שתף קטע נבחר

מחקר מזהיר: פראצטמול בהריון - סיכון לאוטיזם והיפראקטיביות לילד

פראצטמול, התרופה התמימה שאנחנו נוטלים עם כל כאב קטן עלולה להיות מסוכנת מאוד בזמן ההריון. כך קובע מחקר חדש שעקב אחרי נשים וילדיהן, ומצא אפשרות לסיכון להפרעות קשב וריכוז ותסמיני הספקטרום האוטיסטי אצל ילדים שנחשפו לפראצטמול בהריון. ההשערה: התרופה פוגמת בהתפתחות תאי העצב במוח

התרופה שנמצאת בכל בית עלולה להיות מסוכנת מאוד לנשים בהריון: חוקרים בספרד מצאו כי צריכת פראצטמול עלולה לגרום להפרעות קשב, ריכוז, היפראקטיביות ותסמיני אוטיזם אצל הילד בהמשך חייו. הממצאים המדאיגים פורסמו בכתב העת הבינלאומי לאפידמיולוגיה.

 

מדובר במחקר הראשון שמצא קשר בין התרופה הפופולרית פראצטמול לבין הספקטרום האוטיסטי בילדים. החוקרים בספרד גייסו 2,644 נשים בהריון, 88% מהן עברו הערכה שמלאו שנה לילד, 79.9% עברו בדיקה כאשר מלאו לילד חמש שנים.

 

 (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
(צילום: shutterstock)

הנשים נשאלו לגבי שימוש בפראצטמול במהלך ההריון ותדירות השימוש בתרופה. לא ניתן היה לבדוק את המינון המדויק של נטילת התרופה בכל מנה כיוון שהאמהות לא הצליחו לזכור זאת.

 

החוקרים מצאו כי 43% מהילדים נחשפו לתרופה פראצטמול בשלב כלשהו לפני השבוע ה-32 להריון. בקבוצת ילדים זו שנחשפה לפרצטמול, נמצא סיכון גבוה ב-41% ללקות בתסמיני היפראקטיביות או אימפולסיביות. החוקרים מצאו גם סיכון מוגבר לתסמיני הספקטרום האוטיסטי.

 

"השימוש התכוף בכל העולם של תינוקות לפרצטמול ברחם עלול להגביר את מספר הילדים הלוקים ב-ADHD או בספקטרום האוטיסטי", כתבו החוקרים. עם זאת, הם הדגישו כי יש צורך במחקרים נוספים כדי להעריך את הסיכון בטיחות התרופה בהריון.

 

אולי יעניין אותך גם:

- יכול להיות שהילד שלי אוטיסט? מדריך

- על הספקטרום: מי נכלל בהגדרה אוטיסט?

- מחקר: זינוק במס' הילדים המאובחנים כסובלים מבעיות קשב וריכוז

 

אחד החוקרים, ד"ר ג'ורדי גולבז הסביר על הקשר האפשרי בין פראצטמול לבעיות התפתחותיות: "פראצטמול עלול להזיק למערכת העצבים במספר אופנים. ראשית, הוא משכך כאב באמצעות השפעה על קולטנים קנבינואידים במוח. מאחר שהקולטנים הללו מסייעים לקבוע כמה נוירונים יתבגרו ויתחברו אחד לשני, הפרצטמול עלול לשנות את התהליך הזה".

 

ד"ר ג'ורדי הוסיף, כי פראצטמול עשוי להשפיע על התפתחות מערכת העצבים במנגנון רעילות, ומאחר ולעוברים אין דרך לעבד את התרופה בכבד באותו אופן כמו אצל מבוגרים, הנזק עלול להיות הרסני. נתיב נוסף שהועלה כהשערה הוא שהפרצטאמול גורם להפרעה נוגדת חימצון לרקמות המוח".

 

על הספקטרום: אחד מכל 200

תחת השם אוטיזם נכללות מגוון של הפרעות התפתחותיות בעלות השפעה רחבת טווח על היכולת של הילד והמבוגר להגיב ולתקשר עם סביבתו. עדיין לא ברור מה גורם לתופעה, אולם השערות שהועלו בעבר גורסות כי גיל מבוגר של ההורים תורם לשיעור הגבוה של הסובלים מאוטיזם. בישראל אחד מכל 200 ילדים סובל מהתופעה, 80% מהם - בנים.

 

כאמור מתבטאת ההפרעה בשורת ליקויים באינטראקציה חברתית, הדדית ורגשית. הסובלים מההפרעה מתקשים להבין ולהגיב לרגשותיהם של אחרים, והם בעלי טווח מצומצם של תחומי עניין. הם נוטים להתבודד ומגלים פחד וחרדה מזרים.

 

בנוסף, סובלים האוטיסטים מליקוי בהתפתחות השפה, מתקשים ביצירת קשר עין ומתקשים גם בהסתגלות לשינויים. אבחון האוטיזם מתבצע רק לאחר גיל שנתיים, אולם במרבית המקרים ניתן להבחין בסימנים ראשונים כבר בגיל שנה ואף למטה מזה.

 

תרופה שכיחה לשיכוך כאבים

פראצטמול, המוכרת בישראל תחת המותגים אקמול, דקסמול, נובימול ונמצאת כמרכיב בתרופות רבות נוספות, היא אחת התרופות לשיכוך כאבים והורדת חום הנמכרת ביותר בעולם וגם אצלנו. היא שייכת לקבוצת מעכבי פרוסטגלנדינים ונחשבת ליעילה מאוד בשיכוך כאבים והורדת חום. בשנים האחרונות היא ניתנת גם בבתי חולים בצורת עירוי לוריד ובעלת אפקט רב עוצמה.

 

עם זאת, מינון עודף עלול להיות קטלני במיוחד כיוון שנטילת התרופה במינון של כשמונה גרם ביממה, כלומר מעל 16 כדורים, עלולה להביא לפגיעה בלתי הפיכה בכבד ואף למוות. המינון המותר הוא שלושה גרם ביממה, 500 מ"ג בכל ארבע שעות. זו אחת הסיבת לכך שבעבר משרד הבריאות כבר פסל בקשת חברת תרופות לשיווק פרצטמול במינון של 1,000 מ"ג לטבליה, בשל החשש ממינון עודף מסוכן.

 

פראצטמול מסוכן גם בשילוב עם אלכוהול, תרופות ללחץ דם, מיץ אשכוליות או תוספי תזונה המכילים היפריקום: שילוב שכזה עלול אף הוא לגרום לפגיעה בכבד.

 

כך אוטיסט רואה את הסביבה - צפו:
 

 

 

 






 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
סיכון מוגבר לתסמיני הספקטרום האוטיסטי
צילום: shutterstock
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים