שתף קטע נבחר

 

חמאס דורש שחרור מאות אסירים. ישראל מוכנה לשחרור 20 שבויים והחזרת 20 גופות

בכירים אישרו ל"ידיעות אחרונות" כי מתחת לפני השטח מתנהלים מגעים בין ישראל לחמאס על "עסקת שליט 2". חמאס מקשיח עמדות ודורש שחרור 50 אסירים בטחוניים רק כדי שיסכים לשבת למו"מ. בירושלים מסכימים רק להקלה בתנאי האסירים

 

מגעים ראשוניים לעסקת שבויים ()
מגעים ראשוניים לעסקת שבויים
 

באופן רשמי, ישראל לא מנהלת משא ומתן מול חמאס על החזרת גופותיהם של החיילים סגן הדר גולדין ז"ל וסמ"ר אורון שאול ז"ל והאזרחים אברה מנגיסטו והישאם א-סייד. אולם ל"ידיעות אחרונות" נודע כי מתחת לפני המים משייטת לה "צוללת" ישראלית באמצעות מתווכים, המנסים להגיע להבנות שיאפשרו לפחות לשבת לתחילתו של משא ומתן. כפי שזה נראה כעת, הלחץ של המשפחות בארץ אינו מניב פרי בינתיים, ושני הצדדים מתבצרים בעמדותיהם.

 

"חמאס רוצה עסקת שליט 2 עם שחרור של מאות אסירים", אומר גורם בכיר בישראל על המגעים שמתנהלים מאחורי הקלעים בנוגע לעסקת חילופי שבויים. אבל זה לא הכל: חמאס אינו מסתפק בכך אלא מקשיח עמדות ודורש גם "דמי כניסה": שחרור 50 אסירים ביטחוניים שנעצרו לאחר חטיפת הנערים במבצע "שובו אחים" - רק כדי לשבת ולדבר. הדרישה של החמאס ל"דמי הכניסה" פורסמה לראשונה בעיתון הערבי "א־שארק אל אווסט" לפני כמה חודשים, וכעת מאשר אותה הבכיר הישראלי.

 

"החלה הספירה לאחור". המשפחות נגד הממשלה    (צילום: דניאל אליאור)

"החלה הספירה לאחור". המשפחות נגד הממשלה    (צילום: דניאל אליאור)

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

בירושלים מסרבים לקבל את התכתיב לתנאי הפתיחה בשחרור האסירים ודורשים משא ומתן ללא תנאים מקדימים. "הציבור בישראל החל בדיון הפנימי הקשה מוקדם מדי", אומר הבכיר. "אנחנו לא מתכוונים לשלם על סימן חיים, אחרת נשלם על כל תנאי מקדים כזה".

 

ישראל, כך הובהר למתווכים, לא מוכנה לשלם יותר מחירים גבוהים בעסקאות חילופין - כאשר במקרה של גולדין ושאול ז"ל, מדובר בוודאות בגופות. "הניסיון לקשור בין ההסכם עם טורקיה למשא ומתן לשחרור הגופות והאזרחים אינו רלבנטי ומלמד על חוסר הבנת הצד השני", מסביר הבכיר.

 

מי שעומד מול ישראל הם ראשי הזרוע הצבאית של חמאס, לא הזרוע המדינית, והם מחויבים קודם כל לאסירים. בראש השלישייה המנהלת את המו"מ נמצא יחיא סינואר, מי שישב עם האסירים בכלא הישראלי ושוחרר בעסקת שליט — ומבין יותר מכל את המצוקה. יחד איתו בשלישייה גם מרוואן עיסא - מי שמוגדר סגן הרמטכ"ל של חמאס - ובכיר נוסף, רואחי מושתהא. את הזרוע הצבאית בחמאס לא מעניין הקמת נמל מול עזה וגם לא הקלות בסגר. סינואר קיצוני בעמדותיו בנושא הזה ולא מוכן לשמוע על דבר מלבד שחרור האסירים הביטחוניים שנמצאים בכלא הישראלי.

מרואן עיסא (בעיגול אדום). ממנהלי המו"מ מטעם חמאס ()
מרואן עיסא (בעיגול אדום). ממנהלי המו"מ מטעם חמאס

במסגרת עסקת שליט ב־2011 שוחררו ליהודה ושומרון 58 אסירים, וביוני 2014 במבצע שובו אחים לאחר חטיפת שלושת הנערים בגוש עציון הם נעצרו שוב באשמה שהפרו את תנאי השחרור שלהם על ידי ביצוע עבירות. מאז, 8 מתוכם שוחררו ו־50 עדיין כלואים, מרוכזים באגפים מיוחדים.

 

בישראל אומרים כי למרות שהדרישה המוקדמת למשא ומתן לשחרור אסירים אינה על הפרק, סינואר יכול לשפר את התנאים של 1,500 אנשי חמאס הנמצאים בכלא הישראלי בהקלות מסוימות, במה שמוגדר רצון טוב של הצד הישראלי — אך אם הוא מתעקש על גורלם של 50 איש, הוא מפקיר בכך את גורלם של 1,500 איש.

 

על מה ישראל כן מוכנה לדבר במסגרת העסקה? הרעיונות שהועלו בישראל כוללים הסדרים מקובלים בסוף מערכה צבאית של חילופי שבויים וגופות. "על זה אפשר לדבר", אומר הבכיר בהתכוונו לאסירים שנעצרו במהלך מבצע צוק איתן, כ־20 במספר, ועל גופות של 20 לוחמים פלסטינים שנלקחו בשבי במהלך המבצע.

 

הבכיר ממשיך להתייחס לדרישות החמאס ואומר "תזכרו שגם המו"מ מול טורקיה לא הביא לכם את התוצאה. ואם לא תתעשתו, האסירים שלכם יסבלו. חמאס מבחינתו מעוניין להתיש אותנו — אבל גם החברה הישראלית השתנתה מאז עסקת שליט".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
הדר גולדין, אורון שאול ואברה מנגיסטו
מומלצים