טורקים על הסכם הפיוס: "מעולם לא שנאנו אתכם"
מתקפת הטרור בכניסה לשדה התעופה הענק של איסטנבול הנמיכה באופן טבעי את התייחסות המקומיים לפיוס שנחתם עם ישראל. סטודנט טורקי לשליח ynet: "מבחינתי ומבחינת חבריי אף פעם לא היינו בסכסוך". במדרחוב איסטיקלאל מדברים על ישראל בעיניים בורקות: "פעם היה שיתוף פעולה חם"
טורקיה מלקקת את הפצעים מהפיגוע הרצחני, בקרב האזרחים יש מי שמקווים ליהנות מפירות הפיוס: יומיים לאחר ש-42 בני אדם נרצחו במתקפת הטרור בכניסה לשדה התעופה אטאטורק באיסטנבול, נראה כי התגובות בעיר המרכזית של טורקיה להסכם הפיוס עם ישראל עדיין מעורבות. "שני העמים צריכים להיות ידידים", אמר ל-ynet איש עסקים מקומי במהלך סיור שערכנו במדרחוב איסטיקלאל ההומה.
באזור התיירותי שנמצא בסמוך לכיכר טקסים המפורסמת נשמעו גם קולות של איפוק לנוכח ההתפתחות המדינית שהביאה לסיום הנתק הממושך עם ישראל. לא הרחק משם, ליד מצרי הבוספורוס, עדיין עוגנת הספינה השנויה במחלוקת "מאווי מרמרה", כסוג של סמל לסכסוך בן שש השנים שהסתיים כעת סופית.
בשדה התעופה הענק של איסטנבול - השלישי בנפח הפעילות באירופה - צפויים לסיים ביממה הקרובה את רוב עבודות השיפוץ שנמשכות סביב השעון. הדגלים הלאומיים הרבים שמפוזרים בעיר הורדו לחצי התורן, מה שהשכיח עוד יותר את ההסכם שהובילו נתניהו וארדואן. למרבית הטורקים שעמם שוחחנו היינו צריכים להראות שער העיתון "הורייט", שהציג אתמול בענק על שערו את ההסכם, וכרך אותו באותה נשימה את הפיוס של הטורקים עם רוסיה.
המשמעות הראשונה של שני המהלכים המדיניים עשויה להשפיע במידה ניכרת על התחום הכלכלי, עם חזרתם של מיליוני תיירים רוסים בשנה, ואולי גם השוק הישראלי יתרום את שלו. "מבחינתי ומבחינת חבריי אף פעם לא היינו בסכסוך אתכם", אמר אומיט, סטודנט בן 23 שפגשנו בנמל התעופה. "הסכסוך היה רק בין הממשלות. העם הטורקי דומה וקרוב מדי לישראלים בשביל לשנוא אותו. קשה להגיד שתם עידן השנאה כי מעולם לא הייתה כזו. את ההפגנות אחרי המרמרה ארגנו פעילים קיצוניים פוליטיים שלא מייצגים את רוב העם הטורקי".
איש העסקים הטורקי מאנקרה, שעובד באיסטנבול עבור חברה גרמנית, מצא קווים מקבילים בין ישראל לארצו בהקשר הביטחוני. "ארגוני הטרור רוצים ליצור פה כאוס בגלל שטורקיה נלחמת בהם באופן אקטיבי. לכן המקום הזה נבחר להיות אחת המטרות אבל אנחנו לא מפחדים מהם, החיים חייבים להימשך והם יימשכו. אותו דבר זה בישראל - טרור לא ישיג דבר". בנוגע להסכם הפיוס אמר הטורקי בתום עישון הסיגר שלו: "זה נעשה מאוחר מדי. שני העמים צריכים להיות ידידים".
במדרחוב המרכזי מוכרי גלידות מנסים למשוך לקוחות באמצעות פעלולי תרבוש וחותכי שווארמות מציגים ביצועיהם לעיני כל. אזרח טורקי שהגיע ממזרח המדינה, נעמד בין דוכני הערמונים הקלויים וקלחי התירס הצלויים, מזכיר את שיתוף הפעולה הצבאי החם שהיה פעם בין המדינות, ומדבר בעיניים בורקות על ישראל. מדי פעם עובר קרון ה"טראם" הקטן, אך בעיקר כלי הרכב שניתן לראות הכי הרבה בטבורה התיירותי של איסטנבול הם רכבי אבטחה משטרתיים.
כמו בפיגוע שלשום, טורקיה כבר ידעה בעבר אירועים טרגיים שביצעו פעילי דאעש. באחד מהם, לפני כארבעה חודשים, נרצחו שלושה ישראלים ואזרח איראני באיסטנבול. עוד 11 ישראלים נפצעו בפיגוע ההתאבדות ברחוב איסטיקלאל. הישראלים שנרצחו בפיגוע היו שמחה דמרי (60) מדימונה, אברהם גולדמן (69) מהרצליה ויונתן שור (40) מתל אביב, ששהו בטורקיה בסיור קולינרי.
המטה ללוחמה בטרור הפציר בחודשים האחרונים בישראלים להימנע מביקורים בטורקיה ואף לצאת ממנה בהקדם האפשרי. עוד נאמר באזהרת המסע הישראלית כי "התיירים הישראלים השוהים כעת בטורקיה מתבקשים להימנע מהגעה לאתרי תיירות הומי אדם, להישמע להוראות גורמי הביטחון המקומיים ולתקשורת ולצאת משם בהקדם האפשרי".