על הכוונת של דאעש וה-PKK. השנה המדממת של טורקיה
מתקפת הטרור בנמל התעופה באיסטנבול הצטרפה לשורה של פיגועים שהכו בשנה האחרונה בטורקיה וגבו חיי מאות בני אדם, בהם אזרחים ישראלים
מתקפת הטרור שהכתה אתמול (יום ג') באיסטנבול גבתה את חייהם של 36 בני אדם ופצעה 147, והיא רק אחת משורה של פיגועי טרור שאירעו בטורקיה בשנה האחרונה. רבים מהפיגועים כוונו נגד תיירים, מקור הכנסה חשוב לכלכלה הטורקית, וכן נגד כוחות הביטחון המקומיים.
עוד חדשות מעניינות מהעולם בדף הפייסבוק של ynet
תיעוד: המחבל נורה - ומתפוצץ בנמל התעופה
אף ארגון טרור לא לקח עדיין אחריות לפיגוע בנמל התעופה אטאטורק באיסטנבול, אך ראש הממשלה הטורקי בינאלי יילדירים כבר אמר כי ככל הנראה ארגון "המדינה האיסלאמית" (דאעש) הוא זה שעומד מאחוריו.
הפיגוע הגדול האחרון בטורקיה אירע ב-7 ביוני, כשמכונית עמוסה בחומרי נפץ התפוצצה בהפעלה מרחוק ליד אוטובוס חולף באיסטנבול שנשא שוטרים. 11 בני אדם, בהם שבעה שוטרים, נהרגו בפיגוע ו-36 נפצעו. נשיא טורקיה רג'פ טאיפ ארדואן הפנה אצבע מאשימה לעבר המחתרת הכורדית (PKK) ורמז שהיא זו שביצעה את הפיגוע.
ב-31 במרס נהרגו שבעה שוטרים טורקים ויותר מ-20 נפצעו בפיצוץ מכונית ממולכדת בדיארבקיר, העיר הגדולה השוכנת בדרום-מזרח המדינה ומאוכלסת ברובה על ידי כורדים. הפיגוע אירע יום לפני שראש הממשלה אחמט דבואטולו עמד לבקר במקום.
ב-19 במרס נרצחו שלושה ישראלים ואזרח איראני בפיגוע התאבדות טרור באיסטנבול. עוד 11 ישראלים נפצעו בפיגוע ברחוב איסטיקלאל בעיר - רחוב מרכזי בעיר המהווה מרכז תיירות פופולרי. הישראלים שנרצחו הם שמחה דמרי (60) מדימונה, אברהם גולדמן (69) מהרצליה ויונתן שור (40) מתל אביב, ששהו בטורקיה בסיור קולינרי. משרד הביטחון הודיע כי מהחומר שהוצג בפניו עולה כי "ישנו יסוד סביר להנחה שהפיגוע כוון נגד ישראלים". עם זאת, נשיא טורקיה ארדואן הכחיש כי ישראלים היו מטרת הפיגוע, שבוצע על ידי מחבל מארגון דאעש, וציין כי הוא "לא כוון במיוחד נגד ישראלים".
ב-13 במרס נהרגו 37 בני אדם ו-75 נפצעו כשמחבלת מתאבדת פוצצה את עצמה בתוך מכונית ממולכדת ברחוב סואן בבירת טורקיה, אנקרה, ליד משרדי ממשלה. עדי ראייה סיפרו שמכונית התופת התנגשה במכוון באוטובוס. הארגון הכורדי "ניצי החופש הכורדיים", שהתפצל מהמחתרת הכורדית, נטל אחריות לפיגוע ומסר שלא התכוון לפגוע באזרחים.
ב-17 בפברואר נהרגו 29 חיילים ואזרחים בפיצוץ מכונית ממולכדת ליד אוטובוסים צבאיים באנקרה. ארגון TAK הכורדי נטל אחריות לפיגוע.
ב-12 בינואר נהרגו 12 תיירים גרמנים בפיצוץ עז שאירע בכיכר מרכזית באיסטנבול. הפיצוץ אירע ברובע ההיסטורי סולטן אחמט, הפופולרי מאוד בקרב תיירים, לא הרחק מהמסגד הכחול וכנסיית איה סופיה ("כנסיית החוכמה"). גורמי ביטחון טורקיים אמרו כי ישנה סבירות גבוהה שדאעש אחראי לפיצוץ באיסטנבול. המחבל היה סורי שנכנס לטורקיה במסווה של פליט.
ב-23 בדצמבר 2015 נהרג אדם אחד בפיצוץ שאירע בנמל התעופה סביהה גקצ'ן באיסטנבול, בחלק האסייתי של העיר.
ב-10 באוקטובר נהרגו 102 בני אדם ועוד 248 נפצעו כששני מחבלים מתאבדים פוצצו את עצמם בעצרת שלום של פעילים פרו-כורדים ואנשי שמאל בתחנת רכבת באנקרה. היה זה פיגוע הטרור הקטלני ביותר שידעה טורקיה בעידן המודרני, ובמודיעין האמריקני העריכו כי דאעש עמד מאחוריו. בטורקיה טענו כי תא מקומי של דאעש ביצע את הפיגוע. מתקפת הטרור הקטלנית ביותר במדינה המוסלמית, עד הפיגוע בתחנת הרכבת באנקרה, אירעה ב-11 במאי 2013 כש-52 בני אדם נהרגו ו-146 נפצעו בפיצוץ שתי מכוניות ממולכדות בעיר ריחנאלי.
טורקיה חברה בקואליציה נגד דאעש בהנהגת ארצות הברית, ולכן היא נמצאת על הכוונת של ארגון הטרור הסוני. אלא שלא רק דאעש חתום על הפיגועים האחרונים על אדמת טורקיה, אלא גם המחתרת הכורדית וארגוני שמאל קיצוניים. ה-PKK חידש את פיגועי הטרור בטורקיה, בדגש על כוחות הביטחון המקומיים, לאחר שהפסקת האש בין הצדדים קרסה בחודש יולי 2015 לאחר שנתיים.
המחתרת הכורדית נלחמת למען אוטונומיה עבור המיעוט הכורדי הגדול בטורקיה. היא מוגדרת ארגון טרור על ידי טורקיה, ארה"ב והאיחוד האירופי. מאז 1984 מבצע הארגון תקיפות ופיגועים נגד מטרות טורקיות, אזרחיות וצבאיות, וגרם למותם של יותר מ-40 אלף בני אדם. מאז קריסת הפסקת האש בין שני הצדדים חידשה גם טורקיה את המתקפות נגד ה-PKK, והיא מפציצה לעתים קרובות בסיסים ויעדים של הארגון באזור צפון עיראק ההררי בסמוך לגבול הטורקי.
ב-20 ביולי נהרגו 33 בני אדם, רובם פעילים פרו-כורדים, בפיגוע התאבדות של מחבל מדאעש בעיר סורוץ' בגבול עם סוריה. קרוב למאה בני אדם נפצעו בפיגוע.
מקורות במשטרת טורקיה העריכו אתמול, כאמור, כי דאעש עומד מאחורי מתקפת הטרור בנמל התעופה באיסטנבול. אמש גם ציין דאעש שנתיים להכרזה ההיסטורית שלו על הקמת החליפות האיסלאמית שלו במזרח התיכון אחרי הכיבוש הדרמטי של העיר מוסול בצפון עיראק. באחרונה דאעש מאבד שטחים בסוריה ובעיראק, וייתכן שהפיגועים האחרונים שהוא מוציא לפועל מבוצעים דווקא מתוך ייאוש.
גם בשנה שעברה בזמן חודש הרמדאן הגביר ארגון הטרור הסוני את כמות הפיגועים שלו מבחינת מגוון האזורים. בהקשר הזה חשוב לציין את יום שישי השחור של הרמדאן, שבו בוצעו שלושה פיגועים בחסות הארגון או בהשראתו במפעל בצרפת, במסגד בכוויית ובעיירת נופש בתוניסיה. פיגועים אלה גבו את חייהם של בני אדם רבים ולפחות על שניים מהם קיבל דאעש אחריות.