כתר באזור חברון, המצוד אחר המחבלים נמשך
המחבלים שרצחו אתמול את מיכאל מרק טרם נתפסו וצה"ל ממשיך בכתר על חברון, הנרחב ביותר מאז הימים שאחרי חטיפת ורצח שלושת הנערים. פלסטינים נעצרו, מידת מעורבותם נבדקת. חווה מרק עדיין מאושפזת במצב קשה בבית החולים
כוחות צה"ל המשיכו גם היום (שבת) לבצע סריקות באזור חברון אחר המחבלים שביצעו את הפיגוע שבו נרצח אתמול מיכאל (מיכי) מרק. המצוד מתמקד כעת בכיוון המודיעיני, אחרי שלפי הערכה ראשונית המחבלים נמלטו עם רכבם לאזור העיר. כוחות רבים של צה"ל מסייעים באכיפת הכתר על חברון, הנרחב ביותר מאז הימים שאחרי חטיפת ורצח שלושת הנערים לפני שנתיים. זה לא היה האירוע הביטחוני היחיד באזור. ביום שישי סמוך לשעה 23:00 שוגרה רקטת קסאם מרצועת עזה שהתפוצצה על מבנה חינוכי בשדרות. לא היו נפגעים, אך למקום נגרם נזק.
מצבה של חוה מרק, שנותחה אתמול בבית החולים הדסה עין כרם, מוסיף גם היום להיות קשה אך יציב. הילדה תהילה, שמצבה מוגדר בינוני, הועברה לאשפוז במחלקה הכירורגית. בפיגוע נפצע גם הבן פדיה.
במסגרת חקירת שב"כ, בנוגע לזהות המחבלים שירו למוות במרק ופצעו קשה את אשתו, נעצרו בלילה שבין שישי לשבת פלסטינים מכפרים באזור דרום הר חברון, גם במטרה להגיע לקצה חוט שיקדם את החקירה, ומידת מעורבותם נבדקת. בין העצורים - בני משפחה אחת מהעיירה יטא, שרכבם הוחרם.
מאות לוחמים מגדוד 13 של גולני, מבסיס האימונים החטיבתי של הצנחנים ומגדוד קדם של פיקוד העורף התייצבו אמש לפעילות תגבור בחטיבה המרחבית יהודה החולשת על גזרת חברון, כדי לממש את ההחלטה להטיל כתר על העיר הגדולה בגדה ועל הכפרים והעיירות סביבה. כוחות התגבור מסייעים לגדודי הקבע בגזרה - מהנח"ל, מהשריון ומהתותחנים.
כוחות התגבור מגולני, מהצנחנים ומפיקוד העורף התמקדו הלילה בפעילות של איסוף מודיעין, הצבת מחסומי פתע בצירים פנימיים בין הכפרים והעיירות הפלסטיניות ובידוקים לפלסטינים הנעים על הצירים הישראלים. הכתר שהוטל אמנם משבש את חיי הפלסטינים באיזור, אך לא מונע מהם לנוע באיזור חברון דרך הכניסות והיציאות שנותרו פתוחות אך מבוקרות.
מיכאל מרק, בן 48, היה מנהל ישיבת ההסדר בעתניאל ובן דודו של ראש המוסד יוסי כהן. למרק ולרעייתו חוה עשרה ילדים - שניים מהם, פדיה בן ה-15 ותהילה בת ה-13 היו ברכב ונפצעו
אמו של ראש המוסד כהן היא דודה של מרק. השניים היו קרובים מאוד ובמשפחה אמרו שהיה "בן הדוד האהוב ביותר" על כהן. הוא הגיע לבית החולים הדסה עין כרם לבקר את חוה ולשהות עם המשפחה - במשך דקות ארוכות התחבק עם הקרובים ונכנס לחדר הטראומה מלווה בפרופסור אבי ריבקינד. כהן שוחח עם הבת הפצועה תהילה. "זה עדיין כואב וטרי", אמר כשיצא לזמן קצר מחדר הטראומה.
שקד: להעמיד לדין את בני משפחת המחבל
אמו ואחותו של מוחמד טראיירה, רוצח הילדה הלל יפה אריאל, שתועדו כמי שתמכו במעשיו ושיבחו אותו, יעצרו וככל הנראה יועמדו לדין. העבירה שבהם יואשמו היא עידוד טרור, תמיכה בטרור והסתה.
ביום ששי פנתה שרת המשפטים איילת שקד ליועץ המשפטי לממשלה, אביחי מנדלבליט, בבקשה לבחון אפשרות להעמיד לדין את משפחת הרוצח בעידוד למעשי טרור. ההערכה במערכת המשפטית והביטחונית היא שבקשתה תענה, ותהיה הקשחה בטיפול במשפחות של מחבלים שהביעו תמיכה לפני או אחרי במחבלים. זאת בעקבות הקושי של מערכת הביטחון והמשפט לגרש או "להעתיק" את מגוריהם של משפחות מחבלים.
בדיונים קודמים הבהירה מערכת המשפט לראש הממשלה בנימין נתניהו כי גירוש והגלייה לעזה או סוריה של בני משפחות מחבלים, יגרום לתביעות נגד ישראל בבית הדין הבינלאומי בהאג באשמה של ביצוע פשע מלחמה. הנושא עלה כבר בשנת 2014 על ידי ממשלת נתניהו והיועץ המשפטי לממשלה הבהיר מה טעם ההתנגדות של הדרג המשפטי הצבאי והאזרחי. גם היועץ הנוכחי, אביחי מנדלבליט שכיהן בעבר כפרקליט הצבאי הראשי, תומך בעמדה גם בשל התמחותו המיוחדת במשפט בינלאומי .
לעוד ציוצים של כתבתנו הפוליטית מורן אזולאי: לחצו על הציוץ למטה
עם זאת, לפני יותר מעשור אישר בית המשפט העליון הגליה לעזה של בני משפחות של ראשי טרור. בין השאר הסתמך העליון על כך שעזה הייתה חלק מהשטחים שנכבשו על ידי ישראל ואין בעיה להעביר אדם משטח צבאי אחד לשטח צבאי אחר, כאשר שניהם בשליטת ישראל. כיום עזה אינה מצויה יותר בשליטת ישראל ולכן גם המצב המשפטי שונה.
במקביל, בעקבות הפיגוע ביום חמישי סיכמו ראש הממשלה נתניהו ושר הביטחון אביגדור ליברמן על פרסום מכרז מחודש לבניית 42 יחידות דיור בקריית ארבע. מדובר במכרז ישן שיצא לפני כשנה וחצי והוקפא לבסוף. ההחלטה התקבלה זמן קצר לאחר שהשניים יצאו מבית המשפחה.