שתף קטע נבחר

 

הושג הרוב: הקבינט אישר ההסכם עם טורקיה

ליברמן, בנט ושקד התנגדו, אך נתניהו השיג את מבוקשו והקבינט אישר את הסכם הפיוס עם טורקיה. יוקם צוות שרים שימצא "מנופי לחץ" לשחרור השבויים והגופות וכן הוחלט לדון לראשונה בדו"ח ועדת שמגר בעניין עסקאות שבויים. משפחת גולדין: "נתניהו מעודד את הטרור". משפחת שאול: "דואגים יותר לגז". צור גולדין: ניתן היה להשיג הסכם טוב יותר

 

נתניהו מבשר על חתימת ההסכם    (צילום: רויטרס)

נתניהו מבשר על חתימת ההסכם    (צילום: רויטרס)

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

עכשיו זה חתום וסגור: הקבינט המדיני-ביטחוני אישר היום (ד') את הסכם הפיוס עם טורקיה. השרים אביגדור ליברמן, נפתלי בנט ואיילת שקד הצביעו כצפוי נגד ההסכם, אך ראש הממשלה בנימין נתניהו השיג את הרוב המבוקש ושבעה הצביעו בעד: נתניהו, השרים ארדן, דרעי, כחלון, גלנט, שטייניץ וישראל כץ. 

 

בדיון לא היו עימותים. חלק מהשרים אמרו כי היה דיון די רגוע, רציני ומעמיק. אפילו זאב אלקין, ששימש משקיף, אמר שהוא היה תומך בהסכם לו הייתה לו זכות הצבעה. שר הביטחון ליברמן לא ניסה בכלל לשכנע נגד ההסכם ולנמק. הוא דיבר בקצרה, הציג את עמדתו נגד ההסכם, השאיר פתק הצבעה והלך כי נקבע לו דיון צבאי.

 

הקבינט החליט על הקמת צוות שרים שימצא מנופי לחץ שיאיצו שחרור השבויים והגופות. לבקשת השר לביטחון פנים גלעד ארדן, בחודש הקרוב יהיו דיון והכרעה על תנאי אסירי חמאס שבידי ישראל כל עוד לא יחזרו החיילים והנעדרים.

 

"החלה הספירה לאחור". משפחות הנעדרים נגד הממשלה    (צילום: דניאל אליאור)

"החלה הספירה לאחור". משפחות הנעדרים נגד הממשלה    (צילום: דניאל אליאור)

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

 

השר ארדן. בקשתו להרעת תנאי אסירי חמאס התקבלה (צילום: מרים אלסטר פלאש90) (צילום: מרים אלסטר פלאש90)
השר ארדן. בקשתו להרעת תנאי אסירי חמאס התקבלה(צילום: מרים אלסטר פלאש90)

השר לביטחון פנים, גלעד ארדן, הצביע בעד ההסכם אולם התייחס גם לנושא הישראלים שמוחזקים בעזה. "לבי יוצא אל משפחות שאול וגולדין, פגשתי את ההורים ואת בני המשפחה השבוע בכנסת, שמעתי את זעקתם. הבטחתי להם שאגיע לקבינט ואשאל את השאלות הקשות בטרם אקבל את החלטתי. כך עשיתי. לבי יוצא גם אל משפחתו של אברה מנגיסטו שמוחזק עדיין בעזה", אמר. "עלינו לעשות הרבה יותר כדי להחזיר את הבנים הביתה, ולכן דרשתי היום בקבינט לקיים דיון והכרעה על הרעה משמעותית בתנאי אסירי חמאס, יחד עם הפעלת מנופי לחץ נוספים כדי להשפיע על הארגון להחזיר את הנעדרים. הקבינט קיבל את עמדתי, ובתוך שבועות הוא יכונס לדון בנושא הרעת התנאים של אסירי חמאס".

 

ארדן אמר כי היו לו לבטים באשר לתמיכה בהסכם, אך הוא החליט להצביע בעד לאחר ששקל את היתרונות אל מול החסרונות. "להסכם הפיוס יש יתרונות ביטחוניים וכלכליים חשובים מאוד: ההכרה בפועל בסגר הימי שלנו על עזה, והמחויבות הטורקית לשלוח סחורות לעזה רק דרך המעברים שבשליטתנו כל עוד מתקיים שקט ביטחוני מהרצועה. ברגע שלא יהיה שקט, לא יוכנסו משלוחי סיוע מטורקיה לעזה".

מאהל המחאה של משפחת שאול בירושלים (צילום: גיל יוחנן) (צילום: גיל יוחנן)
מאהל המחאה של משפחת שאול בירושלים(צילום: גיל יוחנן)

 (צילום: גיל יוחנן) (צילום: גיל יוחנן)
(צילום: גיל יוחנן)

השרה שקד עם זהבה שאול. הצביעה נגד (צילום: גיל יוחנן) (צילום: גיל יוחנן)
השרה שקד עם זהבה שאול. הצביעה נגד(צילום: גיל יוחנן)

השר בנט עם זהבה שאול. הצביע נגד (צילום: גיל יוחנן) (צילום: גיל יוחנן)
השר בנט עם זהבה שאול. הצביע נגד(צילום: גיל יוחנן)

השר זאב אלקין עם משפחתו של אברהם מנגיסטו (צילום: גיל יוחנן) (צילום: גיל יוחנן)
השר זאב אלקין עם משפחתו של אברהם מנגיסטו(צילום: גיל יוחנן)

"בנוסף, תינתן לחיילינו חסינות מכל תביעה משפטית בטורקיה וישנה התחייבות טורקית למנוע מעורבות או תמיכה בטרור משטחה נגד ישראל. כל אלה הם יתרונות משמעותיים לישראל בתקופה רגישה ומאתגרת כל כך ואסור להקל בהם ראש. אין הסכמי פיוס מושלמים. ואכן, תשלום הכסף מרגיז ומתסכל, אך לתפיסתי אין בו באמת אמירה המצדיקה את פעילותם האלימה של פעילי הטרור שתקפו את חיילינו".

 

השר יואב גלנט בירך על אישור ההסכם: "זהו הסכם חיוני לביטחון ישראל וליציבות האזור. בכל הסכם ישנן גם פשרות, אבל באחריותנו כקבינט לזהות את החשיבות האסטרטגית של פעולות לטווח רחוק, כאשר מדובר בנושאים הנוגעים לביטחון ישראל. טורקיה היא אחת מארבע המדינות המוסלמיות המרכזיות באזור וחשוב לשמר אותה קרוב ככל הניתן לצדנו. האויבים האמיתיים של ישראל הם איראן וארגוני הטרור ובהם עלינו לרכז את מאבקנו. בו זמנית, עלינו לכרות בריתות וליצור קשרים עם כל הגורמים האחרים. כאשר העולם כולו מתמודד עם איומים מורכבים, הסדר בינינו לבין טורקיה הוא צעד נכון וחשוב".

השר יואב גלנט (צילום: מרק ישראל סלם) (צילום: מרק ישראל סלם)
השר יואב גלנט(צילום: מרק ישראל סלם)

הקבינט החליט גם לדון ולקיים הצבעה בחודש הקרוב על דו"ח שמגר לעניין משא ומתן על עסקת חילופי שבויים, לראשונה מאז שהוגשו המלצות הוועדה לפני ארבע שנים וחצי. הוועדה דנה בשאלות האם לקיים משא ומתן, מהם הגבולות המותרים ומי יחליט. ב"ידיעות אחרונות" פורסם באותו יום כי הוועדה המליצה לקחת את הסמכות לאחריות על המו"מ מידי ראש הממשלה ולהעבירה לשר הביטחון. עוד פורסם כי אם יתקיים פעם נוספת מו"מ על השבת חייל חטוף, ישראל תסכים לשחרר תמורתו מספר אסירים בודד.

 

לאחר ההחלטה מסר אילן מנגיסטו, אחיו של אברה מנגיסטו המוחזק בעזה: "אישור ההסכם הוא טעות מרה. זו החלטה אומללה, כואבת ומקוממת שמתעלמת מסבל המשפחות. קיווינו ששרי הקבינט יסייעו בחזרת הבנים. במקום זה קיבלנו ועדה חסרת סמכויות ודיונים מיותרים שלא יועילו לאיש. שוב מסתפקים בדיבורים והבטחות במקום במעשים של ממש. האם שכחתם את אברה? יש אדם חי, ישראלי, יהודי, שנמצא בשבי בעזה. אברה מחכה שתחלצו אותו. אחי לא נעלם, הוא מוחזק בידי החמאס. צריך לפעול עכשיו לפני שיהיה מאוחר מדי".

 

שמחה גולדין, אביו של הדר, הוסיף: "אמרו לי שארדן יצא ואמר שלבו עם המשפחות, חבל שרק הלב, המוח נשאר מאחור. האחריות היא של ראש הממשלה הקבינט וכל הממשלה, יש אחריות מיניסטריאלית. אני חושב שזה כישלון גדול ואני חושב שראש הממשלה הוא אחראי, הוא הכניס את הבנים שלנו לעזה והוא אחראי להוציא אותם, הוא צריך להראות להורים תוכנית כיצד זה קורה. בפגישה שלנו אתמול ראינו שהוא מכחיש את ההבטחות שהבטיח לנו. זה חמור מאוד מראש מדינה שמדבר עם משפחות שכולות שהילדים שלהן נהרגו בעזה והגופות שלהם אינן בכלל. הוא לא הראה לנו שום תוכנית איך הוא הולך לעשות את זה, זאת אומרת הוא העדיף אינטרסים אחרים על פני החזרת גופות החיילים למדינת ישראל".

 

עוד אמר האב: "במשך שנתיים נתניהו הבטיח למשפחת גולדין שבכל מקרה של עסקה שעזה תהיה מעורבת בה, הנושא של החזרת החללים יהיה הנושא הראשון. הוא לא עמד במילתו. יותר משר אחד אמר לי שהסעיף הזה היה בשיחות הקודמות וירד עכשיו, אז אני לא יודע מה המניעים, אני הולך לבדוק את זה. המשפחות וההורים של מי שהולך להתגייס בקרוב צריכים לדעת שזאת ההנהגה. אין לנו הנהגה אחרת, אנחנו יכולים להחליף אותה אבל זאת ההנהגה עכשיו ועליה צריך להפעיל לחץ כדי שהכישלונות האלה לא יחזרו".

 

זהבה שאול המתינה במאהל שהקימה המשפחה מחוץ לבית ראש הממשלה: "אני כעוסה, אני לא מצליחה להבין את ממשלה הזו. זו ממשלה שאין לה כוחות, ממשלה שדואגת לחמאס, דואגת לגז. לא ייתכן שממשלה כזו תמשיך להיות ממשלה. אני לא מתכוונת לעבור על זה על סדר היום. חברי הקבינט: דיברנו אתכם, הסתכלתם לנו בעיניים. אני כועסת עליכם. איך אתם מעיזים לשכוח שני חיילים שאתם שלחתם לקרב? אני לא מתכוונת לשבת בשקט. אני אהפוך את המדינה, אני אחסום את עזה ואת המעברים. זו בושה למדינה".

 

הרצל שאול הוסיף: "אחרי שנתנו לממשלה שנתיים של שקט, התוצאה היא שהפקירו את הילדים והמשפחות. אנחנו נשקול את הצעדים הבאים. ההחלטה היא אכזבה למשפחה ומתסכלת. אנחנו רוצים להודות לליברמן שקד ובנט שהתנגדו להסכם".

 

בני המשפחות נתנו לאחר מכן הצהרה לתקשורת, שבה השתתפו זהבה והרצל שאול, צור ואיילת גולין ועדנה סרוסי, ארוסתו של הדר. "שרי הקבינט וראש הממשלה חתמו על הסכם שמעודד את הטרור ונותן פרס לחמאס. האמירה שאין הסכם יותר טוב היא מופרכת", אמר צור גולדין. "זה הסכם עזה וכניסה לכל דרישותיו של החמאס בצוק איתן. בהסכם הזה יש כל מיני אינטרסים אבל האינטרס הלאומי העליון הוא שלוחמי צה"ל ידעו שהמדינה עושה הכל כדי להשיב אותם. מבחינתנו הוועדה לבחינת מנופי לחץ זו מריחה. מה זה אומר למשפחות? ששנתיים לא עשיתם כלום? צריך לשנות את המשוואה לגרום לאויב לשלם את המחיר על החטיפה".

 

גולדין הוסיף: "המתנו מחוץ למשרד כדי לקבל תשובה איך חתמו על הסכם בלי השבת הדר ואורון ואף אחד מהשרים עדיין לא יצר איתנו קשר. אנחנו דורשים התניה של סיוע הומניטרי בהשבת הדר ואורון. כל הבטחה אחרת היא בדיחה. אנחנו מאמינים בראש הממשלה אנחנו מאמינים בשרים אנחנו רוצים לחזק אותם לשנות ההסכם". 

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: גיל יוחנן
שקד עם משפחת שאול
צילום: גיל יוחנן
מומלצים