קריאה לחופש: ספרים מומלצים לילדים ולנוער
ספר על יצורים קטנים שחיים מתחת לרצפה, האחים גרים בעיבוד מקורי, רומן נוער על יהדות אתיופיה ופעוטות שלומדים על חשמל דרך פגישה עם מפלץ מאיים. המלצות חמות לספרי הילדים והנוער שיעשו לקטנים את החופש הגדול
"הלקחנים" מאת מרי נורטון
ספרה הקסום של מרי נורטון, "הלקחנים", שראה אור לראשונה בשנת 1952, תורגם עתה מחדש לעברית. הספר, שזכה בפרסים רבים והופקו על פיו עיבודים טלוויזיוניים וקולנועיים, עוסק במתחים, בפליאה, בנסתר ובדעות קדומות. נורטון כתבה על משפחה של "לקחנים", הלוא הם האנשים הקטנטנים שגרים מתחת לרצפה, בבית אחוזה אנגלי טיפוסי. הם אוספים את כל אותם דברים קטנים שהם לכאורה חסרי ערך עבור בני האדם - בול דואר, עלה יבש או טיפת נוזל. הלקחנים חיים את חייהם בשלווה, כל עוד לא מבחינים בהם, אך השלווה הזאת מופרת כאשר ילד שמגיע להתגורר בבית האחוזה רואה אותם - והכול משתנה.
בספרה של נורטון קיימת האיכות שהופכת ספר לקלאסי, בראש ובראשונה מכיוון שנורטון טוותה סיפור טוב; כזה שבו כל הרכיבים מתלכדים יחד לכדי יצירה מגובשת ומקורית, ולצד האיכות של סגנון מסירת הסיפור והשפה הנהדרת, היא גם עוסקת בנושאים מרתקים, רלוונטיים היום לא פחות מבעבר.
סדרת "הרפתקה" כבר הפגישה אותנו עם קלאסיקות של ספרות הילדים והנוער המערבית כמו "אליס בארץ הפלאות", "פנג הלבן" או "סוד הגן הנעלם" - "הלקחנים" הוא המשך ישיר להן.
"הלקחנים" מאת מרי נורטון. תרגום: יואב אבני, איורים: בתיה קולטון. סדרת "הרפתקה" של הוצאת אוקיינוס ומודן.
"גודאי" מאת זהבה גושן ומעין בן הגיא
על פי נתוני הספרייה הלאומית, בשנת 2015 ראו אור חמישה ספרים על יוצאי אתיופיה הגרים בישראל, ורק שני ספרים על אתיופיה פורסמו עבור ילדים ובני נוער. מיעוט ספרים על העדה האתיופית מצביע, בין השאר, על הפספוס הגדול שבדחיקת המסורת התרבותית האתיופית לשולי השוליים של החברה הישראלית, וגם על הצמצום של בני העדה למספרי סיפורי עלייה לארץ ותו לא.
את המצב הזה מבקשות זהבה גושן ומעין בן הגיא לשנות. בספר "גודאי", מתוארים לנו ההווי, המסורת, המנהגים ואורחות החיים בכפר קטן באתיופיה, כאשר הגיבורה גודאי מקפלת בדמותה לא רק את הכמיהה למסע הקשה לירוסלם, אלא גם את הרצון של ילדים באשר הם לגיבוש זהות עצמית, להתפתחות, להעשרה ולחופש.
גודאי עוזבת את כפר ילדותה כדי ללמוד בבית הספר, ומתוך כך נחשפת בפנינו חברה דכאנית כלפי נשים, והמגבלות הרבות שעומדות בפניהן. זהו סיפור על חתירה לעצמאות בכל כך הרבה רבדים, כך שהוא הופך למסמך חברתי מרתק וחשוב לא פחות מהעניין שבסיפור עצמו.
"גודאי" מאת זהבה גושן ומעין בן הגיא, הוצאת אסיה.
"הסיפור המעניין על שאול ומפלץ החשמל" מאת יניב הלר, איורים: אביאל בסיל
ספר הביכורים של יניב הלר חב במידה רבה את הצלחתו לעבודת האיור המוצלחת מאוד של אביאל בסיל - מהמאיירים הצעירים הבולטים של השנים האחרונות. זהו סיפור מאויר לילדים קטנים, המתאר את המפגש של הילד שאול עם מפלץ החשמל, שמגיח מהשקע ומפיג לא רק את בדידותו של הילד, אלא גם את חששותיו מהפרידה של הוריו. הלר יוצר אנלוגיות מוצלחות ומשעשעות בין העולם וההווי של מפלץ החשמל לבין המציאות של הילד, והכול נמסר בשפה קלילה ופשוטה אך אלגנטית, ובסך הכל נשמר מינון נכון של חוויה, דמיון והפתעה.
"שליחות חשאית - מבצע ברלין" מאת דנה אלעזר הלוי
"מבצע ברלין", הספר השני בסדרה המצליחה מאת דנה אלעזר-הלוי, מפגיש אותנו שוב עם הנערים רועי, גיא ונועם, שיוצאים הפעם למשימה סודית שאפילו המבוגרים לא מודעים לה. המשימה הזו מתרחשת בברלין וקשורה לארגון ניאו-נאצי שמבצע פעולות מחרידות. המתח בין הגלוי למוסתר נהיה חזק יותר ככל שהעלילה מתקדמת.
הספר הראשון בסדרה, "מבצע מנהטן", כיכב שבועות רבים ברשימת רבי המכר, ועורר עניין של ממש בספרי הסדרה הבאים - מצב די יוצא דופן בספרות הנוער המקומית. הספר השני, אם כן, לא מאכזב. גם בו נמצא מידה נכונה של דרמה, הרפתקה ומתח, וטוב עשתה אלעזר-הלוי שהביאה בספר ההמשך עלילה מורכבת יותר, גם מהבחינה הדרמטית וגם מהבחינה הרגשית, ובכך העניקה תוקף של ממש לסדרה.
"שליחות חשאית - מבצע ברלין", דנה אלעזר הלוי. הוצאת "אחוזת בית" (256 עמודים).
"האחים גרים על פי פרישמן – שלושה סיפורים מאוירים", איורים: איתן אלוא
הספר המקסים הזה הוא פרויקט הגמר של המאייר איתן אלוא, שאייר שלושה סיפורים פחות מוכרים מאסופת האחים גרים, אותם תרגם דוד פרישמן, אך החידוש לא מסתכם בזה. מתוך מחשבה מחודשת על פורמט וצורה של ספר מודפס, הוא עיצב את הספר כולו, ובהתאמה – את אופן מסירת הסיפור והאיורים - כשלושה פוסטרים מקופלים. כל פוסטר הוא סיפור, והפתיחה שלו משולה לדפדוף בספר. מהלך זה מעניק חוויה שונה ומיוחדת עבור הקוראים הצעירים, שנפגשים עם צורה מפתיעה ונדירה במחוזותינו של אופן מסירת סיפור וקריאתו.
עבודת האיור של אלוא מצוינת. הצבעוניות שלו עשויה היטב, הדמויות מסוגננות אך לא קיטשיות, וישנה זרימה נכונה בין הטקסט והאיור, בשילוב עם הדפדוף הייחודי
המקביל להתפתחות העלילתית. יותר מכול, מראה לנו היצירה הזאת איזה עולם עשיר הוא תחום הדפוס והספרות לילדים, שטומן בחובו מגוון עצום של אפשרויות ביטוי שרק מחכות לצאת לאור. הספר הודפס במהדורה מוגבלת וזכה לאחרונה בפרס בן יצחק לאיור מטעם מוזיאון ישראל.
"האחים גרים על פי פרישמן – שלושה סיפורים מאוירים", איורים: איתן אלוא. תרגום: הוצאה עצמית.