שתף קטע נבחר
 

חקיקה: בנקאים לא יוכלו לקנות דירות שעוקלו

ועדת הכספים תקדם חקיקה שתאסור על עובדי הבנקים לרכוש דירות אשר הופקעו מבעליהן בגלל חובות שלא נפרעו. העמותה להגנת נפגעי הבנקים: "בין רוכשי הדירות שפונו יש כאלה שמוכרים אותן הלאה ברווח"

מחרימים ורוכשים: ועדת הכספים של הכנסת החליטה היום (ג') לקדם חקיקה, שתאסור רכישת דירות שהופקעו מבעליהן בגלל חובות שלא נפרעו. מדובר בעובדים של הבנקים שטיפלו במתן ההלוואות במשכנתא וכן באנשי ההוצאה לפועל, עורכי הדין וגורמים אחרים, שהיו מעורבים בכינוס הנכסים ובפינוי הבעלים. איסור הרכישה יחול גם על קרובים מדרגה ראשונה ושנייה של כל המעורבים.

 

מסבלטים את הדירה? רשות המסים אחריכם

שכר תיווך בעסקת שכירות יחולק בין הצדדים

 

בכך מבקשת הוועדה לסתום פרצה בחוק ההוצאה לפועל, שנחשפה לאחר פרסום מקרים שבהם פקידי בנקים שהחרימו את הנכסים מהחייבים רכשו אותם לעצמם. איגוד הבנקים ובנק ישראל טענו שלא ידוע להם על תופעה כזו, גם אם התגלו כמה מקרים בודדים. התנועה לאיכות השלטון טענה שמדובר ב"מצב מעוות ופגום המחייבים את תיקון המצב החוקי", גם אם מדובר במקרים ספורים.

 

יו"ר הוועדה, ח"כ משה גפני (יהדות התורה), ביקש מאיגוד הבנקים לבדוק ולהביא לידיעת הוועדה אם הבנקים קיבלו הנחיות למנוע מקרים כאלה, ואם ניתן לפצות את הנפגעים אם הבנקים גם פעלו בניגוד להנחיות. היועצת המשפטית של הוועדה התבקשה לבדוק אם להוסיף את חובת הפיצויים לחוק.

 

ההחלטה התקבלה בתום דיון דחוף ומהיר שביקשו מספר חברי כנסת לקיים, בעקבות חשיפת שני מקרים בערוץ 10 לפני כשבועיים והופעת הנפגעים בוועדה. מדובר בחשיפת מקרים שהחלו לפני מספר שנים.

 (צילום: Gettyimages) (צילום: Gettyimages)
(צילום: Gettyimages)

 

"עסק שמותיר אותנו חסרי אונים"

ח"כ יעל גרמן (יש עתיד) טענה שמדובר ב"מצב של ניגוד עניינים ובאינטרס של הבנקים לנשל את החייבים מדירותיהם". ח"כ איילת נחמיאס-ורבין (המחנה הציוני) ציינה כי "לכל גורם שהייתה לו גישה למידע הנוגע לחוב, לכשלי הפירעון להוצאה לפועל ולכינוס הנכסים, יכול להיות תמריץ להניח את ידו הפרטית על הנכס".

 

ח"כ אילן גלאון (מרצ) הוסיף כי "אני כבר לא מזדעזע מכלום. אלו מקרים סימפטומטיים שצומחים מכשל מוסרי, שצומח בתקופה שלא מזדעזעת מגזלה של כבשת הרש". ח"כ מיקי לוי (יש עתיד) אמר כי מדובר ב"עבירה פלילית של ניצול מידע פנים". ירון שגיא, נציג של עמותה להגנת נפגעי הבנקים, גילה כי נפתחה חקירה משטרה של אחד המקרים, ו"יש לנו עדויות שבין רוכשי הדירות המפונות יש כאלה שמוכרים אותן הלאה ברווח. זהו עסק שמותיר אותנו חסרי אונים".

 

הנפגעים שהביאו לחשיפת המקרים הם בתיה ואהרון ליצ'י מצפת. לפני כ-10 שנים נקלעו לחוב של 60 אלף שקל בדירה בצפת ששוויה כ-800 אלף שקל, אשר בסופו של דבר נמכרה לעובד הבנק בכ-500 אלף שקל.

 

נפגעת נוספת היא פנינה ברוך, שפונתה מדירה בשווי שני מיליון שקל בשכונת רמת בית הכרם בירושלים, לאחר שלא עמדה בפירעון חוב של 660 אלף שקל. לדבריה, כיום מתגוררת בה עובדת הבנק שטיפלה במשכנתא שלה והיא עצמה נאלצת לחיות בשכירות. הם סיפרו שהבנקים דחו את מאמציהם לסיים את פירעון החובות, אם יתנו להם אורכה, ולא קיבלו הגנה מבית המשפט.

 

נציג איגוד הבנקים, טיבי רבינוביץ, השיב בתגובה כי לעובדי הבנקים שקנו את הדירות בשני המקרים לא היה שום קשר עם בעלי הדירות, אפילו לא דרך מחשבי הבנקים. לדבריו, הדירות עמדו למכירה יותר משנה ולא נמכרו - והבנקים עשו הכל כדי שיקבלו את הכסף מהחייבים עד סוף כינוסי הנכסים. "אלו מקרים לא בעייתיים. תופעה אין כאן. לבנקים יש הנחיות שמתייחסות לנושאים. מכירת הדירות קיבלה את כל האישורים", טען.

 

עודדה פרץ מבנק ישראל חיזקה את עמדת הבנקים. "לא שמענו על המקרים, לא קיבלנו תלונה, לא יודעים אם זו תופעה", טענה. היו"ר גפני סיכם ואמר: "גם אם אנשים סבלו בגלל שהבנקים לא ידעו והם צודקים - הם זכאים לפיצוי. זה לא מובן מאליו".

 

אפשר להקל על נטילת המשכנתא? מוזמנים לצפות בדיון באולפן ynet:

צילום: חגי דקל ניצן דרור

צילום: חגי דקל ניצן דרור

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים