שתף קטע נבחר

שקיעתה של מדינת דאעש

גרפיטי של מורדים על הקירות, נשים שמסירות רעלות, עוד ועוד עריקות: שנתיים אחרי הכרזת "החליפות האיסלאמית" של דאעש 39 מ-43 מייסדיו כבר לא בחיים, וצבא ענק של כוחות משולבים קרוב לעקור אותו מעוד שורה של ערים. האם זה סופו של ארגון הג'יהאד המפחיד בעולם?

זה היה לא יותר משרבוט, אבל אות בודדה שרוססה בשעת לילה על קיר בלב המדינה האיסלאמית שעליה הכריז דאעש הייתה בגדר מעשה נועז של התנגדות. ביום המחרת לוחמי דאעש הקיצונים כבר באו והסירו את האות מ' – האות הראשונה של המילה "התנגדות" בערבית – שהופיעה בסמטה ליד המסגד הגדול בעיר מוסול שבעיראק לפני כשלושה שבועות.

 

סרטון וידאו שבו נראתה האות הבודדה והמקושקשת הזו, אורכה בערך מטר אחד, הועבר לידי סוכנות הידיעות רויטרס על-ידי ארגון שנקרא "התנגדות", שחבריו מסתכנים בהוצאה ודאית להורג ויוצאים לבצע מעשי התרסה קטנים באזורים שבשליטת דאעש.

 

כמעט שנתיים אחרי שמנהיג דאעש אבו בכר אל-בגדדי נשא באותו מסגד בדיוק נאום חגיגי שבו קרא למוסלמים ברחבי העולם להגיע ל"חליפות" האיסלאמית החדשה, נראה שגבולותיה של החליפות הזו נשחקים. מערך של כוחות פושט על השטחים שכבש הארגון בעיראק ובסוריה, ואל מול האיום הזה הג'יהאדיסטים נוקטים שיטות אכזריות אפילו יותר כדי לשמר את שליטתם על אוכלוסייה שנעשית יותר ויותר עוינת כלפיהם, אם להסתמך על דברי גורמים עיראקים רשמיים ואנשים שהצליחו לברוח מהשטחים האלה. "הם אכזריים אבל הם לא חזקים", אומר נאג'ם אל-ג'ובורי, קצין עיראקי בכיר המפקד על המבצע לשחרור מוסול והאזורים הסובבים אותה מידי דאעש. "האוכלוסייה בשטח מתנגדת להם".

פלוג'ה שוב עיראקית. ציורי קיר מימי שלטונו של דאעש (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
פלוג'ה שוב עיראקית. ציורי קיר מימי שלטונו של דאעש(צילום: רויטרס)

 (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
(צילום: רויטרס)

סונים מקומיים רבים קידמו בברכה בתחילה את אנשי דאעש, ארגון סוני בעצמו, וראו באנשיו מושיעים שיצילו אותו מהממשלה השיעית של עיראק שלדעתם מדכאת אותם, ואלפי אזרחים זרים נענו לקריאתו של אל-בגדדי והגיעו לעיראק כדי לנהל "מלחמת קודש". במשך תקופה מסוימת הכריזו אנשי דאעש על ניצחון אחרי ניצחון, במידה רבה הודות לחולשה ולפילוג בקרב הכוחות שהיו אמורים לעצור אותם. דאעש כלכל את עצמו בעזרת מכירת נפט ממתקנים שעליהם השתלט ולקח כלי נשק ותחמושת מהכוחות שאותם הביס.

 

כשדאעש מציע 30 אלף, לא תלך?

אבל שנתיים אחרי הכרזת החליפות האיסלאמית מצב העניינים משתנה, ויריביו של דאעש תופסים את היתרון: כוחות הממשלה של עיראק וסוריה, כוחות כורדיים משתי המדינות, ארגוני מורדים סוריים סוניים יריבים, המיליציות השיעיות הנתמכות על-ידי איראן וקואליציה בינלאומית בהובלת ארה"ב - כל אלה מנהלים מבצעים נרחבים נגד דאעש, הכוללים הפצצות ופעולות מורכבות לחיסול מפקדי הארגון. מ-43 המייסדים של דאעש 39 כבר נהרגו, אם להסתמך על דברי הישאם אל-האשימי, מומחה מבגדד המייעץ לממשלת עיראק.

תושבים בורחים מפלוג'ה. מי שמנסה לעזוב מסתכן בהוצאה להורג (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
תושבים בורחים מפלוג'ה. מי שמנסה לעזוב מסתכן בהוצאה להורג(צילום: רויטרס)

 (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
(צילום: רויטרס)

החליפה אל-בגדדי, שליט "המדינה האיסלאמית", נע במישורים מדבריים המשתרעים על שטח של כמה אלפי קילומטרים רבועים מדרום למוסול ואינו מגיע לסוריה אחרי ששני עוזריו הקרובים חוסלו שם השנה - שר המלחמה אבו עומר א-שישאני והאישיות הצבאית השנייה הכי בכירה עבד א-רחמן אל-קדולי. המפקדים הבכירים ביותר אחרי א-בגדדי הם כעת אבו מוחמד אל-עדנאני, דובר הארגון שקיבל על עצמו את האחריות על נושאי הצבא אחרי חיסולו של א-שישאני, ואבו מוחמד א-שימאלי, המפקח על הלוחמים הזרים.

 

מפקדים כורדים ועיראקים אומרים כי דאעש שולח כעת למלחמה לוחמים מנוסים פחות ומחויבים פחות מבחינה אידיאולוגית להגנה על מה שנשאר מהחליפות של אל-בגדדי, המותקפת בשלל חזיתות. כוחות עיראקיים נכנסו לאחרונה למעוז דאעש בפלוג'ה, ממערב לבגדד, וכעת הם מתקדמים לעבר מוסול בצפון, העיר הכי גדולה שעליה שולט דאעש. לפני שהשתלט עליה חיו בה כשני מיליון בני אדם. בסוריה השכנה הכוחות הזרים בהובלת ארה"ב סוגרים על העיר מנג'יב שדאעש כבש, וצבא אסד המגובה בכוחות רוסיים רשם התקדמות בתוך המחוז המקיף את בירת דאעש ראקה.

 

בחזית מדרום למוסול קבוצה של נשים שנעקרו מבתיהן בגלל המלחמה סיפרה שאחיזתם של לוחמי דאעש במקום החלה להתרופף על רקע התקדמות הכוחות העיראקיים, עד כדי כך שהם אינם מענישים כבר נשים שאינן מכסות את פניהן לגמרי ברעלה. מספר הלוחמים הזרים של דאעש פחת משמעותית, ורוב מאמציו לגייס תושבים מקומיים עלו בתוהו, למעט בקרב הצעירים העניים. כך מעידים אנשים שברחו לאחרונה מהאזור הזה, בהם שלושה חברים לשעבר בדאעש שהיכו על חטא וערקו משורות הארגון.

 

"כשאתה בחור צעיר ואין לך אפילו 250 דינר ומישהו בא ומציע לך 20 אלף, 15 אלף או 30 אלף – אתה תעשה הכול", אמר לסוכנות רויטרס לוחם לשעבר של דאעש ממחוז חאוויג'ה שבצפון. לאחרונה הוא הסגיר עצמו לידי הכוחות הכורדיים.

 

המתמטיקה של הג'יהאד

תושבים שברחו מאזורי הלחימה של דאעש מספרים שאנשי משמרות הצניעות של דאעש נשלחים לאחרונה בהמוניהם לחזית כדי להילחם ונהרגים שם. גם הכוחות הכורדיים וגורמי מודיעין מדווחים כך. פירוש הדבר שלדאעש יש פחות אנשים שיאכפו את חוקיו הדרקוניים ואת קוד הלבוש שלו. למרות זאת, מורה בן 28 שברח לאחרונה ממוסול סיפר שאנשים כל כך פוחדים מאנשי דאעש שהם נמנעים מלהמרות את פיהם אפילו כשהם לא בסביבה. "אם אנשי דאעש אומרים ששחור זה לבן – אתה מסכים", סיפר המורה, שביקש להישאר בעילום שם משום שמשפחתו עדיין נמצאת בעיר והוא פוחד שיפגעו בה.

ראש ממשלת עיראק מכריז על שחרור פלוג'ה, אבל הפחד עדיין שולט ()
ראש ממשלת עיראק מכריז על שחרור פלוג'ה, אבל הפחד עדיין שולט

השיעורים בבית הספר עברו "התאמה-מחדש" על-ידי דאעש כך שהם ישקפו את האידיאולוגיה הקיצונית של הארגון. המורה הנמלט נתן דוגמה לשאלה במתמטיקה שהוצגה לתלמידיו: "לוחם ג'יהאד נושא שבע מחסניות עבור הרובה שלו ובכל אחת יש 30 קליעים – כמה כדורים הוא יכול לירות על הכופרים?". הוא סיפר שגם שיעורי הערבית שונו, ותלמידים מתבקשים להשלים משפטים כמו "המדינה האיסלאמית _____ ו_____". התשובה הנכונה היא "נשארת ומתרחבת".

 

האוכלוסייה הסונית שבה נטמעו לוחמי דאעש הופכת יותר ויותר לעול על הארגון, אבל היא גם הנכס הגדל ביותר שלו. בעוד תנאי המחיה מידרדרים נעשית האוכלוסייה המקומית עוינת יותר ויותר כלפי הארגון, שהשתמש שוב ושוב באזרחים כמגנים אנושיים כדי להאט את התקדמות הכוחות העיראקיים בערי חזית כמו פלוג'ה. מי שנתפס מנסה לברוח מדאעש עלול להיות מוצא להורג במקום – גם נשים וילדים.

נושאת המטוסים האמריקנית הארי טרומן בכרתים. במבצע הבינלאומי נגד "המדינה האיסלאמית" חוסלה רוב צמרת הארגון (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
נושאת המטוסים האמריקנית הארי טרומן בכרתים. במבצע הבינלאומי נגד "המדינה האיסלאמית" חוסלה רוב צמרת הארגון(צילום: רויטרס)

אף שהתושבים עולים בהרבה במספרם על אנשי דאעש, הם עדיין חלשים מהם. התושבים באזורים שכבש דאעש פורקו מנשקם וכוחות הביטחון המקומיים טוהרו בימים הראשונים שאחרי כיבוש מוסול על-ידי דאעש לפני כשנתיים. עם זאת, תושבים משתפים פעולה יותר ויותר עם כוחות הביטחון הנמצאים מחוץ לעיר ומוסרים להם מידע על אנשי דאעש.

 

תמות נפשי עם דאעש

אנשי דאעש הכריזו מלחמה גם על כלי תקשורת המאפשרים לתושבים קשר עם העולם שמחוץ לשטחי שליטתם, ומוציאים להורג אנשים שמשתמשים בטלפונים סלולריים. הארגון מחרים גם צלחות לוויין כדי למנוע מהתושבים לשמוע על ההתקדמות של הכוחות העיראקיים הלוחמים נגד דאעש. ראשי צבא עיראק מקווים שתפרוץ התקוממות נגד דאעש בעוד הצבא מתקרב למוסול, וגנרל עיראקי בכיר אמר לסוכנות רויטרס כי הכוחות נמצאים בקשר עם אנשים שחיים בתוך מוסול כדי לתאם פעולה כזו עם מתקפה צבאית מבחוץ. התוכנית היא להתעמת עם דאעש בכמה חזיתות סביב מוסול בו זמנית כדי למשוך אותו החוצה מהעיר, וכך לתת לאוכלוסייה המקומית הזדמנות למרוד בעצמה בדאעש.

צבא עיראק מפציץ את דאעש בפלוג'ה - מהערים הגדולות ביותר ששוחררו ()
צבא עיראק מפציץ את דאעש בפלוג'ה - מהערים הגדולות ביותר ששוחררו

הקשיים והרעב שגברו מאז שבגדד הפסיקה להעביר משכורות לעובדי מדינה החיים באזורי דאעש לפני כשנה גרמו מנגד לתושבים רבים יותר לעבוד עבור דאעש. הארגון מצדו מנצל את הפחד של התושבים מנקמה מצד הכוחות העיראקיים והמיליציות השיעיות הפרו-ממשלתיות. למרות שורה של הפסדים של דאעש גורמים בצבא עיראק אומרים שרק מעטים ערקו מהארגון. שלושה צעירים שהצטרפו לדאעש והסגירו עצמם לאחרונה לידי הכורדים בצפון עיראק סיפרו שאנשי הארגון מחסלים את מי שמנסה

לעזוב. אחמד איברהים עבדאללה סיפר כי הוא נעצר ועונה על-ידי אנשי דאעש כשעזב. הוא מכר פרה כדי לשלם דמי ערבות ולברוח.

 

אחמד חלף, בן 26, סיפר כי הסגיר עצמו לכורדים בתקווה שיזכה לחמלה רבה יותר אם ייתפס על-ידי כוחות הממשלה, אבל הודה שאחרים פוחדים מדי לעשות זאת: "יש אנשים שמאמינים שגורלם קשור בגורל דאעש".

 

בינתיים, גם אם מדינת דאעש נחלשת, כוחו הרצחני של הארגון לא נמוג. בשני פיגועים גדולים בבגדד נרצחו היום 83 בני אדם לפחות, ויותר מ-160 נפצעו.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: רויטרס
התושבים רבים יותר, אבל פוחדים. בארץ דאעש
צילום: רויטרס
מומלצים