שתף קטע נבחר

 
צילום: EPA, רויטרס

לונדון, הרסת. בריטניה דפקה לבלקניות את החלום האירופי

אלבניה, בוסניה, קוסובו, מקדוניה, מונטנגרו וסרביה נמצאות כולן בשלבים שונים של הצטרפות לאיחוד האירופי, אך ההחלטה הבריטית לעזוב את הגוש עשויה לעכב את הליך קבלתן: "מנהיגי האיחוד יעדיפו להתמקד באחדות ולא בהתרחבות. משברים גדולים רק גורמים להסחת דעתם מהבלקניות"

לונדון לא מחכה להן: מדינות בבלקן שמקוות להצטרף לאיחוד האירופי חוששות שמסען לחברות במועדון בבריסל, שמציע להן שגשוג ויציבות, ייתקע בגלל עיכובים וחוסר ודאות ששוררים כרגע בגוש האירופי בן 28 המדינות בעקבות החלטת בריטניה לעזוב אותו.

 

עוד חדשות מעניינות מהעולם בדף הפייסבוק של ynet

 

אלבניה, בוסניה, קוסובו, מקדוניה, מונטנגרו וסרביה, שסבלו ממלחמה ותהפוכות בשנות ה-90, נמצאות כולן בשלבים שונים של הצטרפות לאיחוד האירופי.

 

אוהדי נבחרת אלבניה ביורו בצרפת (צילום: EPA) (צילום: EPA)
אוהדי נבחרת אלבניה ביורו בצרפת(צילום: EPA)
התגובה הראשונית במדינות הבלקן לתוצאות משאל העם הבריטי בשבוע שעבר הייתה שמאמציהן להצטרף לגוש המדינות ימשיכו כרגיל.

 

סרביה: נמשיך במסלול האירופי

ראש ממשלת סרביה אלכסנדר ווצ'יץ' אמר שארצו תדבוק ב"מסלול האירופי" ושהמטרה שלה היא להשלים את שיחות ההצטרפות לאיחוד האירופי עד 2019.

 

ראש ממשלת בוסניה והרצגובינה דניס זביזדיץ' אמר שההצבעה בבריטניה לא צריכה לרפות את ידיה של ארצו, ושהיא חייבת ללחוץ לאינטגרציה עם האיחוד האירופי.

 

יוהנס האן נציב האיחוד האירופי למדיניות הרחבה ושכנות (משמאל) עם בקיר איזטבגוביץ' חבר נשיאות בוסניה והרצגובינה  (צילום: AFP) (צילום: AFP)
יוהנס האן נציב האיחוד האירופי למדיניות הרחבה ושכנות (משמאל) עם בקיר איזטבגוביץ' חבר נשיאות בוסניה והרצגובינה (צילום: AFP)
אולם, כעת יש תמימות דעים שטלטלת ה-Brexit - יציאת בריטניה מהאיחוד האירופי - שהגיעה בתקופה שבה האיחוד האירופי פחות נלהב להרחיב את שורותיו, עשויה לעכב את שאיפות ההתקבלות של מדינות הבלקן לגוש המדינות האירופי. כמה מהמדינות באזור זה חשות כעת שאיבדו את בעלת בריתן מלונדון.

 

"חוששים מהאטת הליך ההרחבה"

"החשש שלנו הוא שבעקבות ה-Brexit, עשויים להאט את הליך ההרחבה", אמרה מאג'ה בוביץ', מזכ"לית "התנועה האירופית" בסרביה, ארגון שמקדם במדינה את ערכי האיחוד האירופי. היא אמרה שבשעה שהאיחוד האירופי ינהל משא ומתן על עזיבת בריטניה, בריסל תתמקד בשאלה כיצד ניתן לאחד את הגוש במקום להרחיב אותו.

 

סרביה כבר החלה לחוות קשיים שונים בסוגיה זו, ורק אתמול (יום ב') היא לא הצליחה לקבל את תמיכת בריטניה עבור השלב הבא בשיחות ההצטרפות לאיחוד האירופי. גורמים סרביים אמרו שסיבות טכניות שקשורות לתוצאות משאל העם הבריטי הן שמנעו מהמדינה את התמיכה הבריטית.

 

רוצים אינטגרציה עם אירופה. מהדורת בולים חדשה שיצאה בסרביה (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
רוצים אינטגרציה עם אירופה. מהדורת בולים חדשה שיצאה בסרביה(צילום: רויטרס)
זלז'קה סבייאנוביץ', ראשת ממשלת רפובליקת סרפסקה, הרפובליקה הסרבית של בוסניה והרצגובינה, אמרה שהמדינות הבלקניות ששואפות להצטרף לאיחוד האירופי חייבות לקבל את זה שההצטרפות לגוש המדינות יתעכב בגלל ה-Brexit "משום שיעברו כמה שנים עד שהאיחוד האירופי יגבש ויבצע את הרפורמות שהוא היה צריך לעשות לפני שנים כדי למנוע מדברים כאלה לקרות".

 

"קשה יהיה למלא את הוואקום שתותיר בריטניה"

הפרשן איגור גאוורן אמר שבוסניה צריכה לצפות להשלכות פוליטיות מה-Brexit "משום שבריטניה הייתה אחת המדינות שתמכו בגלוי באינטגרציה של בוסניה באיחוד האירופי".

 

בקוסובו, השר לאינטגרציה אירופית בקים קולאקו אמר שארצו, שפרשה מסרביה ב-2008, גם איבדה בעלת ברית ותומכת גדולה בחברותה באיחוד האירופי. "אנחנו מודעים לתרומה הגדולה שעשתה בריטניה לבניית המדינה הקוסוברית ויהיה קשה למדינה אחרת למלא את הוואקום הזה", הוא אמר לתקשורת המקומית.

 

ילד אוהד נבחרת בוסניה בכדוריד (צילום: EPA) (צילום: EPA)
ילד אוהד נבחרת בוסניה בכדוריד(צילום: EPA)

אלבנים קוסוברים צופים במשחק נבחרת אלבניה בכדורגל בפרישטינה, קוסובו (צילום: AP) (צילום: AP)
אלבנים קוסוברים צופים במשחק נבחרת אלבניה בכדורגל בפרישטינה, קוסובו(צילום: AP)

הפגנת מחאה נגד ממשלת מקדוניה בסקופיה (צילום: EPA) (צילום: EPA)
הפגנת מחאה נגד ממשלת מקדוניה בסקופיה(צילום: EPA)

מהגרים בגבול יוון-מקדוניה (צילום: AP) (צילום: AP)
מהגרים בגבול יוון-מקדוניה(צילום: AP)

גורם אלבני אמר שארצו כבר למדה שמשברים גדולים כמו סוגיית המהגרים, משבר האירו ומשבר יוון, הסיחו את דעת מנהיגי האיחוד האירופי מהקדשת תשומת לב למדינות הבלקניות.

 

אנדריג'ה פג'וביץ', מנהל המשא ומתן להצטרפות לאיחוד האירופי מטעם מונטנגרו, דווקא אופטימי וחושב ששיחות המשא ומתן בנוגע לחברות המדינה באיחוד האירופי יתקדמו כמתוכנן, אבל הודה שהעניינים כרגע לא ברורים. "בימים הקרובים נראה איזו עמדה נוקטים גופי האיחוד האירופי ביחס לסוגיה זו", הוא אמר.

 

בעבור מקדוניה, דבר לא השתנה אחרי ההצבעה הבריטית לעזוב את האיחוד האירופי. בקשתה של המדינה להצטרף לגוש המדינות האירופי עדיין תקועה בגלל הסכסוך שהיא מנהלת עם יוון סביב שמה.

 

הממשלה באתונה טוענת כי שם המדינה מצביע על השאיפות הטריטוריאליות של מקדוניה, המעוניינת לספח את המחוז הצפוני של יוון, בעל אותו השם, מקום הולדתו של אלסנדר מוקדון "הגדול". 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: EPA
מפגינים בסקופיה, מקדוניה
צילום: EPA
מומלצים