בלי תרופות: הטיפול החדש והיעיל נגד אקנה
טיפול פוטודינאמי, הוא טיפול בו נעשה שימוש במריחת חומר המופעל בחשיפה לאור בעל אורך גל ספציפי. לדברי הדרמטולוגים מדובר בטיפול בטוח, לא פולשני ויעיל, תוך מיעוט יחסי בתופעות לוואי. מתי הוא עדיף על הטיפולים הקונבנציונליים ולמי הוא לא מומלץ? רופאת עור מסבירה
כ-85% מבני הנוער סובלים מאקנה בדרגות שונות, כאשר במקרים רבים נמשכת המחלה אף עד לעשורים השלישי והרביע לחייהם. ישנם אף דיווחים על כ-30% אקנה בנשים לכל אורך גיל הפוריות.
חשוב להדגיש כי מדובר במחלה מולטי-פקטוריאלית, כאשר בין גורמיה חסימה של בלוטות חלב, המובילה בתורה להתחלקות יתר של חיידקים, בעיקר פרופיוניבקטריום אקנס.
הטיפולים המקובלים במחלה זו כוללים החל במשחות אנטיביוטיות, בנזואיל פראוקסיד, רטיניאידים ועוד וכלה בתרופות אנטיביוטיות פומיות, תרופות הורמונליות וכמובן- רטינואידים פומיים (רואקוטן, קוראטן).
קיראו עוד על טיפול אקנה
מותר לפוצץ פצעי בגרות? 13 מיתוסים על אקנה
צלקות אקנה: 10 השיטות היעילות לתיקון
אור נגד הפצעים
אך מה ניתן להציע ממי שסובלים מאקנה אינפלמטורית קשה, עמידה לטיפולים אלו? למי שאינם יכולים מסיבות בריאותיות ליטול רטינואידים? למי שמעוניין בתוצאה מהירה? למי שסובלים או חוששים מתופעות הלוואי של הטיפול הפומי?
במקרים אלו ניתן לשקול טיפול פוטודינאמי - מדובר בשיטה פיזיקאלית, אשר הפופולאריות שלה רק גוברת בקרב דרמטולוגים, בין היתר לאור בעיית התפתחות עמידויות חיידקים לתרופות אנטיביוטיות הניתנות לאקנה.
מדובר בטיפול פוטודינאמי הינו טיפול פיזיקאלי בו נעשה שימוש במריחת חומר המופעל בחשיפה לאור בעל אורך גל ספציפי ומוביל, כאשר ניתן כטיפול באקנה, להרס בלוטות חלב וחיידקים וכן בהמשך לתגובה אנטי-אינפלמטורית (אנטי דלקתית).
הטיפול הפוטודינאמי מאושר fda ומקובל כטיפול בנגעים עוריים טרום סרטניים (solar keratosis), אך מאחר שמדובר בטיפול בטוח, המצריך שלושה מרכיבים בלבד- מקור אור, חומר "מרגש" (מולקולה המופעלת בחשיפה לאור=photosensitizer) וחמצן, גובר השימוש בו גם בהתוויות נוספות ובהן ACNE .
מקור האור מפעיל את ה - photosensitizer ala, mal ובנוכחות חמצן ברקמה נוצרת תגובה פוטוכימית. לרוב נעשה שימוש בחומצה אמינו-לבולאנית (ALA) או נגזרותיה , בתמיסה או קרם, אותה מורחים על פני העור המעורב ומשהים למשך1-3 שעות, במהלכן התכשיר עובר מטבוליזם בתוך הרקמה לרכיב הפעיל בתהליך- "פורפירין".
הפורפירין קיים בגופנו באופן טבעי ואף נוצר על ידי חיידקים המעורבים באקנה (P.acnes). הפורפירין, הנוצר כחלק מהטיפול הפוטודינאמי, מצטבר בעיקר בבלוטות חלב, בשכבת העור העליונה- האפידרמיס, בתאים ממאירים וברקמת העוברות התחלקות מהירה.
הפורפירין הנוצר מוביל להרס תאים ובהם בלוטות חלב, כאשר משנית לכך נראית הפחתה בהפרשת החלב (סבום), מפחית כמות חיידקים בעור וכן מוביל להפחתה בחסימת פתחי זקיקי השיערה ולתגובה נוגדת דלקת - אך כל זאת אך ורק אם מואר בתאורה בספקטרום מתאים (אור כחול, אור אדום , סוגי לייזר שונים ובמקרים מסוימים חשיפה לאור שמש), כאשר לרוב נעשה שימוש במנורת LED אור אדום, בגלל שאור זה חודר יחסית עמוק לרקמה ובכך מגיע לעומק בו נמצאות בלוטות החלב, בהן נרצה לפגוע.
ככלל, מומלצת שהות של 3 שעות עם החומר, להגעה לתוצאה טובה, אך ניתן גם לקצר את משך המריחה לשעה, בעיקר בכהי עור, אך קיצור זה יצריך טיפולים חוזרים על-מנת להגיע לתוצאה הרצויה, אחת ל-2-4 שבועות. כבר לאחר טיפול ראשון צפוי שיפור ניכר באקנה, כאשר בדרך כלל יש צורך ב-2-5 טיפולים.
מפחית יצירת צלקות ומשפר מראה העור
בעבודות שונות נמצא כי טיפול פוטודינאמי מפחית יצירת צלקות ואף עשוי לשפר את מראן בטיפולים חוזרים בשל תגובת ריפוי פצע באיזור הטיפול. הטיפול עשוי לשפר מראה העור וחיותו באמצעות הפחתת שומניות העור, הקטנת גודל הנקבוביות ושיפור מרקמו.
במקרי צלקות קשות, ניתן בסיום הטיפול ולאחר נסיגת הנגעים הדלקתיים להשלים טיפול בלייזר אבלטיבי או להשתמש ב- ipl כמקור האור וכך לטפל בו זמנית באודם ואקנה בפנים ולהפחית היווצרות צלקות.
טיפול פוטודינמאי נחשב כטיפול בטוח, לא פולשני ויעיל, המוביל לתוצאה קוסמטית מצוינת תוך מיעוט יחסי בתופעות לוואי. אלו עשויות לכלול תחושת עקצוץ במהלך הטיפול, עליה ניתן להקל באמצעות שימוש בספריי מים, מאוור וקירור חדר הפעולה, אך ללא צורך באלחוש או הרדמה כלשהם.
לאחר מכן, באזור הטיפול יתכנו נפיחות קלה, אודם מקומי, גרד, קילוף עור קל ופצעונים דמויי אקנה, החולפים לרוב כשבוע מסיום הפעולה ובמקרים מסוימים גם פיגמנטציה קלה החולפת מעצמה תוך שבועות ספורים, ללא צורך בטיפול.
בסיום הטיפול יש להימנע מחשיפה לקרינת שמש, לרבות דרך חלונות, למשך 48 שעות. יש להשתמש בכובע בעת חשיפה רגעית ומקדם הגנה (SUN BLOCK) כולל zinc oxide. להקלה על נפיחות ואודם - יש להניח קומפרסים קרים. לא צפויה בסיום הטיפול כל הצטלקות או פיגמנטציה ארוכת טווח.
למי הטיפול לא מומלץ?
לחולי פורפיריה או מחלות המובילות לרגישות לאור שמש (פוטוסנסטיביות) כגון זאבת ובמקרי אלרגיה ידועה לתכשיר (נדיר), הריון והנקה. במקרים בהם המטופל סובל מהרפס, מומלץ סביב הטיפול ליטול תכשיר פומי מניעתי.
הפעולה עצמה פשוטה לביצוע ומהווה אפשרות טיפולית טובה למקרי אקנה קשה או עמידה לטיפולים, כאשר לא ניתן ליטול טיפול פומי ברטינואידים, תוך תוצאות מהירות (שיפור שכיח כבר לאחר טיפול ראשון), מיעוט תופעות לוואי בסיום הטיפול ותגובה ממושכת בסיום הטיפול.
הכותבת היא מומחית ברפואת עור ומין, מחלקת עור, המרכז המשולב לאסתטיקה, איכילוב
ומה קורה לפנים שלנו במהלך השנים?