סגן הרמטכ"ל: בלי כבוד לאזרח אי-אפשר לבנות חוסן לאומי
בחלוף עשור לפרוץ מלחמת לבנון השנייה הסביר סגן הרמטכ"ל כי "אין מדינה שמוכנה כמונו לאירועי חירום מלחמתיים", וכי גם אם במלחמה הבאה העורף יספוג הפגזות כבדות יותר, החברה לא תתפרק. "צריך פרופורציות", המליץ, וביקר: "פיקוד העורף הופעל לא נכון בלבנון השנייה. רובו לא גויס בגלל תפיסה שגויה"
צה"ל מגיע לכל אזרח והחוסן הלאומי בישראל ראוי לשבח - כך טען הבוקר (ב') סגן הרמטכ"ל אלוף יאיר גולן בנאום אופטימי במיוחד. "כושר העמידה הוא עניין מנטלי. בלי כבוד לאזרח אי-אפשר לבנות תפיסת חוסן לאומי. בפורומים כאלה יש נטייה לדבר על האזרח כעל חפץ, כעל ישות היסטרית ולא אחראית", הוא הסביר. אבל לדבריו, "יש לנו היכולות המתקדמות בעולם בהתגוננות העורף. אין מדינה שמוכנה בגלובוס כמונו לאירועי חירום מלחמתיים". גולן אמר את הדברים בכנס שקיימה רשות החירום הלאומית במשרד הביטחון בסימן עשור לפרוץ מלחמת לבנון השנייה, בבית חיל האוויר בהרצליה.
"אני אופטימי כי העורף הישראלי נבחן שלוש פעמים מאז לבנון השנייה ובכולן הוא נבחן היטב", אמר האלוף גולן. "רשויות מתאמנות באופן סדור. גופי החירום בסדרי גודל יותר טובים מלפני 2006".
עוד אמר: "פיקוד העורף הופעל לא נכון בלבנון השנייה. רובו לא גויס, בגלל תפיסה שגויה שצה"ל גורם פסיבי שמשאיר את הרשויות לעצמו וחי בעולמות החילוץ וההצלה בלבד". אך הטעות הייתה לטעמו בכך ש"למדינת ישראל יש בסיס חוקי שאומר שכל גוף רלוונטי בחירום ממשיך לעשות את שלו והאחריות הגוברת היא של צה"ל ומערכות הביטחון. צריכים להיפטר מהרעיון הנפסד של מי נותן את ההוראה. צריך שיתוף פעולה בחירום בין כל הגורמים, והחוכמה היא לדעת לתאם. אני בעד שחסמים בירוקרטיים יקרסו בזמן חירום".
גולן הסביר כי "בלבנון השנייה נפלו בישראל 70 טון חומר נפץ של ראשי קרב. אבל בתשעת השבועות הראשונים בבליץ על אנגליה במלחמת העולם השנייה נפלו 200 טון מדי יום". הוא הסביר כי גם אם במלחמה הבאה יספוג העורף הפגזות כבדות יותר, "צריך פרופורציות", והסביר: "נניח שבמלחמה הבאה זה לא יהיה 70 טון אלא פי ארבעה ומעלה - 300 טון בחודש. זה דבר שאנו לא יודעים להתמודד איתו? שיפרק את החברה? פרופורציות.
"כמה רקטות אמורות בחודש להתפוצץ בחודש על גוש דן? עשרות, ואנו יכולים להתמודד עם זה". גולן הסביר כי "לישראל יש את מערכת ההתרעה המשוכללת בעולם, חסינה מפני קריסה. בעוד שנה היא תהיה טובה עוד יותר. אנו יודעים להגיע לכל אזרח". בנוגע להיערכות לשעת חירום הוסיף: "בשעת חירום נחוצה מנהיגות שיודעת להתמודד עם אירועים קשים, שיודעת לתת תקווה לעתיד טוב יותר, כמו גם למענה מיידי ולשיקום מהיר. מנהיגות שיודעת להרגיע, עכשיו קשה אבל יהיה טוב יותר, שיודעת לתת השראה. כדאי שנלמד מצ'רצ'יל בנאום ה'דם יזע ודמעות' שלו".
את המלחמה ניהלה ישראל נגד ארגון חיזבאללה בקיץ 2006. במהלכה נורו לעבר יישובי הצפון אלפי רקטות וכוחות צה"ל פלשו לשטח לבנון. המלחמה החלה ב-12 ביולי 2006 עם חטיפתם של שני חיילי צה"ל אהוד גולדווסר ו אלדד רגב, והריגתם של שלושה חיילי מילואים נוספים. היא הסתיימה ב-14 באוגוסט באותה שנה בעקבות כניסתה לתוקף של הפסקת אש בחסות האו"ם.
כבר מתחילת המלחמה החל חיזבאללה בהפגזת העורף הישראלי בפצצות מרגמה ובעשרות רקטות גראד. מירי הרקטות נהרגו 44 אזרחים באופן ישיר ועקיף. שליש מתושבי הצפון עזבו את בתיהם למרכז הארץ ולדרומה. במהלך המלחמה נהרגו 121 חיילי צה"ל.