שתף קטע נבחר

 
צילום: shutterstock

פוסט, טראומה: הריקוד האחרון של הפליט הסורי

חסן רבאח קנה את עולמו ב-2013 כשזכה עם להקתו בתוכנית הכישרונות Arabs Got Talent. אלא שחייו הבודדים כפליט בלבנון, הרחק מארץ מולדתו וממשפחתו, הובילו אותו למעשה ייאוש - הוא קפץ מקומה שביעית והותיר מאחוריו מכתב התאבדות בפייסבוק שבו תקף את אסד וישראל

 

רבאח בתחרות Arabs Got Talent

רבאח בתחרות Arabs Got Talent

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

 

בשנים 2014-2013 נראה היה שהדברים מסתדרים לרקדן הסורי-פלסטיני הצעיר חסן ראבח. ראבח עבר לביירות אחרי שנאלץ להימלט מסוריה, כמו מיליונים אחרים מבני ארצו, בשל מלחמת האזרחים העקובה מדם. את תהילתו הוא קנה כשזכה עם להקתו "סימא" במקום הראשון בתוכנית הכישרונות הפופולרית Arabs Got Talent.

 

עוד חדשות מעניינות מהעולם בדף הפייסבוק של ynet

 

אלא שלפני יותר משבוע החליט ראבח בן ה-25 לשים קץ לחייו ולסבל שחווה כפליט הרחק מארץ הולדתו. הוא קפץ ממרפסת ביתו בקומה שביעית בבניין בבירת לבנון, והדהים במעשהו סורים ולבנונים רבים שעקבו אחרי הרקדן המוכשר.

 

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

 

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

ב-13 ביוני פרסם הרקדן הסורי-פלסטיני סטטוס בעמוד הפייסבוק שלו, שבדיעבד התברר כפוסט האחרון שלו לפני ששם קץ לחייו. מי שקרא את הדברים שכתב רבאח הבין שהצעד הקיצוני שהוא נקט לא היה אימפולסיבי, אלא תוכנן מראש ושהפוסט היה למעשה מכתב התאבדות של צעיר שנותר בלבנון הרחק ממולדתו והרחק ממשפחתו. המשפחה עצמה ברחה ממחנה הפליטים "אל-ירמוכ" שבדמשק ומתגוררת כיום בשבדיה, אך רבאח לא הצליח להצטרף אליה.

 

בפוסט שכתב הרקדן הצעיר בפייסבוק לפני מותו הוא סיפר שישב בכלא בשל צריכת סמים וששוחרר בזכות שוחד ששילם. "אני לא יותר מעבדו של האל. שמי חסן, שלום לכם. סלחו לי, חבריי, קרובי משפחתי ואהוביי", כתב רבאח. בהמשך הפוסט הוא כתב מעין כתב אישום ארוך נגד כל העולם - נגד המשטר הסורי, נגד ישראל ונגד "המדינה האיסלאמית" (דאעש) וכן נגד מנגנוני המודיעין העולמיים. את הרמז למותו המתקרב הוא כתב במילים: "אמות כעבד של האל שלי עד החיים (אחרי המוות)... האמת ממנו והאהבה ממנו, (הלוואי) שישראל ומרגליה יימחו, והאמת היא מהאל האחד ולפלסטין נחזור".

 

אחד מחבריו הקרובים של רבאח סיפר בראיון לעיתון "א-שרק אל-אווסט", היוצא לאור בלונדון, כי הרקדן הצעיר לא השיג אישור שהייה בלבנון במשך שנה וחצי. "זה הפך להיות מכשול עבורו במישור התעסוקתי בנוסף לכך שלא נתנו לא אשרת כניסה לכמה מדינות שבהן הוא היה אמור להופיע לצד להקות הריקוד שבהן היה חבר".

 

הפוסט האחרון בפייסבוק התברר כמכתב ההתאבדות של הרקדן הפליט ()
הפוסט האחרון בפייסבוק התברר כמכתב ההתאבדות של הרקדן הפליט
המשבר הגדול בחייו של רבאח, סיפר חברו, החל אחרי שזכה עם להקת "סימא" הסורית במקום הראשון בתחרות הכישרונות Arabs Got Talent. "אחרי הזכייה בתחרות ב-2013, כל חברי הלהקה, חוץ מרבאח, נסעו לאיחוד האמירויות ורק הוא לא קיבל אשרת כניסה". הקושי להתפרנס מריקוד, משום שלא היה יכול לצאת להופעות בחו"ל, הוביל את רבאח לחפש עבודה אחרת, והוא מצא אותה במסעדה בביירות. "זה גרם לו מבוכה רבה בפני החברים שלו וכל מי שהכיר אותו", סיפר חברו.

 

סיפורו של רבאח הוא סיפורם של מאות אלפי פליטים סורים

סיפורו הטרגי של רבאח מייצג את סיפורם של עוד מאות אלפי סורים אחרים שחיים בתנאים קשים ביותר בלבנון ובנוסף סובלים מהתקפות פיזיות ומגילויי גזענות נגדם, כולל מצד פוליטיקאים בכירים בארץ הארזים. המצב הקשה של הפליטים הוביל רבים מהם לשים קץ לחייהם תוך התעלמות מהוראות האיסלאם שאוסר על ביצוע התאבדות. מרים חולה, בת 43, הייתה אחת מהם כששפכה בנזין על גופה והציתה את עצמה מול נציבות האו"ם לפליטים בעיר הלבנונית טריפולי בשנת 2014.

 

מוחמד חסן, עיתונאי לבנוני ופעיל למען זכויות הפליטים הסורים, סיפר כי שני גורמים עיקריים להתאבדויות בקרב פליטים סורים הם חוסר היכולת למצוא עבודה והסירוב של הרשויות לתת להם אשרות שהייה. עוד הוא סיפר שמקרים רבים של התאבדויות של פליטים סורים בכלל לא מדווחים ושהמספרים גבוהים בהרבה מאלה שמתפרסמים.

 






ליזא אבו חאלד, דוברת נציבות האו"ם לענייני פליטים בלבנון, הודתה שהמצב הקשה של הפליטים הסורים לא הולך להיפתר בקרוב. "אנחנו יודעים שהם הגיעו ללבנון והם נושאים עמם את הסבל מהמלחמה, דבר שמחמיר את מצבם וגורם לחלק מהם להתאבד", היא אמרה. לדבריה, פליטים רבים סובלים מדאגות ומלחצים נפשיים והאו"ם מסייע להם לקבל טיפול רפואי מתאים.

 

העיתון הבריטי "גרדיאן" דיווח באחרונה מפי מומחים שהייאוש בקרב הפליטים הסורים בלבנון רק הולך וגובר. והנתונים קשים ביותר - צעירים סורים רבים שחיים בלנון חושבים ברצינות לשים קץ לחייהם בעקבות מצבם. מחקר של האו"ם מצא כי 41 אחוזים מהצעירים הסורים שחיים בלבנון שקלו להתאבד, ואילו 17 אחוזים מהם "חשבו הרבה" על סיום חייהם. 24 אחוזים סיפרו שהרעיון להתאבד קסם להם כשהרגישו ששום דלת אחרת לא נפתחת בפניהם.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
משפחתו היגרה לשבדיה והוא לא היה יכול להצטרף אליה. רבאח
מומלצים