שתף קטע נבחר

 

סרטון מסביר איך לדקור: כך פועלת ההסתה ברשת

האדרת שהידים וסרטוני הדרכה שמסבירים כיצד לדקור בצורה שתוביל לפגיעה מקסימלית: כך הפך פייסבוק לאמצעי הגיוס העיקרי של מחבלים לחמאס

 

 

מעודדים לדקור חיילים, על רקע הר הבית ()
מעודדים לדקור חיילים, על רקע הר הבית

 

לפני קצת יותר משנה בוצע בגדה המערבית סקר שבדק את דרכי החשיפה של הפלסטינים לחדשות. התוצאה הייתה לא פחות ממדהימה: התברר כי יותר מ־80 אחוז מהפלסטינים צורכים חדשות דרך הפייסבוק והטוויטר. ארגוני הטרור הפלסטיניים היו בין הראשונים לזהות את המגמה והחלו להטיל את כובד משקלם על המרחב הווירטואלי. את התוצאות אנחנו רואים בין היתר בפיגועים של החודשים האחרונים.

 

דפי הפייסבוק הפלסטיניים המרכזיים, שפורחים בארבע השנים האחרונות, צברו עד כה מיליוני עוקבים. אפילו דפים קטנים יחסית נהנים ממאות אלפי עוקבים. המרחב הווירטואלי תפס את מקומה של התקשורת המסורתית, ומכאן החשיבות שלו בעבור הפלסטינים.

 

אחות המחבל מקריית ארבע משבחת את הפיגוע

אחות המחבל מקריית ארבע משבחת את הפיגוע

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

 

"אל אקצה הוא קו אדום" ()
"אל אקצה הוא קו אדום"

 

חמאס מוביל את המגמה הזאת. היכולת של הארגון לפעול בצורה חופשית בגדה המערבית ובמזרח ירושלים מוגבלת בשל פעילות צה"ל והמנגנונים הפלסטיניים נגדו - אבל המרחב הווירטואלי פתוח וחופשי יחסית. לצד הדיווחים השוטפים בפייסבוק על הנעשה בגדה, החל חמאס להטמיע את מסריו בדפים אלה בצורה של הסתה, האדרה של מחבלים שנהרגו ועידוד אגרסיבי לצאת לפיגועים נוספים בהתאם למגמות המובילות — פיגועי דריסה, פיגועי דקירה ובשבועות האחרונים גם פיגועי ירי. במהלך חודשי ההסלמה האחרונים נשטפה הרשת החברתית בכרזות, בקריקטורות ובסרטוני אנימציה של פיגועים, וגם בסרטוני הדרכה שמסבירים כיצד יש לדקור בצורה אפקטיבית שתוביל למקסימום פגיעה בקורבנות. פיגועים קשים זכו להאשטאג מיוחד. בצורה זו התנחל חמאס בלבבות הפלסטינים — בעיקר בקרב הדור הצעיר שמאס ברשות הפלסטינית ובאליטה הישנה.

 

קריקטורה המאדירה שאהידים ()
קריקטורה המאדירה שאהידים

שוטרים פלסטינים מוצגים כמגיני המתנחלים ()
שוטרים פלסטינים מוצגים כמגיני המתנחלים

 

חודשים ספורים אחרי שהחלה ההתפרצות האלימה של סתיו 2015, הקים צה"ל מערך שהחל לנטר את הרשתות החברתיות. המטרה: להגיע לגורמים המסיתים ולעצור אותם. גם משטרת ישראל פעלה בשיטה דומה במזרח ירושלים, העיר שהובילה את ההסלמה בתחילתה. מאז אוקטובר שעבר עצר צה"ל 85 פלסטינים מהגדה המערבית בגין הסתה בפייסבוק, אולם שיטוט ברשתות החברתיות הפלסטיניות מוכיח כי ההצלחה עד כה מתונה למדי.

 

במקביל להסתה נגד ישראל, חמאס מפמפם ומסית ברשתות החברתיות גם נגד הרשות הפלסטינית ומדיניות התיאום הביטחוני שלה עם ישראל. אנשי המנגנונים מוצגים לעיתים בצורה המשפילה ביותר מנקודת המבט הפלסטינית - ככלבים הסרים למרותם של חיילי צה"ל, כבוגדים וכמשתפי פעולה עם ישראל.

 

מדובר צה”ל נמסר: “צה”ל פועל רבות במישור הגלוי והסמוי למיגור תופעת ההסתה הפלסטינית ברשתות החברתיות. במסגרת המאמצים המופעלים, החל מחודש אוקטובר האחרון התבצעו 85 מעצרים של חשודים בגין הסתה ברשתות החברתיות".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים