הערכת מומחים: "התיירות לטורקיה תתרסק"
אחרי ירידה חדה של 24% בכניסות תיירים לטורקיה, הן בשל המשבר עם הרוסים והגרמנים והן בשל אירועי הטרור, התחזיות לענף במדינה לא אופטימיות: "הפיגוע באיסטנבול קריטי, יגרום להרס השנה כולה ולהפסד של לפחות 10 מיליארד דולר"
מומחים לתחום התיירות מעריכים כי הפיגוע בנמל התעופה של איסטנבול יביא להרס של כל שנת התיירות בטורקיה, ולהפסד של יותר מעשרה מיליארד דולר. הסיבה המרכזית לכך היא מועדו, תחילת עונת הקיץ, ובנוסף היותו חלק מרצף אירועים שהביאו לירידה חדה במדינה שדורגה בין המתויירות ביותר בעולם וזכתה לגידולים משמעותיים בעשור האחרון.
נתוני לשכת התיירות הטורקית מגלים כי בחודשים ינואר-מאי חלה צניחה של כ-24% בכניסות תיירים לטורקיה. מבחינה מספרית המדינות שהובילו את הירידות היו רוסיה וגרמניה, שתי מדינות שהיו התורמות המובילות בתיירות לטורקיה.
הנתונים מגלים כי התיירות מרוסיה, בשל המשבר המדיני בין שתי המדינות שהחל עם הפלת המטוס הרוסי, הביאה לצניחה של 83% בכניסות תיירים מרוסיה ובמספרים מדובר באובדן של כ-664 אלף תיירים בתקופת הדו"ח. התיירות מגרמניה צנחה בקרוב ל-26% וגם כאן מדובר באובדן של כ-400 אלף תיירים. ירידות בולטות היו גם מצרפת (31.5%), ספרד (49%), שבדיה (45%) ואיטליה (45%).
לדברי ד"ר ערן כתר, מומחה למשברי תיירות מהמכללה האקדמית כנרת, עד לאחרונה דורגה טורקיה כיעד התיירות השישי בעולם, עם כ-40 מיליון תיירים בשנה. "למרות שטורקיה סובלת מאירועי טרור מזה שנים רבות, בחודשים האחרונים הטרור הפך לשחקן מרכזי בזירת התיירות הטורקית. בין היתר, בעקבות הפיגוע ליד מסגד סולטן אחמט בינואר 2016 בו נהרגו 12 תיירים גרמנים, מכונית התופת באנקרה בחודש פברואר שהובילה למותם של 28 בני אדם, מכונית תופת באנקרה בחודש מרץ שגרמה ל-37 הרוגים, הפיגוע במרץ באזור טקסים בו נהרגו שלושה תיירים מישראל, והפיגוע שלשום בו נהרגו לפחות עשרות בני אדם.
הפסד של מיליארדים ואובדן מקומות עבודה
"התזמון של הפיגוע השבוע", אומר כתר, "הוא קריטי, במיוחד עבור התיירות בטורקיה הסובלת ממידה רבה של עונתיות ובה חודש יולי מהווה את שיא הפעילות התיירותית. "ביטולי הגעות כרגע יגרמו להפסד של 'העונה החמה' ולמעשה להרס השנה כולה".
כתר מציין כי הצניחה בתיירות מרוסיה בשל המשבר המתמשך בין המדינה והירידה בתיירות מגרמניה הביאו לירידה עצומה בכניסות התיירים לרוסיה. מתחילת השנה מדובר בירידה של כ-23% ובחודש מאי מדובר בירידה של 35% בהשוואה לנתונים המקבילים בשנה שעברה. "עבור שוק המגלגל כ-30 מיליארד דולר בשנה, המשבר הנוכחי עלול לגרום להפסד של כעשרה מיליארד דולר עבור הכלכלה הטורקית ולהפסד של עשרות אלפי מקומות עבודה".
יצוין כי נתוני לשכת התיירות הטורקית מגלים כי התיירות מישראל גדלה בחודשים ינואר-מאי ב-37% ובחודש מאי גדלה ב-28% בהשוואה לנתונים המקבילים בשנת 2015. עם זאת, הרוב הגדול של התיירים היו מהמגזר הערבי. בשבוע האחרון, בשל הסכם הפיוס בין ישראל וטורקיה היתה אופטימיות רבה בקרב סיטונאי התיירות המשווקים חבילות נופש לאנטליה והערכה כי הקיץ ועונת החגים יביאו לחזרה של הקהל הישראלי לטורקיה. אולם הפיגוע באיסטנבול, אף שהיא רחוקה כ-750 ק"מ מאנטליה, משנה את התמונה, לפחות לתקופה הקרובה.