עובדת בקונסוליה ב-LA פוטרה מיד לאחר הלידה: "ברכות להולדת הבן, את מפוטרת"
מכתב פיטורים הוגש לעובדת בקונסוליה הישראלית בלוס אנג'לס מיד לאחר הלידה. "ברכות חמות להולדת הבן, מזל טוב. העסקתך בנציגות הסתיימה", נכתב בו. משרד החוץ: "פוטרה בשל חוסר שביעות רצון מתפקודה המקצועי"
"ראשית, ברכות חמות להולדת הבן. מזל טוב. מבקשים להודיעך כי עם לידתך, הסתיימה העסקתך בנציגות ישראל בלוס אנג'לס". כך, שחור על גבי לבן, כתבה קונסולית ישראל בלוס אנג'לס דליה מזרחי במכתב פיטורים ששלחה לע"ה, שהייתה מנהלת הבית הישראלי מטעם משרד הקליטה בעיר במשך חמש שנים. המכתב נשלח לע"ה זמן קצר לאחר שילדה את בנה.
ע"ה טוענת שהיא פוטרה כנקמה על כך שכמה חודשים קודם לכן הגישה מכתב תלונה נגד המעסיק שלה בקונסוליה, אחד הקונסולים, בטענה שהיא זוכה ממנו ליחס מזלזל, צעקות, איומים, הכפשות, השפלות, יחס אגרסיבי והתקפי זעם.
לטענתה, היא ניהלה את הבית הישראלי בהצלחה רבה והגדילה את פעילותו בעשרות אחוזים. היא הפיקה 45 אירועים לקהילה הישראלית בלוס אנג'לס, ובשל כך, לדבריה, גם האריכו את החוזה שלה שוב ושוב. בדצמבר 2014, בעקבות תלונות נוספות שהוגשו על אי-סדרים בקונסוליה בלוס אנג'לס, התקיימה חקירת פנים של המפקח הכללי של משרד החוץ.
בעקבות החקירה קוצר שירותו של הקונסול בשנה. לטענת ע"ה, מאז אותו מקרה ראה בה הקונסול אחראית לקיצור שירותו, והחמיר את יחסו כלפיה.
ע"ה טוענת כי לאחר שהודיעה לקונסוליה שהיא בהריון, הודיעו לה שעוד קודם לכן רצו לפטר אותה וכבר ראיינו לה מחליפה. משרד החוץ פנה לממונה על פיטורי נשים בהריון במשרד הכלכלה וקיבל אישור לפטר אותה בתנאי שימשיך להעסיק אותה עד ללידה. היא הושארה בעבודה עד הלידה, ומיד אחריה קיבלה את מכתב הפיטורים – מה שאילץ אותה ואת בעלה לחזור מיד לארץ עם התינוק.
ע"ה הגישה תביעה נגד משרד החוץ בבית הדין לעבודה בתל אביב, וגם פנתה לחברת הכנסת רויטל סויד (המחנה הציוני) שפעלה לסייע לה. אולם כל הרשויות מתעלמות מהפניות וטוענות כי הפיטורים היו כדין. "משרד החוץ הגיש בקשה דחופה לפטר אותי בעודי בהריון רק בעקבות התלונה שהגשתי. כל המערכת התגייסה לעזור לקונסול שנגדו התלוננתי, אף שדו"חות הטילו עליו את האחריות לאי-סדרים בקונסוליה.
"מה שקדם לפיטורים זה התעללויות לאורך שנים. גורמים בכירים במשרד החוץ היו בהלם כששמעו שפיטרו אותי. אם באמת לא הייתי עובדת טובה עם אינספור המלצות, איך אפשרו לי לעבוד שם חמש שנים?" שואלת ע"ה.
ח"כ סויד אמרה: "לצערי, אף שבחוק קיימת הגנה מוחלטת לנשים בהריון מפני פיטורים, מדובר בתופעה שבה יותר ויותר מעסיקים מוצאים דרכים עקיפות להצדיק את הפיטורים במסווה של 'חוסר מקצועיות' ו'כשלים'. רק בשנה שעברה אישר משרד הכלכלה 80% מהפיטורים. באחריותו של המשרד למנוע ממעסיקים לנצל את הפרצה שבחוק. לא ייתכן שנשים הרות יעברו מסכת ייסורים בגיבוי משרד ממשלתי".
ממשרד החוץ נמסר בתגובה: "הטענות אינן נכונות. העובדת פוטרה בשל חוסר שביעות רצון מתפקודה המקצועי, ולא מכל סיבה אחרת. חצי שנה טרם הודיעה העובדת על דבר הריונה, נערכה לה שיחה ובה הובהר לה כי חוזה ההעסקה עמה יוארך לחצי שנה בלבד ולא יוארך מעבר לכך. לקראת תום תקופת העסקתה, הודיעה העובדת כי היא בהריון.
"משרד החוץ קיבל היתר לפיטוריה מן הממונה על חוק עבודת נשים במשרד הכלכלה, שקבעה כי ההריון לא היווה גורם בהחלטת הפיטורים. החלטת הממונה נמסרה לעובדת כמה חודשים טרם מועד הלידה. ערעור העובדת על החלטת הממונה נדחה בהסכמת הצדדים. תביעתה של העובדת בעניין מתנהלת בימים אלו".