שתף קטע נבחר

 
צילום: EPA, רויטרס

התאצ'ר הבאה. קרב נשי על הנהגת בריטניה

פרישתו הקרובה של דיוויד קמרון מראשות הממשלה הובילה למאבק ירושה במפלגה השמרנית בין 5 מועמדים: הנשים המתמודדות - שרת הפנים תרזה מיי, שתמכה בהישארות באיחוד האירופי, ושרת האנרגיה אנדריאה לידסום, שתמכה בברקזיט - עשויות לסיים את המרוץ בקרב ראש בראש על ההנהגה

אנדריאה לידסום (מימין) רוצה יציאה מהירה מהאיחוד האירופי, ואילו תרזה מיי רוצה לקחת את הזמן (צילום: gettyimage, רויטרס) (צילום: gettyimage, רויטרס)
אנדריאה לידסום (מימין) רוצה יציאה מהירה מהאיחוד האירופי, ואילו תרזה מיי רוצה לקחת את הזמן(צילום: gettyimage, רויטרס)

 

חמישה מועמדים משתתפים לפי שעה במרוץ על ראשות המפלגה השמרנית בבריטניה, בהם שתי נשים - שרת הפנים תרזה מיי, בת 59 ושרת האנרגיה אנדריאה לידסום, בת 53. אף שהשתיים מגיעות מאותה מפלגה, הן חלוקות בעמדתן בסוגיה שמפלגת בימים אלה קשות את הממלכה המאוחדת - פרישת בריטניה מהאיחוד האירופי.

 

עוד חדשות מעניינות מהעולם בדף הפייסבוק של דסק החוץ

 

מיי, שהייתה חברה במחנה "להישאר" באיחוד האירופי, אמרה אתמול (א') שאחרי תוצאות משאל העם מ-23 ביוני, בריטניה צריכה שתהיה לה עמדה ברורה בשיחות המשא ומתן עם האיחוד האירופי על אופן יציאתה מגוש המדינות. היא גורסת שהממלכה לא צריכה למהר ולהתחיל עוד השנה באופן רשמי את הפרישה מהאיחוד האירופי.

 

מחמישה ייצא אחד: שר ההגנה לשעבר ליאם פוקס (מימין), שר המשפטים מייקל גוב, שרת הפנים תרזה מיי, שר העבודה והפנסיה סטיבן קראב ושרת האנרגיה אנדריאה לידסום (צילום: AFP) (צילום: AFP)
מחמישה ייצא אחד: שר ההגנה לשעבר ליאם פוקס (מימין), שר המשפטים מייקל גוב, שרת הפנים תרזה מיי, שר העבודה והפנסיה סטיבן קראב ושרת האנרגיה אנדריאה לידסום(צילום: AFP)

בוריס ג'ונסון: לא אתמודד על הנהגת השמרנים

בוריס ג'ונסון: לא אתמודד על הנהגת השמרנים

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

מנגד, שרת האנרגיה לידסום, שהייתה מבין מובילי הקמפיין לצאת מהאיחוד האירופי, דווקא חושבת שבריטניה צריכה לפרוש מהאיחוד ולעשות זאת כמה שיותר מהר.

 

בעקבות המשאל: משבר פוליטי בימין ובשמאל

הבריטים הצביעו ברוב של 52 אחוזים מול 48 אחוזים בעד עזיבת גוש המדינות שאליו הצטרפה הממלכה ב-1973 (אז לא נקרא עדיין האיחוד האירופי). בכך הובס המחנה שהוביל ראש הממשלה דיוויד קמרון, שהיה זה שיזם את משאל העם כדי לשים סוף אחת ולתמיד לסוגיית החברות בגוש האירופי. קמרון לקח מיד אחריות והודיע שיתפטר מתפקידו בעוד כשלושה חודשים ואמר שהוא לא יהיה זה שינווט את הממלכה המאוחדת מחוץ לאיחוד האירופי.

 

השבר הגדול שנוצר בפוליטיקה הבריטית בעקבות משאל העם לא פסח גם על מפלגת הלייבור מהשמאל שבאופוזיציה. חברי מפלגה רבים פתחו במרד נגד המנהיג ג'רמי קורבין האנטי-ישראלי, שתמך בהישארות באיחוד האירופי, אך מואשם על ידי מבקריו שלא פעל מספיק כדי למנוע בפועל את ההישארות הבריטית בגוש האירופי. קורבין הפסיד ברוב גדול בהצבעת אי אמון במפלגתו, אולם סירב להתפטר בתואנה שבכך יבגוד באמון הציבור שבחר בו באופן דמוקרטי.

 

בלוק היא כבר מזכירה את תאצ'ר. מיי (צילום: AP) (צילום: AP)
בלוק היא כבר מזכירה את תאצ'ר. מיי(צילום: AP)
לצד מיי ולידסום, יש עוד ארבעה מועמדים שרואים עצמם מתאימים להחליף את קמרון בראשות השמרנים ובראשות ממשלת בריטניה: שר המשפטים מייקל גוב, שר ההגנה לשעבר ליאם פוקס ושר העבודה והפנסיה סטיבן קראב. במהלך הקיץ יסננו חברי המפלגה השמרנית את רשימת המועמדים ויותירו שניים בלבד במרוץ, שהמנצח או המנצחת בו ייבחרו עד 9 בספטמבר.

 

מיי מובילה בגדול: "רוצה לאחד את שני המחנות"

לפי שעה מסתמן שמיי מובילה במרוץ על ראשות השמרנית וזוכה לתמיכה של יותר ממאה מחוקקים ממפלגתה - פי ארבעה מכל מועמד אחר במרוץ נגדה. כך על פי הדיווחים בבריטניה. אלא שמבקריה של מיי, בהם לידסום וגוב, טוענים שמנהיג המפלגה הבא צריך לבוא מהמחנה המנצח במשאל העם הבריטי - מחנה "לעזוב" - ולכן אין לבחור בשרת הפנים הפופולרית. "מנהיג השמרנים הבא צריך להיות זה שתמך בקמפיין 'לעזוב' משום שזה צריך להיות מישהו שמאמין בהזדמנות שטמונה בעזיבת האיחוד האירופי", אמרה לידסום.

 

ביום חמישי האחרון הכריזה מיי על מועמדותה לראשות המפלגה השמרנית, הבהירה שתכבד את רצון הבוחר הבריטי, אמרה שבריטניה זקוקה למנהיג שיוכל לאחד אותה בחזרה, והוסיפה כי תפעל לאחד בין מחנה "לעזוב" לבין מחנה "להישאר" באיחוד האירופי. מיי אמרה גם שההגירה - שהייתה סוגיה מרכזית במשאל העם הבריטי - דווקא תגבר בעקבות יציאה של בריטניה מהאיחוד האירופי, ואמרה שמעמדם של אזרחי האיחוד האירופי שחיים בבריטניה יהיה חלק משיחות המשא ומתן הקרובות בין לונדון לבין בריסל.

 

"מנהיג השמרנים צריך לבוא מהמחנה שתמך ביציאה מהאיחוד האירופי". לידסום (צילום: AFP) (צילום: AFP)
"מנהיג השמרנים צריך לבוא מהמחנה שתמך ביציאה מהאיחוד האירופי". לידסום(צילום: AFP)
"אנשים לא מחפשים ראש ממשלה שהוא רק ראש ממשלה של ברקזיט (Brexit), אלא ראש ממשלה שיכול לשלוט בכל המדינה", אמרה שרת הפנים הבריטית בראיון לרשת ITV. היא גם אמרה ש"אין כאן שאלה מה הייתה העמדה שלך לפני עשרה ימים", והבטיחה לפייס בין המחנות ולעבור הלאה.

 

שרת הפנים לא רוצה שיכתירו אותה: "מעדיפה תחרות"

ההחלטה המפתיעה של הבריטים לפרוש מהאיחוד האירופי הובילה לצניחת המטבע המקומי, הלירה שטרלינג, לשפל של 30 שנים, ועוררה חששות מקריסת הכלכלה הבריטית.

 

כלי תקשורת בריטיים דיווחו היום שכמה מחוקקים שמרנים רוצים שלידסום ויתר המועמדים יפרשו ולא יעמדו בדרכה של מיי כדי שתוכל להתמנות במהירות לתפקיד ראשת הממשלה ולהשיב את היציבות לממלכה וכן להתחיל את הליך היציאה מהאיחוד האירופי. אולם, מיי דווקא מעוניינת במרוץ עם כמה מועמדים ולא תומכת ב"הכתרה" שלה. "אני חושבת שצריכה להיות תחרות", היא אמרה.

 

הודיע שלא יתמודד על ראשות השמרנים. בוריס ג'ונסון (צילום: gettyimage) (צילום: gettyimage)
הודיע שלא יתמודד על ראשות השמרנים. בוריס ג'ונסון(צילום: gettyimage)
מנהיגי האיחוד האירופי מפעילים בימים האחרונים לחץ כבד על בריטניה להפעיל במהירות את סעיף 50 לאמנת ליסבון, אותו סעיף שבו הוא תודיע רשמית על פתיחת ההליך לפרישתה מהאיחוד האירופי. בבריסל מעוניינים בפתיחת ההליך כדי להימנע מתקופה ארוכה של אי ודאות ומערעור היציבות ב-27 המדינות האחרות שחברות בגוש האירופי.

 

הקרב על סעיף 50

ברגע שיופעל סעיף 50 יתחילו לתקתק מחוגי השעון ליציאה הבריטית מהאיחוד - יציאה שצריכה להתרחש תוך שנתיים בהסכם חתום בין לונדון לבין בריסל.

 

"אנחנו חייבים להיות ברורים לגבי העמדה שלנו במשא ומתן לפני שאנחנו מפעילים את סעיף 50 משום שברגע שנפעיל אותו כל התהליך יתחיל", אמרה מיי. אלא שלידסום, בנקאית לשעבר שכאמור הייתה תומכת נלהבת בברקזיט במהלך הקמפיין שקדם למשאל העם בחודש יוני, אמרה שהפרישה הבריטית מהאיחוד האירופי דווקא צריכה להיות מהירה ככל האפשר.

 

מואשם בבגידה בבוריס ג'ונסון. שר המשפטים מייקל גוב שמתמודד בעצמו על ראשות השמרנים (צילום: EPA) (צילום: EPA)
מואשם בבגידה בבוריס ג'ונסון. שר המשפטים מייקל גוב שמתמודד בעצמו על ראשות השמרנים(צילום: EPA)
"זה לתת ודאות לעסקים, זה לומר לעולם 'אנחנו פתוחים לעסקים'", היא אמרה לערוץ הטלוויזיה של רשת BBC. "אנחנו צריכים להתחיל עם זה, ואנחנו צריכים לתפוס אחיזה ולבצע התקדמות".

 

שרת האנרגיה סתרה את עצמה

למרות עמדתה האיתנה ליציאה מהירה של בריטניה מהאיחוד האירופי, לידסום נאלצת להסביר כעת את נאומה מ-2013 שבו אמרה שעזיבת האיחוד האירופי תהיה "אסון לכל הכלכלה שלנו". היא ניסתה להסביר את דבריה, ואמרה שעברה מאז "מסע" ושהמשא ומתן שניהל קמרון עם האיחוד האירופי לגבי חבילת הטבות לבריטניה הראה שאי אפשר לבצע רפורמות באיחוד האירופי.

 

זינקה מעמדת האאוטסיידרית להנהגת השמרנית והממלכה. מרגרט תאצ'ר (צילום: AFP) (צילום: AFP)
זינקה מעמדת האאוטסיידרית להנהגת השמרנית והממלכה. מרגרט תאצ'ר(צילום: AFP)

לידסום, שאינה מוכרת לבריטים רבים, מצליחה להאפיל על פוליטיקאי מוכר אחר שמתמודד נגדה, שר המשפטים גוב, שמתקשה להתרומם בשל תווית הבוגד שהוצמדה לו לאחר שהחליט שלא יסייע לבוריס ג'ונסון, ראש העיר לונדון לשעבר, להיבחר לראשות השמרנים, אלא לרוץ בעצמו. ג'ונסון היה הפנים של מחנה "לעזוב" את האיחוד האירופי, וההודעה של גוב שהוא מתמודד על ראשות המפלגה השמרנית, לצד החשש שלא יוכל להנהיג את הממלכה מחוץ לאיחוד האירופי כראש ממשלה, הובילה אותו להודעה שלא יתמודד במרוץ של השמרנים.

 

150 אלף שמרנים יקבעו את ראש/ת הממשלה הבא/ה

ההחלטה מי יהיה ראש ממשלת בריטניה הבא תתקבל לאחר הצבעה של כ-150 אלף חברי המפלגה השמרנית. סקר שנערך עבור מהדורת יום ראשון של העיתון "דיילי מייל" מצא כי מיי זוכה לתמיכה עצומה בשיעור של 86 אחוזים בקרב ראש בראש נגד לידסום.

 

מרגרט תאצ'ר הפתיעה את הממסד הפוליטי ב-1975 כשניצחה בקרב על ראשות השמרנים אחרי שהתחילה את המרוץ כאאוטסיידרית, ולידסום מקווה ללכת בדרכה ולהפוך ממועמדת די אלמונית לראשת ממשלת בריטניה. אלא שמיי מסתמנת כרגע כמי שעשויה להפוך ל"גברת הברזל" (כינויה של תאצ'ר) הבאה. היא מובילה כאמור בסקרים וכן בסוכנויות ההימורים בממלכה, ונתפשת על ידי רבים כמי שניתן להפקיד בידיה בבטחה את ניהול הממלכה במסלול הקשה והמפרך של פרישה מהאיחוד האירופי. מיי זוכה לפופולריות רבה בבריטניה כי הרשימה רבים בממלכה בין היתר בטיפול שלה בסוגיות ביטחון בשש השנים האחרונות שלה בתפקיד שרת הפנים.

פורסם לראשונה 03/07/2016 23:01

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: AP
הבטיחה לכבד את החלטת הבוחר הבריטי. תרזה מיי
צילום: AP
מומלצים