין בורדו לנאנט, דל־בוסקה תירגל את אותו הרכב שפתח בשלושת המשחקים בשלב הבתים. אתמול האימון הטקטי כבר היה סגור, אבל אפשר להאמין שהספרדים ימשיכו באותה דרך. קונטה, לעומת זאת, יהיה חייב לשנות את ההרכב שהצליח בניצחונות על בלגיה ושוודיה, וזאת בגלל פציעתו של אנטוניו קאנדרבה, שלא הצליח להתאושש וייעדר בוודאות.
העיתון הספרדי "מארקה" ערך משאל בין קוראיו שהתבקשו לציין מי השחקן המסוכן ביותר של איטליה. קאנדרבה היה במקום הראשון עם 27.5 אחוזים, ג'אנלואיג'י בופון שני (16.5). מבחינת יצירתיות התקפית קאנדרבה הוא השחקן החשוב ביותר של איטליה ובמקומות רבים בעולם בחרו בו לנבחרת המצטיינת של השלב הראשון בבתים. בהיעדרו נראה על קו ימין את אלסנדרו פלורנצי מרומא או את מתיה דה שיליו ממילאן.
3. כולם יודעים מה החלק החזק אצל האיטלקים - ההגנה. מאז המשחק הראשון, הניצחון על בלגיה, מסתובבים ברשת סרטונים שמראים איך כל הנבחרת זזה יחד, כמכונה, במשחק ההגנה. בופון, שכמו כל ההרכב הראשון לא שיחק בהפסד לאירלנד, עדיין לא ספג ואת רוב הכותרות מקבלת שלישיית BBC.
לא, לא מדובר בשלושת שחקני ההתקפה של ריאל מדריד שנושאים את אותם ראשי תיבות, אלא ב־BBC חדש, הגנתי - ברצאלי, בונוצ'י, קייליני. שלושת הבלמים של יובנטוס ואיטליה הרשימו עד כה ומולם יתייצב הערב חלוץ צעיר ששיחק איתם יחד בשנתיים האחרונות וקוראים לו אלברו מוראטה.
ריאל מדריד הודיעה בשבוע שעבר שהיא מממשת את סעיף "קנייה בחזרה" שיש לה על מוראטה, והיא רוכשת אותו מיובה תמורת 30 מיליון יורו. בעצם, מוראטה עובר לשחק בקבוצה עם כמה חברים מנבחרת ספרד והערב יפגוש מולו כמה חברים ששיתפו איתו פעולה עד לפני רגע. "בשנתיים האחרונות למדתי יותר מאשר בכל הקריירה שלי כיוון שלהבקיע שערים באיטליה זה קשה יותר ממקומות אחרים", אמר מוראטה לקראת המשחק. "האיטלקים מתמחים באמנות ההגנה. יש לך צ'אנס אחד במשחק ואתה חייב להבקיע".
כשנשאל על החברים מיובנטוס, מוראטה שכח שכבר עבר קבוצה והשתמש ב־BBC הלא נכון, לפחות מצד אוהדי ריאל מדריד. "BBC הם שחקני ההגנה הטובים בעולם ואף אחד לא רוצה לשחק מולם כי זה כמעט בלתי אפשרי להבקיע. דיברתי איתם. הם אמרו שאם אשחק כדאי לי לעלות עם קסדה על הראש".
4. מוראטה מול ההגנה האיטלקית זה בהחלט מצ'־אפ מעניין, אבל כמעט כל שחקן או פרשן שמתייחסים למשחק הגדול הזה מציינים קודם כל את שמו של אנדרס אינייסטה. בצדק, אינייסטה היה אחד השחקנים המצטיינים בשלב הבתים והציג יכולת אדירה בשני המשחקים הראשונים. זו הנבחרת שלו, יותר מכל שחקן אחר, ומבט על כמות הפעמים שהכדור עבר דרכו בשער הגדול של מוראטה מול טורקיה מציג את כל הסיפור.
אבל בצל הדיבורים על אינייסטה נשכח קצת דויד סילבה, עוד שחקן חשוב בניסיון ליצור משהו מול שטח צפוף, פעולה קריטית כשמשחקים מול איטליה. סילבה הוא השחקן שייצר הכי הרבה מצבי הבקעה לחברים בנבחרת ספרד עד עכשיו. מהצד השני כדאי לשים לב לסוס העבודה מרקו פרולו. קשר לאציו אמר לקראת המשחק שהוא מצפה לשחק מול אינייסטה, כיוון שהעריץ אותו עוד לפני שעשה שם לעצמו.
ובאמת, פרולו פרץ בגיל מאוחר יחסית, העביר עונות בליגה השנייה והשלישית באיטליה, ורק בגיל 25 שיחק לראשונה בליגה הבכירה, במדי צ'זנה. היום, בגיל 31, פרולו הוא שחקן הרכב בנבחרת. פרולו נחשב לאדם פשוט, שעובד קשה, ולכן יש המסבירים שהוא מסמל היטב את הנבחרת הנוכחית. מול בלגיה פרולו רץ 12.6 ק"מ, יותר מכל שחקן בכל משחק בטורניר עד כה.
5. בספרד התעסקו לקראת המשחק לא רק בכדורגל אלא גם בדיווחים שונים שהצביעו על בעיות פנימיות. לא מדובר רק בניסיון המגוחך להראות שג'ראר פיקה ביצע תנועה מגונה בהמנון, או התלונות של פדרו על דקות משחק, אלא גם בסיפורים על מאבקים בין שחקנים. דל־בוסקה ביטל את הדברים והאשים את התקשורת. אלבה הסכים איתו ואמר: "התקשורת יוצרת אווירה רעה. אני יכול להבטיח לכם שכל 23 השחקנים מסתדרים מצוין".
ניסיון ליצור דרמה תקשורתית הגיע גם מהצד השני, האיטלקי, לאחר שפורסם ששופט הגמר יהיה הטורקי ג'ונייט צ'קיר. באיטליה ניסו להראות שצ'קיר "עזר" כמה פעמים לקבוצות ספרדיות, בעיקר לריאל מדריד
עם אותו כרטיס אדום מפורסם ששלף לנאני, אז שחקן מנצ'סטר יונייטד. בגמר היורו הקודם צ'קיר היה השופט הרביעי. הוא גם היה השופט הבכיר בגמר ליגת האלופות 2015, בו ניצחה ברצלונה את יובנטוס. יש אנשים שהמשחק הערב מזכיר להם ברצלונה מול יובנטוס.
סיפורון נוסף שעלה לכותרות עסק בשיחה שהתקיימה בין ססק פברגאס מצד אחר לקונטה מהצד האחר. השניים לא דיברו, לטענתם, על המפגש אלא רק לקראת העונה הבאה, בצ'לסי, שם קונטה יאמן את פברגאס. "אני מחכה להתחיל לעבוד איתו", אמר הקשר, "ועכשיו אני מקווה שהוא יוכל להתחיל לעבוד כמה שיותר מהר. אין לי בעיה שמיום שלישי בבוקר קונטה יתרכז רק בצ'לסי".