שתף קטע נבחר

 

דו"ח הקוורטט קורא לעצירת הבנייה בהתנחלויות: "ישראל שולטת על רוב שטחי C"

יממה לאחר הרצח המחריד של הלל אריאל בת ה-13 בקריית ארבע פרסם הקוורטט את דו"ח הרביעיית הבינלאומית, שקובע כי מדיניות ישראל "שוחקת את היתכנות חזון שתי המדינות". הרשות הפלסטינית נקראת בדו"ח להילחם בטרור ובהסתה

בישראל חששו מאוד שדו"ח הקוורטט לגבי המציאות הישראלית-פלסטינית שפורסם היום (ו') יפנה אצבע מאשימה בעיקר לעבר ישראל ופעלו במלוא המרץ בשבועות האחרונים לרכך את הדו"ח, בעזרת תמיכה משמעותית של הממשל האמריקאי. מהבחינה הזאת, ישראל יכולה לרשום לעצמה הצלחה דיפלומטית. דו"ח הקוורטט שהתפרסם היום אחרי דחייה של ימים הוא מאוזן יחסית ולא חוסך ביקורת לא מישראל ולא מהפלסטינים.

 

בשורה התחתונה קורא הקוורטט לישראל להפסיק את הבנייה בהתנחלויות ולאפשר פיתוח פלסטיני מואץ בשטחי C. הוא קובע שישראל עושה שימוש באופן בלעדי בכ-70 אחוזים משטחי C ביהודה ושומרון המהווים את רוב עתודות הקרקע, שטחי החקלאות והמשאבים הטבעיים למדינה הפלסטינית בעתיד. לפלסטינים הוא קורא להפסיק את ההסתה ואת ההאדרה של מחבלים ולגנות כל מעשה טרור.

 (צילום: AP) (צילום: AP)
(צילום: AP)
"המשך המדיניות של הבנייה בהתנחלויות וההרחבה של הבנייה בגדה המערבית ובמזרח ירושלים, הפקעות אדמה לשימוש ישראלי בלעדי ושלילת הפיתוח הפלסטיני, כולל שיעור גבוה של הריסות בתים, שחקו בהתמדה את ההיתכנות של פתרון שתי המדינות", נקבע בדו"ח. "הדבר מעלה תהיות לגיטימיות לגבי כוונותיה ארוכות הטווח של ישראל, המגובות בהצהרות של כמה שרים ישראלים שאמרו שאין להקים לעולם מדינה פלסטינית".

 

בדו"ח, שמתפרש על תשעה עמודים וכולל גם המלצות לפעולה לשני הצדדים, שב הקווררטט ומדגיש שפתרון של שתי מדינות שיושג במשא ומתן הוא הדרך היחידה להשיג שלום בר קיימא שיענה על צורכי הבטחון הישראליים ועל השאיפות של הפלסטינים למדינה וריבונות, יביא לסיום הכיבוש שהחל ב-67 ויפתור את כל נושאי הסדר הקבע.

 

מעט קיצונים ישראלים מורשעים

הקוורטט מדגיש בדו"ח כי הוא נותר מודאג מאוד מהמצב הקיים ומזהיר מכמה מגמות שמסכנות את התקווה לשלום: המשך האלימות; התקפות טרור נגד אזרחים; הסתה לאלימות שמגבירה את חוסר האמון ולא עולה בקנה אחד עם פתרון של שלום; המשך מדיניות הבנייה בהתנחלויות והרחבתן; הפקעת אדמות לשימוש ישראלי בלעדי; שלילת הפיתוח הפלסטיני; המשך ההתחמשות והפעילות הצבאית; היעדר אחדות פלסטינית; והמצב ההומניטרי העגום בעזה. לדבריו כל אלה מתדלקים חוסר יציבות ויפגעו במאמצים להביא לפתרון של שלום. הקוורטט מדגיש את הצורך הדחוף בנקיטת צעדים כדי לעצור את המגמות האלה ולמנוע מציאות של מדינה אחת עם כיבוש מתמשך וסכסוך.

 

הקוורטט מדגיש שנקיטת צעדים חד צדדיים על ידי כל אחד מהצדדים אינה יכולה לקבוע מראש את תוצאות המשא ומתן על הסדר הקבע ולא תוכר על ידי הקהילה הבינלאומית. חברות הקוורטט קובעות שבעוד הסכם קבע שיביא לסיום הסכסוך יכול להיות מושג אך ורק דרך משא ומתן ישיר, ניתן להביא להתקדמות חשובה בצעדים בשטח לקידום פתרון שתי המדינות. הוא קורא לישראל ולפלסטינים להפגין במדיניות ובמעשים מחויבות אמיתית לפתרון שתי המדינות. הקוורטט מדגיש כי חשוב ששני הצדדים ימלאו את התחייבויותיהם במסגרת ההסכמים הקיימים כדי לקדם מציאות של שתי מדינות ולהניח את הבסיס למשא ומתן מוצלח.

 (צילום: איתי בלומנטל) (צילום: איתי בלומנטל)
(צילום: איתי בלומנטל)

לפי הקוורטט, עמידה בהתחייבות לפעול ביעילות נגד אלימות, טרור והסתה היא קריטית לבניית האמון מחדש ולהימנעות מהסלמה שתסכן עוד יותר את סיכויי השלום. בדו"ח מציין הקוורטט כי בחודשים הראשונים של 2016 פחת משמעותית מספר הנפגעים הפלסטינים בעימותים עם צה"ל, במידה רבה בגלל מאמצים יעילים של מנגנוני הביטחון של הרשות שלדברי הקוורטט סיכלו התקפות, החרימו נשק ועצרו קיצונים. הוא משבח את המשך התיאום הביטחוני בין הצדדים ואומר שהיה תפקיד לתיאום הזה בהפחתת האלימות.

 

הקוורטט מביע דאגה מאלימות של מתנחלים נגד פלסטינים, "כולל התקפות, ונדליזם והריסות רכוש". הוא מכיר בכך שבשלוש השנים האחרונות פחתו תקיפות שכאלה, אבל מזכיר את רצח המשפחה הפלסטינית בכפר דומא ב-2015 ושריפת הנער מוחמד אבו חדיר ב-2014. הדו"ח קובע כי ישראל הגבירה את מאמציה לרסן אלימות מצד מתנחלים, אבל טוען כי בעוד העמדה לדין של חשודים בהתקפות עלתה והיו כמה הרשעות בולטות, שיעור ההרשעות הכללי נגד קיצונים ישראליים שהואשמו באלימות נותר נמוך משמעותית בהשוואה לזה של פלסטינים.

 

הפלסטינים לא מגנים בבירור טרור

הקוורטט מציין את ההסתה הפלסטינית, ומזכיר שפלסטינים שביצעו פעולות טרור זוכים להאדרה פומבית כ"קדושים גיבורים". הוא מציין שדמויותיהם מתפרסמות עם סיסמאות המעודדות אלימות וכי חמאס וארגונים קיצוניים אחרים אחראיים להפצה של הסתה. הקוורטט מזכיר שגם פעילים בפתח תורמים להסתה ומשבחים מחבלים. באשר לרשות הפלסטינית קובע הקוורטט שמנהיגיה אמנם הביעו התנגדות לאלימות וכי בכירים ברשות התחייבו להתנהגות לא אלימה, אבל מזכיר שמנהיגים פלסטינים גם לא גינו באופן ברור התקפות טרור וכי רחובות, כיכרות ובתי ספר נקראו על שמות מחבלים.

 

הדו"ח קובע כי בשנים 2014-2009 גדלה אוכלוסיית המתנחלים בגדה המערבית ביותר מ-80 אלף איש, בהם 16 אלף עמוק בשטח הגדה, וכי בתקופה זו החלה בניית יותר מ-9,000 יחידות דירות חדשות בשטח C ויותר מ-3,000 יחידות דיור במזרח ירושלים. עם זאת הוא מציין כי מאז אמצע 2014 חלה האטה ניכרת בהתקדמות בתוכניות ובמתן היתרים הנוגעים לבניית יחידות דיור בהתנחלויות בגדה. קצב הבנייה בתוכניות שקיבלו היתרים קודם לכן, נכתב, נשאר עקבי.

 (צילום: AFP) (צילום: AFP)
(צילום: AFP)

בדו"ח נכתב כי 70% משטח C, שהוא 60% משטחי הגדה, נלקח באופן חד צדדי לשימוש ישראלי בלעדי, בעיקר באמצעות קביעת גבולות על ידי מועצות של התנחלויות או הגדרה כ"אדמות מדינה". לפי הדו"ח כמעט כל השטח הנותר – 30% משטח C - שברובו הוא אדמה פלסטינית פרטית, אינו נגיש לפיתוח פלסטיני בגלל הצורך בהיתרים מרשויות הצבא הישראליות שכמעט לעולם לא ניתנים.

 

בהמלצות: העברת סמכויות בשטח C

הקוורטט קורא לצדדים להפגין דרך מדיניות ומעשים מחויבות אמתית לפתרון שתי המדינות ולהימנע מצעדים חד צדדיים שיקבעו מראש את תוצאות המשא ומתן על הסדר הקבע. הקוורטט מדגיש כי חשוב ששני הצדדים ימלאו את ההתחייבויות הבסיסיות שלהם כדי לקדם מציאות של שתי מדינות בדרכי שלום בשטח וליצור את התנאים למשא ומתן על הסדר קבע. הקוורטט קורא לצדדים לעבוד ביחד כדי לבלום את ההסלמה על ידי הפגנת איפוק והימנעות מפעולות פרובוקטיביות ורטוריקה. לדבריו שני הצדדים צריכים לנקוט צעדים הכרחיים כדי למנוע אלימות ולהגן על חיים ורכוש של אזרחים, כולל על ידי המשך התיאום הבטחוני וחיזוק היכולות של מנגנוני הבטחון של הרשות הפלסטינית.

 

הרשות הפלסטינית, לפי הקוורטט, צריכה לפעול בנחישות, להפסיק את ההסתה לאלימות ולחזק את המאמצים להילחם בטרור, כולל גינוי ברור של כל מעשי הטרור. ישראל לדבריו צריכה לעצור את מדיניות ההתנחלויות, את ההפקעות של קרקע לשימוש ישראלי בלעדי ואת השלילה של הפיתוח הפלסטיני. עליה ליישם מדיניות חדשה וחיובית הכוללת העברת סמכויות ואחריות בשטחי C, שתחזק את הרשות הפלסטינית. עוד הוא קובע כי עליה לאפשר התקדמות בתחומי הדיור, המים, האנרגיה, התקשורת, החקלאות ומשאבי הטבע כמו גם הקלות במגבלות התנועה על הפלסטינים - תוך כיבוד צורכי הבטחון הישראליים הלגיטימיים.

 

המנהיגות הפלסטינית, נכתב בדו"ח, צריכה צריכה להמשיך את מאמציה לחזק את יכולות המשילות ולפתח כלכלה יציבה, וישראל צריכה לאפשר תהליך זה. הדו"ח מביע

תמיכה בבניית מסגרת אזורית ביטחונית ומביע תמיכה ביוזמה הצרפתית, ביוזמת השלום של הליגה הערבית ובקריאה של נשיא מצרים עבד אל-פתאח א-סיסי לקידום תהליך השלום באזור.

 

ישראל: "אל תשוו אותנו לטרור הפלסטיני"

משרד רה"מ מסר בתגובה על הדו"ח: "ב-24 השעות שלפני פרסום דו"ח הקוורטט, ירו ודקרו מחבלים פלסטינים ישראלים חפים מפשע בשלוש תקריות שונות, וגרמו למותם של שניים ולפציעתם של אחרים. הרשות הפלסטינית לא רק שנמנעה מלגנות את הרצח המחריד, היא אף היללה את הרוצח כ'שהיד' בתקשורת הרשמית. דברי השבח שמרעיפים הפלסטינים היום על רוצחים מעניקים השראה לאלה שיתקפו מחר. תגובה זאת משקפת את פשיטת הרגל המוסרית של ההנהגה הפלסטינית ולא מותירה מקום רב לספק ביחס לכוונותיה האמיתיות.

 

"ישראל שותפה למחויבותו ההיסטורית של הקוורטט לקידום שלום בינה לבין הפלסטינים באמצעות משא ומתן ישיר, בילטרלי וללא תנאים מוקדמים. אנו גם דוחים את ההשוואה המרומזת בין קמפיין הטרור הפלסטיני ובין האלימות של קבוצות שוליים בחברה הישראלית. הראשון זוכה לשבח והלל מצד ההנהגה הפלסטינית, ואילו האחרון זוכה לגינוי והוקעה חד משמעיים על ידי החברה הישראלית על כל גווניה".

 

שגריר ישראל באו"ם דני דנון אמר בתגובה על הדו"ח: "לא נתנצל בפני הקהילה הבינלאומית על בנייה בבירתנו הנצחית ירושלים. דו"ח הקוורטט הדגיש את תוצאותיה

הרצחניות של מסכת השקרים וההסתה של הרשות הפלסטינית. היום נהרג אב אל מול עיני ילדיו הקטנים, והרשות הפלסטינית ממשיכה את מפעל ההסתה. על ההנהגה הפלסטינית להבין שיוזמות בינלאומיות לא יובילו לשלום במזרח התיכון".


פורסם לראשונה 01/07/2016 08:46

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים