שתף קטע נבחר

 
צילום: EPA, רויטרס

דור ה-EU זועם: אבא, אימא, דפקתם אותנו

משאל העם הבריטי פילג בין מחנות "להישאר" ו"לעזוב" את האיחוד האירופי, אך גם גרם לפיצול בין הדור הצעיר לוותיק בממלכה, ובכמה משפחות הפסיקו ילדים לדבר עם הוריהם: "חופש התנועה נלקח מאיתנו ע"י ההורים, הדודים והסבים שלנו כמהלומת פרידה לדור שגם ככה כבר טבע בחובות לקודמיו"

 

צעירים בריטים בתגובה לתוצאות המשאל    (צילום: רויטרס)

צעירים בריטים בתגובה לתוצאות המשאל    (צילום: רויטרס)

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

 

ביום שלאחר משאל העם ההיסטורי בבריטניה, שבו בחרו אזרחי הממלכה להתנתק מהאיחוד האירופי, מארי קרוסלי הלונדונית, בת 69, קיבלה שיחת טלפון מבתה בת ה-31, שנשמעה די מרוגזת. "'דפקתם אותנו, אימא'", סיפרה קרוסלי שכך אמרה לה בתה בטלפון. "היא המשיכה להתעצבן עליי".

 

עוד חדשות מעניינות מהעולם בדף הפייסבוק של ynet

 

קרוסלי ובעלה, בארי, הצביעו בקלפי בשבוע שעבר בעד יציאה מהאיחוד האירופי - "ברקזיט". קרוסלי אמרה כי בתה אליזבת הצביעה נגד היציאה מהאיחוד, מחשש שהסערה הכלכלית שתיגרם מיציאה מהאיחוד תסב נזק לעסק של בעלה.

 

הצביעו בעד יציאה מהאיחוד האירופי ואילו בתם הצביעה בעד הישארות. בני הזוג מארי ובארי קרוסלי (צילום: AP) (צילום: AP)
הצביעו בעד יציאה מהאיחוד האירופי ואילו בתם הצביעה בעד הישארות. בני הזוג מארי ובארי קרוסלי(צילום: AP)

 (צילום: AP) (צילום: AP)
(צילום: AP)
אבל לא היה מדובר בוויכוח רציני. מארי, שהתראיינה לסוכנות הידיעות AP בביתה שבלונדון, סיפרה שהיא אפילו שומרת כעת על כלבה של בתה. אך עדיין, המתיחות הבין-דורית במשפחת קרוסלי מייצגת את האופן שבו משאל העם הבריטי לא רק פילג בין מחנות ה"להישאר" ו"לעזוב" - אלא במקרים רבים גם גרם לפיצול בין הדור הצעיר לבין הדור הוותיק בממלכה.

 

בסדרת ראיונות עם סוכנות הידיעות AP, צעירים בריטים בשנות ה-20 וה-30 לחייהם תיארו את חילוקי הדעות שבין הורים "אירו-סקפטים" לבין ילדיהם שהם בעלי מודעות בינלאומית גדולה יותר. חילוקי הדעות הלהוטים יותר הובילו לשיחות טלפון זועמות, סמסים מאשימים, ובמקרה אחד או שניים התוצאה אף הייתה שההורים והילדים לא שוחחו מאז פרסום תוצאות משאל העם בשישי בבוקר. 

 

הסיבות לסכסוכים המשפחתיים מגוונות כמו המשפחות עצמן. אבל עבור תומכים צעירים רבים במחנה ה"להישאר", מדובר בתמונה של הוריהם חוסמים את השערים לאירופה, במיוחד כשדור ה"בייבי בום" של בריטניה עתיד להוריש לילדיו חוב לאומי של יותר מ-1.6 טריליון פאונד (8.27 טריליון שקל).

 

"ההורים והסבים שלנו לקחו מאיתנו את חופש התנועה"

"אנחנו לעולם לא נדע את ההיקף המלא של ההזדמנויות שהוחמצו, כמו גם חברויות, נישואים וחוויות שיכולנו לעבור ונדחו עבורנו", הסביר ניקולס ברט, בן 25, במאמר תקיף ב"פייננשל טיימס" שהפך לוויראלי. "חופש התנועה נלקח מאיתנו על ידי ההורים, הדודים והסבים שלנו כמהלומת פרידה לדור שגם ככה כבר טבע בחובות לקודמיו".

 

סקרים מראים חלוקה בולטת בין הדור הצעיר לבין הוותיק בבריטניה בנושא ה"ברקזיט". סקר של מכון הסקרים Ipsos MORI הראה כי 64 אחוזים מהבריטים בני 35-18 תמכו בהישארות באיחוד, בעוד 60 אחוזים מבין המצביעים בני 55 ומעלה תמכו ביציאה מהאיחוד האירופי. הסקר נערך ביומיים שלפני ההצבעה, ויש בו מרווח טעות (רווח בר סמך) של ארבעה אחוזים.

 

 (צילום: AFP, gettyimage) (צילום: AFP, gettyimage)
(צילום: AFP, gettyimage)

ג'סטין פישר, פרופסור למדעי המדינה באוניברסיטת ברונל בלונדון, אמר כי היה הבדל דורי ברור בהצבעה, והוסיף כי מדובר במאפיין שקיים בכל מערכת בחירות. "הנושא הדורי היה צפוי לחלוטין, אבל מתייחסים לזה עוד יותר מכיוון שהתוצאות היו בלתי צפויות כל כך", הסביר פרופ' פישר. הוא צחק מהתיאוריה - שהועלתה על ידי כמה צעירים מאוכזבים - לפיה הדור המבוגר למעשה גנב את ההצבעה של הילדים שלו.

 

"אם יותר צעירים היו הולכים להצביע אז מחנה 'להישאר' היה מנצח"

"אתה לא יכול למנוע את הצבעתו של מישהו בגלל שהוא עלול למות בתוך עשר שנים", הסביר המומחה למדעי המדינה, והוסיף כי שיעור ההצבעה בקרב הצעירים, כפי שכמעט תמיד קורה, היה נמוך בהרבה מזה של הדור המבוגר יותר. 

 

"אם האנשים הצעירים היו הולכים להצביע במספרים גדולים מאשר בפועל, אז מחנה 'להישאר' היה מנצח", אמר פישר. כמה בריטים לא קונים את הדעה הרווחת באחרונה בממלכה שמשאל העם היה תחרות בין צעירים לבין מבוגרים. 

 

 (צילום:  רויטרס) (צילום:  רויטרס)
(צילום: רויטרס)
"כל הסבים והסבתות שלי הצביעו 'להישאר'", סיפר אנדי מרטין, סטודנט בן 23 מלונדון. הוא אמר שהוא היה הרוס מההצבעה. "זו הייתה הפעם הראשונה אי פעם שפוליטיקה גרמה לי לבכות", הוא אמר, אבל הוסיף שהעיתונאים לא צריכים להגזים בהדגשת הקרב בין הדורות. חבר אחד לפחות במשפחתו הצביע בעד עזיבת האיחוד האירופי, ולדבריו "הסיבה לכך הייתה קשורה יותר לאידיאולוגיה שלו מאשר לגיל". 

 

"עוד ב-1975 ידעתי שהאיחוד האירופי הולך להיות רע"

בארי קרוסלי אמר שהוא הצביע נגד האיחוד האירופי עוד ב-1975, כשהוא נקרא "הקהילה הכלכלית האירופית", בעת משאל העם הבריטי האחרון בסוגיית החברות של הממלכה. "אז הצבעתי להישאר בחוץ", הוא אמר בחיוך. "ידעתי שזה הולך להיות רע". 

 

בשעה שברשתות החברתיות סיפרו מעשיות דרמטיות על סכסוכים קשים בין הורים לבין ילדיהם בסוגיית מקומה של בריטניה באירופה, מחוץ לעולם הוויראלי דווקא לא נרשמו חיכוכים מיוחדים. "אף שאנחנו לא מסכימים, לא ניהלנו מריבה", סיפרה מאיה דאפילק, משפטנית בת 25 שהצביעה בעד הישארות באיחוד ואילו אביה הצביע בעד פרישה מגוש המדינות האירופי. 

 

 (צילום:gettyimage) (צילום:gettyimage)
(צילום:gettyimage)

 (צילום:AP) (צילום:AP)
(צילום:AP)

כמה הורים אף התייעצו עם הילדים שלהם לגבי אופן ההצבעה שלהם במשאל העם. 

 

פרנצ'סקה רוברטס, בת 28 שהצביעה בעד הישארות באיחוד, סיפרה שכמה מחבריה חשו ש"הדור המבוגר גרם לכמה חורים בספינה ואז נטש על סירת החילוץ האחרונה". אולם זה לא היה המצב אצל אביה כריס, בן 57, שסיפר לסוכנות הידיעות AP שהוא התחשב בדעה של בתו. "בפוליטיקה כמו בעסקים", הוא אמר, "חשוב להתחשב בדעה של הדור הצעיר. אחרת, אתה תיתקע". 

 

בימים רגילים, פרנצ'סקה השמאלנית מספרת, היא תמיד מנהלת ויכוחים פוליטיים עם אביה שנוטה לאגף הימני במפה הפוליטית. ביום משאל העם הוא שלח לה הודעת טקסט שבה כתב: "הולך להצביע. רק רציתי לומר שלמרות העמדות השונות שלנו את מתחשבת בעמדתי , ואני מקווה שהיום תיקבע דרך חדשה להגן על העתיד שלך". את הודעת הטקסט סיים אביה של פרנצ'סקה עם אימוג'י של נשיקה וכתב: "זו ההצבעה שלך יותר מאשר היא שלי".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום:AP
רצו להישאר באיחוד האירופי. צעירים מוחים על תוצאות המשאל בלונדון
צילום:AP
צילום: AFP
דור יותר בינלאומי מהוריו
צילום: AFP
צילום: AFP
"הפעם הראשונה אי פעם שבכיתי בגלל פוליטיקה"
צילום: AFP
צילום: AFP
"חוסמים את שערינו לאירופה"
צילום: AFP
מומלצים