'פולנים הביתה' בלונדון, בריטים באיחוד: נגורש?
פרישת בריטניה מהאיחוד האירופי מפחידה את המוני המהגרים ממזרח אירופה שבאו לעבוד בבריטניה בחסות חוקי האיחוד. ביומיים האחרונים: מנשרים עם הכיתוב "פולנים טפילים" וגרפיטי "פולנים הביתה". מנגד, 1.2 מיליון בריטים שחיים במדינות האיחוד חוששים שיאבדו את זכויותיהם וייאלצו לחזור לארצם: "אני חי בספרד 23 שנה, כאן העבודה והמשפחה שלי - מה אעשה?"
שגרירות פולין בלונדון פרסמה היום (ב') הודעה שבה הביעה דאגה עמוקה מאירועים של שנאת זרים נגד פולנים בבריטניה, אירועים שנרשמו בימים שעברו מאז שבריטניה הצביעה במשאל עם בעד פרישה מהאיחוד האירופי.
משטרת בריטניה אישרה כי מנשרים נגד פולנים הופצו בהנטינגדון שבמרכז אנגליה ושכתובות גרפיטי רוססו על מרכז תרבות פולני במרכז לונדון אתמול, שלושה ימים אחרי ההצבעה. המשטרה הודיעה כי היא מתייחסת לשני המקרים כמקרים של פשעי שנאה ממניעים גזעניים.
משטרת קמברידג'שייר דיווחה כי שוטרים מקומיים פגשו אתמול חברים כועסים מהקהילה הפולנית אחרי שעל מכוניות שם הונחו מנשרים שבהם נכתב "עזבו את האיחוד האירופי, לא עוד פולנים טפילים". בהתאחדות לחברה ותרבות פולנית בלונדון, שמרכזה נחנך ב-1974 ושבה יושבים רוב הארגונים הפולניים בבריטניה, רוססה כתובת גרפיטי על קיר חיצוני ובה נקראו פולנים להסתלק מבריטניה.
שגרירות פולין בבריטניה פרסמה הצהרה שבה כתבה: "אנחנו המומים ומודאגים מאוד מהאירועים האחרונים של שנאת זרים נגד הקהילה הפולנית ונגד מהגרים ובני מהגרים אחרים בבריטניה. בה בעת אנחנו רוצים להודות על כל מסרי התמיכה בקהילה הפולנית וההזדהות עמה שהביע הציבור הבריטי".
ההגירה הייתה אחד הנושאים המשמעותיים ביותר שהשפיעו על משאל העם של בריטניה על פרישה מהאיחוד האירופי, ורבים מהתומכים בפרישה בריטית מהאיחוד טענו כי האיחוד מאפשר למהגרים להגיע לבריטניה ממזרח אירופה במספרים אדירים שאין עליהם בקרה מספקת.
בריטים באירופה המומים: "ניאלץ לחזור?"
תוצאות משאל העם הבריטי צפויות לזמן ימים קשים לא רק למהגרים שנמצאים בבריטניה ולא יודעים עדיין מה יעלה בגורלם, שהרי אשרות השהייה והעבודה שלהם עלולות להישלל או לא להיות מחודשות אחרי שבריטניה לא תהיה כפופה עוד לתקנות הנוקשות יותר של האיחוד האירופי. התוצאות עלולות לפגוע גם באזרחי בריטניה הרבים החיים במדינות אחרות ברחבי האיחוד.
טד דוסון למשל מנהל פאב בעיירת הנופש הספרדית בנידרום. הוא בן 51 מאנגליה וחי בספרד מאז שנות ה-90, וכעת הוא מודה כי הוא פוחד מאוד מהעזיבה של בריטניה את האיחוד האירופי. לפתע עתידו אינו ברור: "אנחנו פוחדים כי אני כאן כבר 23 שנה. יש לי כאן בית, ילדיי נולדו פה, הם למדו בבית ספר בריטי-ספרדי, יש לי כאן בר – יש לי הרבה להפסיד".
לעת עתה איש אינו מסביר בבירור מה עשויות להיות זכויותיהם של בריטים החיים במדינות האיחוד האירופי ביום שאחרי פרישת בריטניה מהאיחוד. דוסון חושש שינושל מזכויותיו בספרד, החברה באיחוד. "אנחנו לא יודעים מה יקרה אתנו עכשיו. ייתכן שלא תהיה לנו פנסיה. ייתכן שלא יהיו לנו זכויות רפואיות. ייתכן שניאלץ למכור את הנכסים שלנו. חיינו כאן שנים רבות – אנחנו לא יודעים איך זה ישפיע עלינו עכשיו".
לפי נתונים שנאספו, כ-1.2 מיליון בריטים חיים במדינות האיחוד האירופי שאינן בריטניה, רבים מהם בצרפת, בספרד ובפורטוגל. פרשנים מעריכים שהמספר האמיתי של בריטים החיים בהן עשוי להיות כפול – ואולי אף יותר מכך, משום שרבים מהבריטים שנוסעים לחיות במדינות אחרות באיחוד אינם טורחים להירשם בשגרירויות או ברשויות המקומיות.
ראקל מרטינס, מהגרת מבריטניה שחיה בליסבון בירת פורטוגל ועובדת שם כעורכת דין, אומרת שבריטניה והאיחוד האירופי עשויים להיכנס עכשיו לחודשים ארוכים של משא ומתן בניסיון להבטיח הסכם הדדי שיספק ערבויות משפטיות לאזרחיהם שגרים זה אצל זה ולהפך. "שום דבר לא יקרה מיד. אף אחד לא ישלח אותנו הביתה", היא אומרת. "מה שיהיה הגיוני בעיניי הוא שיהיה איזה הסכם תן-וקח שיכלול ערבויות הדדיות".
"אני בהלם", אמר פטריק לאמב, קומיקאי שחי באוסטריה זה 17 שנים. "אני מודאג גם מהפירוש שיכול להיות לפרישה של בריטניה מהאיחוד בטווח הרחוק. העולם נראה
מאוד לא יציב". בברלין, בייל קאר שבאה משפילד שבצפון אנגליה אומרת שהיא תבקש אזרחות גרמנית. לדבריה, היא, בעלה הסקוטי ושני ילדיה שגם להם יש דרכון גרמני, יבקשו אזרחות גרמנית כדי לשמר את הזכויות שיש להם במסגרת האיחוד האירופי. "אם לא נעשה זאת – לא יהיו לנו זכויות. מה אעשה עם הדרכון הבריטי הזה?", שאלה קאר בת ה-63, שעברה לגרמניה ב-1978 ומפעילה שתי חנויות המוכרות סחורות בריטיות.