ישראל לעומת העולם: חיים יותר, יולדים יותר ומוציאים יותר על בריאות
בישראל חיים ויולדים הרבה יותר מאשר ברוב מדינות העולם המערבי, אבל בכל מה שקשור למיטות אשפוז מכשירי CT ו-MRI ומספר רופאים ואחיות אנחנו בתחתית הטבלה, מה שגורם לאחוזים גבוהים באוכלוסייה להחזיק ביטוח פרטי בנוסף לממלכתי. כך נראית הבריאות בישראל ביחס ל-34 המדינות החברות בארגון ה-OECD
שיעור הילודה בישראל הוא הגבוה ביותר וגם תוחלת החיים גבוהה, אך בכל הקשור בשירותי הבריאות יש לנו עוד דרך ארוכה. מדי שנה מפרסם ארגון ה-OECD (ארגון המדינות המפותחות) את נתוני הבריאות של 34 המדינות החברות בארגון. בעקבות זאת, מפרסם משרד הבריאות את דו"ח מערכת הבריאות בישראל בראי בהשוואה למדינות ה-OECD. הדו"ח מתייחס לשנת 2014 ונכתב על ידי ניר קידר ורני פלוטניק.
השנה ישראל חגגה יום הולדת 68 והאוכלוסייה בישראל נחשבת לצעירה בהשוואה למדינות אחרות החברות ב-OECD. שיעור המבוגרים - בני הגילאים 65 ומעלה באוכלוסייה עומד בישראל על 11.1 אחוזים לעומת 16.6 שהוא הממוצע במדינות ה-OECD.
אולי יעניין אותך גם:
- דירוג בתי החולים: איפה תקבלו טיפול מהיר - ואיפה תתעכבו
- לראשונה מזה עשור: נוספו רק 26 מיטות אשפוז חדשות
- "אין מספיק מומחים במיון - וחולים פשוט נפטרים"
תוחלת חיים גבוהה
למרות האחוז הנמוך יחסית של המבוגרים בישראל, תחזיות האוכלוסייה כי בשנים הבאות אחוז המבוגרים בישראל יעלה בצורה משמעותית ויגיעו ל-16.6% בשנת 2050. המדינה בה יש את אחוז המבוגרים הגדול ביותר היא יפן - 26.7% מהאוכלוסיה, אחריה איטליה וגרמניה עם 21.7% ו-21% בהתאמה. המדינה עם הכי מעט מבוגרים היא מקסיקו רק 6.8% מאזרחיה חצו את גיל ה-65.
ממוצע תוחלת החיים אצל נשים בישראל עומדת על 84.1 שנים, מקום 14 בארגון ומעט גבוה יותר מממוצע ה-OECD שעומד על 83.3 שנים. הנשים שהכי הרבה מאריכות חיים הן ביפן (86.8), בספרד (86.6) ובצרפת (86). מנגד, במקסיקו הגיל הממוצע של נשים עומד על 77.5, הכי מעט בקרב המדינות המפותחות.
ממוצע תוחלת החיים בקרב גברים היא מהגבוהות ב-OECD ונמצאת במקום השביעי בארגון. הגבר הישראלי חי בממוצע 80.3 שנים. הממוצע בקרב המדינות המפותחות עומד על 77.9 שנים בלבד. הגברים שהכי הרבה מאריכים חיים הם באיסלנד (81.3), בשוויץ (81.1) ובאיטליה (80.7). הגברים עם תוחלת החיים הקצרה ביותר היא בלטביה, שם גברים חיים בממצע רק 69.1 שנים.
שיעור פריון הכי גבוה בקרב מדינות מפותחות
בישראל שיעור הפריון לנשים בגיל 15-49 הוא הכי גבוה בקרב המדינות המפותחות. מספר הילדים מהממוצע עומד בישראל על 3.1, לעומת הממוצע של מדינות ה-OECD העומד על 1.7 ילדים. אחרי ישראל נמצאים ברשימה טורקיה (2.2), מקסיקו (2.2) ואירלנד (2). את הרשימה חותמת קוריאה עם ממוצע של 1.2 ילדים בלבד.
ישראל נמצאת במקום נמוך באופן יחסי מבחינת תמותת תינוקות - שיעור תמותת התינוקות לכל 1,000 לידות עומד על 3.1. הממוצע של המדינות המפותחות הוא 3.9 תינוקות שנפטרו במהלך השנה הראשונה לחייהם מתוך אלף לידות. שיעור התמותה הגבוה היותר הוא במקסיקו (12.5), טורקיה (11.1), צ'ילה (7) וארה"ב (6). בסלובניה לעומת זאת שיעור התמותה של תינוקות הוא הנמוך ביותר ועומד על 1.8.
רוב האוכלוסיה עם ביטוח פרטי או משלים
הישראלים לא סומכים על ביטוח הבריאות הממלכתי ו-85.5% מהאוכלוסייה מחזיקים ביטוח פרטי או ביטוח משלים של קופת החולים. רק הצרפתיים עוקפים את הישראלים עם 95.5% ביטוחים פרטיים. הממוצע בקרב המדינות המפותחות עומד על 36% בלבד. את הרשימה סוגרים הונגריה, פולין וסלובקיה, שם אין לאף אחד ביטוח בריאות פרטי.
ההוצאה בישראל על בריאות כחלק מהתמ"ג (תוצר מקומי גולמי) היא מהנמוכות בעולם - רק 7.6%. לשם השוואה הממוצע בקרב המדינות המפותחות עומד על 9%. המדינות שממשקיעות הכי הרבה בתחום הבריאות הן ארה"ב עם 16.6% מהתמ"ג, שוויץ ויפן עם 11.4% כל אחת. המדינות שהכי משקיעות – אפילו פחות מישראל – הן טורקיה עם 5.1%, לטביה עם 5.5% ומקסיקו עם 5.8%.
אין מספיק מיטות אשפוז
שיעור המיטות בישראל הוא מהנמוכים בקרב המדינות המפותחות והיא נמצאת במקום הרביעי מהסוף. בישראל יש רק 2.3 מיטות על כל אלף איש. הממוצע ב-OECD עומד על 3.6 מיטות לכל אלף נפש. ביפן יש הכי הרבה מיטות אשפוז - 7.9 מיטות לכל אלף נפש, לאחר מכן קוראיה (6.4) וגרמניה (6.2). בסוף הרשימה, אחרי ישראל, נמצאות בריטניה (2.3), קנדה (2.1), צ'ילה (1.9) ומקסיקו (1.6).
שיעור מיטות האשפוז במדינות ה-OECD נמצא בשנים האחרונות במגמת ירידה עקב הגדלת הטיפול בקהילה. ישראל נמצאת בין המקומות הנמוכים בארגון. משרד הבריאות פועל לתוספת מיטות, בניסיון לבלום את מגמת הירידה בשיעור המיטות בישראל.
שיעור תפוסת המיטות בישראל הוא מהגבוהים בעולם. הממוצע בישראל עומד על 91.8% תפוסה. רק באירלנד ישנה תפוסה גדולה יותר של 93.3%. הממוצע של ה-OECD עומד על 77% והכי מעט תפוסה יש בארה"ב 62.9% תפוסה בלבד.
שיעור הרופאים הפעילים בישראל נמוך מהממוצע. בישראל ישנם 3.1 רופאים לכל אלף איש. הממוצע במדינות ה-OECD עומד על 3.4 רופאים לכל אלף נפש. המדינה שיש בה הכי הרבה רופאים ביחס לאוכלוסיה היא נורווגיה - 5.1 רופאים לכל אלף נפש, אחריה נמצאות גרמניה (4.5) ושבדיה (4.3). את הרשימה סוגרות פולין (2.5), יפן (2.4) וטורקיה (1.8). בישראל נרשמת בשנים האחרונות ירידה בשיעור הרופאים.
הסיבות לירידה הנוכחית והעתידית בשיעור הרופאים בישראל הן קצב גידול האוכלוסייה שנותר גבוה, וקיומה של קבוצה גדולה של רופאים מבוגרים שיפרשו בעשור הקרוב. הערכה שלולא נקיטת צעדים לעצירת הבלימה השיעור צפוי לרדת ל-6.2. אולם במשרד הבריאות מסבירים שהם פועלים להגדלת התקנים בלימודים ובהכשרה ולכן הצפי הוא התייצבות בשנים הקרובות על כשלושה רופאים על כל אלף איש.
מעט מכשירי CT
שיעור האחיות בישראל הוא מהנמוכים בעולם, מקום שלישי מהסוף. בישראל יש 4.9 אחיות על כל אלף איש. הממוצע בקרב מדינות ה-OECD עומד על 9.5 אחיות לכל אלף איש. המדינות המובילות הן שוויץ – 17.9 אחיות על כל אלף איש, לאחר מכן נורווגיה (16.9) ודנמרק (16.5). אחרי ישראל מדשדשות יוון ומקסיקו עם 3.2 ו-2.7 אחיות לאלף איש בהתאמה.
שיעור מכשירי ה-CT וה-MRI הוא נמוך בקרב המדינות המפותחות. בישראל ישנם 4 מכשירי MRI על כל מליון תושבים, בעוד הממוצע בקרב המדינות המפותחות עומד על 14.9 מכשירים לכל מליון תושבים. המדינות עם שיעור מכשירי ה-MRI הגבוה ביותר הן יפן (51.7), ארה"ב (38.1) וקוראיה (25.7). אחרי ישראל נמצאות הונגריה (3) ומקסיקו (2.3).
שיעור מכשירי ה-MRI למיליון תושבים בישראל עלה ב-16% בין 2013 לבין 2014, שיעור שיפור כפול משיעור השיפור הממוצע בקרב המדינות המפותחות באותה תקופה, והוא צפוי להמשיך לעלות בשנים הקרובות בעקבות הרפורמה שמוביל ליצמן להגדלת מספר המכשירים. בישראל שיעור מכשירי ה-CT עומד על 9.6 מכשירים לכל מליון תושבים, הרחק מהממוצע בקרב מדינות ה-OECD שעומד על 25.3. יפן מצטיינת במספר המכשירים לעל מליון נפש - 107.1, לאחריה אוסטרליה (56.1) וארה"ב (41). אחרי ישראל נמצאות בריטניה עם 8 מכשירי CT לכל מיליון תושבים, הונגריה עם 7.9 ומקסיקו עם 5.9.
שר הבריאות, יעקב ליצמן, התייחס לממצאי הדו"ח: "הנתונים שמפרסם ארגון ה-OECD מראים שתוחלת החיים בישראל היא מהגבוהות בעולם ויש לנו מערכת בריאות איכותית. בין היתר הנתונים גם מדגישים מקומות שבהם עלינו להשתפר. התוכניות שאני מוביל במשרד בתחומי המיון, מכשירי ה-MRI, קיצור התורים ומניעת זיהומים יתרמו להמשך שיפור מערכת הבריאות בישראל והמשך קידומה למול מדינות ה-OECD".
מנכ"ל משרד הבריאות, משה בר סימן טוב, הוסיף: "נתוני ה-OECD משקפים מהימנה את מערכת הבריאות בישראל. לצד תוצאי המערכת שהם בצמרת ה-OECD, בנושא תשתיות במערכת האשפוז נדרש שיפור משמעותי.
"המשרד נוקט בימים אלו בפעולות משמעותיות לקיצור זמני ההמתנה בחדרי המיון, תוספת מכשירי MRI, קיצור זמני ההמתנה לניתוחים במערכת הציבורית ומגוון רחב של פעולות לחיזוק מערכת הבריאות הציבורית ובלימת העלייה בשיעור המימון הפרטי. ההזדקנות המואצת של האוכלוסייה מחייבת אותנו לפעול בדחיפות כדי לתת מענה כולל לצרכי המערכת הן מבחינת תשתיות והן מבחינת תקציבים".
ללי גרציה המתינה לאולטרסאונד חצי שנה וגילו לה סרטן. צפו: