גלנט בביקורת על בנט: "חמור שיש התקפות של שרי הקבינט על הקבינט ועל צה"ל"
שר הבינוי תקף במרומז בראיון לאולפן ynet את שר החינוך ברקע הביקורת בסביבתו על ההתנהלות בקבינט המדיני-ביטחוני: "לא יכול להיות מצב שמי שחבר בתוך המערכת יתקוף במשתמע את הרמטכ"ל, ראש השב"כ ושרי הממשלה". שטייניץ: "אסור לפתח אשליה שיש פתרון קסם לטרור"
שר הבינוי והשיכון וחבר הקבינט המדיני-ביטחוני יואב גלנט תקף הבוקר (יום א') במרומז את יו"ר הבית היהודי ושר החינוך נפתלי בנט בעקבות הביקורת שנשמעה מסביבתו על החלטות הקבינט. בראיון לאולפן ynet אמר השר גלנט כי "חזיתי יחד עם חלק מהשרים ועם הציבור בישראל בכך שיש התקפות של שרי הקבינט על הקבינט. אני רואה את זה בחומרה, אני חושב שהקבינט הוא המועצה הביטחונית העליונה של מדינת ישראל".
גלנט הוסיף בהקשר זה כי "אנחנו מהווים דוגמה, וכדאי שנדע את זה, גם לחייל שפועל בשטח, גם למפקד וגם לפיקוד הבכיר. כולם מסתכלים אלינו, לא יכול להיות מצב שמי שחבר בתוך המערכת הזאת יתקוף את המערכת הזאת ובמשתמע את הרמטכ"ל, ראש השב"כ, שר הביטחון, ראש הממשלה ושרים שנותנים גיבוי. הציבור נושא עיניים לפתרונות, לא למלחמות פנימיות וכל מיני תהליכים וטריקים דומים".
ביום שישי, לאחר הפיגוע שבו נרצח מיכאל (מיכי) מרק הוחלט לכנס את הקבינט המדיני-ביטחוני במוצאי שבת. בנט דרש לכנס את הקבינט ביום שישי. "המחבלים אינם שומרים שבת", הוא אמר. לדבריו, כבר אמש ביקש פעמיים מנתניהו לכנס את הקבינט. "אי מענה חמור אחרי פיגוע גורר אחריו פיגוע נוסף", גורס שר החינוך, יו"ר הבית היהודי.
בסביבתו של בנט אמרו אמש לקראת הדיון בקבינט: "מדובר במיחזור החלטות ישנות מלפני שנה וחצי. ניכר שהמחבלים אינם מורתעים ואינם פוחדים מאיתנו. בעוד אנו אבלים, משפחות הרוצחים חוגגות ועתידות לקבל משכורת חודשית גדולה. יש כאן טרור ויראלי מסוג חדש הדורש פעולות חדשות. המשך בפעולות המיושנות לא יבלום את הטרור. הגיע הזמן לשינוי כיוון רדיקלי. השר בנט לא יסתפק בתגובה רפה ומיושנת והוא יציג בקבינט את תוכניתו המקיפה לבלימת גל הטרור הוויראלי".
בנוגע להחלטות שהתקבלו בקבינט לנוכח הטרור הבלתי-פוסק אמר גלנט כי "הדיון היה מאוד רציני, כל גורמי הביטחון וכל שרי הממשלה הרלוונטיים הציגו חלופות. אנחנו לא נשלים עם מציאות שבה ילדה בת 13 נרצחת בביתה על ידי מחבל או שאבי משפחה נורה על ידי מחבלים, זו מציאות שלא נאפשר אותה".
גלנט הדגיש כי הוא לא מתכוון להיכנס לנושאים אופרטיביים אולם ציין כי גם פעולות התקפיות נבחנות. לדבריו, "מלבד הסגר והעוצר על כפרי המחבלים, יש הנחיה מאוד ברורה של הקבינט למערכת המשפטית לעשות כל שנדרש על מנת שנהיה מסוגלים גם לגרש משפחות רוצחים וגם להרוס את בתיהם, וכמובן פעולות אופרטיביות שבהן יש לצה"ל חופש פעולה מוחלט".
הוא הוסיף בהקשר זה כי "צריך להיות ברור, יש פה גם אמצעי הגנה, יש פה גם התקפה ממוקדת נגד מי שמבצע את הפיגועים, המחבלים וכל מי שקשור אליהם, מעצרים ופעולות מנע, וכמובן פעולה מודיעינית מאוד נרחבת שמביאה לתוצאות".
"ידענו אירועים קשים יותר"
על השאלה מדוע הדברים האלה לא נעשו עד עכשיו השיב גלנט כי "הדברים נעשים כל העת, אבל אנחנו נמצאים בתוך אחד מהשיאים ב-100 שנים של טרור. ידענו לצערנו גם אירועים קשים יותר, אני מקווה לימים טובים יותר. המערכת שלנו היא מערכת טובה, מיומנת, מקצועית, מיטב האנשים מפקדים על הכוחות, אבל אין 100 אחוז לצערי".
בהתייחסו לזירה הדרומית אחרי נפילת הרקטה בליל שבת בשדרות אמר השר גלנט כי "יש לידינו כמה מוקשים שכדאי מאוד שניזהר ולא נעלה עליהם, בין אם מדובר על עשה או הצטרפותם של שוטרים חמושים בהיקפים גדולים לתוך הירי נגד כוחותינו באיו"ש. עזה צריכה לקבל את הטיפול שלה ויחד עם זה צריך לדעת שלא הכול בידינו. הירי הזה, כמו שנראה עכשיו של ארגון סורר, הביא לפגיעה חמורה, ואני מניח שחמאס מבין היטב שהוא ישלם מחיר כבד אם לא ימנע את הירי, ולפי מה שאני מדווח הוא עושה פעולות על מנת למנוע את זה".
בהתייחסו למתקפה של השר לביטחון הפנים גלעד ארדן שטען כי "חלק מדם הנרצחים על הידיים של מייסד פייסבוק מרק צוקרברג", אמר גלנט כי "הרשתות החברתיות מאפשרות הסתה ובמה למסרים של חינוך לאלימות, הסתה לאלימות ואפילו מסרי התאבדות בהיקפים גדולים. אני חושב שצריכה להימצא הדרך, ואינני אומר כיצד, על מנת לנטרל את הדברים האלה כיוון שלא יכול שרשת חברתית תהיה גם הפלטפורמה שנושאת מסרי אלימות, שהם מגפה בינלאומית ולא רק ישראלית".
הוא הוסיף בנושא זה כי "הרשתות החברתיות, הסלולריות, דברים אחרים, משרתים את כלל השוהים בשטח, רובם אנשים תמימים, בהם ישראלים רבים וגם פלסטינים. צריך למצוא את הדרך על מנת להתמקד במי שצריך ואני מאמין שנוכל לעשות את זה".
שטייניץ: "אין פתרון קסם"
גם שר התשתיות יובל שטייניץ התייחס באולפן ynet לגל הטרור הגואה. לדבריו, "המלחמה בטרור היא ארוכה, יש בה הצלחות רבות, יש בה גם כישלונות ומקרים שבהם הטרוריסטים מצליחים לבצע את זממם הנורא כמו שראינו בשבוע שעבר, זה לא מלחמה שהולכת להיגמר ב'זבנג וגמרנו' ואסור לפתח אשליה שיש איזה פתרון קסם שיפסיק את זה לחלוטין. ישנם צעדים שחלק גדול כבר ננקטו וחלק אני מקווה יינקטו בקרוב שיכולים לצמצם את התופעה אבל אין תרופת פלא מוחלטת".
שטייניץ, שחבר אף הוא בקבינט, אמר בהתייחסו להחלטות שהתקבלו כי "הוחלט ללכת על משהו שאני הצעתי כבר בישיבות קודמות, וזה לא רק להילחם בהסתה אלא לבצע חקירה בכל מקרה של פיגוע בדבר הסתה של בני המשפחה הקרובים, ההורים האחים, המשפחה הגרעינית וללכת שנה שנתיים אחורה. זה מתוך הנחה שאם בן אדם מבצע פיגוע נורא כמו הרצח של הנערה אז יש סיכוי סביר שאווירת ההסתה חדרה גם לתוך משפחתו, ואז אתה יכול להעמיד לדין גם את ההורים או האחים וכל מי שנתן ביטוי להסתה או לעודד וחגג רצח של יהודים".
בנוגע לביקורת שנמתחה על הממשלה על היעדר צעדים קודמים נגד הטרור השיב השר שטייניץ כי "כבר נעשו צעדים רבים, גם הלילה וגם במקרה הנוכחי הוחלט על סגר וכתר וחיפושים ומעצרים ורואים את הפעילות בשטח. הוחלט גם על חיזוק ההתיישבות, על חבילה שתכלול שורה של צעדים לחיזוק ההתיישבות שעומדת באתגר לא פשוט. כל הדברים האלה הם חשובים. גם בנושא ההסתה בחודשים האחרונים כבר היו עשרות רבות של העמדות לדין".
על הביקורת המרומזת שמתח השר גלנט על השר בנט בעקבות המתקפה על הקבינט אמר השר שטייניץ כי "אני מסכים שיש כאן בעיה קשה, אנחנו צריכים לעשות את הוויכוחים בקבינט, לא יכול להיות שכל שר בא עם תוכנית ביטחונית שלו ואם הקבינט מאשר אז הוא כבר אמר את זה קודם ואל לא אז עובדה שאפשר לעשות יותר. הסוגיות כאן מאוד רגישות, הרי אנחנו לא רוצים לגרום לאינתיפאדה שלישית, להתקוממות כללית. המינון של הצעדים צריך להיות מאוד חכם ומחושב".