שתף קטע נבחר

תן לשים ת'ראש על דיונה במאדים

החוקרים מאמינים כי הגודל הייחודי של הדיונות, שצילמה הגשושית "קיוריוסיטי", יכול להעניק תובנות על הייחודיות של האטמוספרה במאדים כמו גם על ההיסטוריה הגיאולוגית של כוכב הלכת השכן

גם לכדור הארץ וגם למאדים יש דיונות חול גדולות ואדוות חול קטנות. לאחרונה, הגשושית "קיוריוסיטי" של סוכנות החלל האמריקנית (נאס"א) חשפה ובחנה מרחב ענק של גלי חול בגודל בינוני על הכוכב האדום - תופעה שאין לה כל מקבילה בכדור הארץ.

 

 

הדיונות המרשימות, הנקראות "דיונות בנגולד", נמצאות בצלע הצפון-מערבי של ההר שארפ. המחקר של קיוריוסיטי אחר התופעה היא הפעם הראשונה שנעשה מחקר מדעי מעמיק בדיונות חול פעילות במקום שהוא אינו כדור הארץ. החוקרים מאמינים כי הגודל הייחודי של הדיונות יכול להעניק תובנות על הייחודיות של האטמוספרה במאדים כמו גם על ההיסטוריה הגיאולוגית של כוכב הלכת.

 

 (צילום: נאס"א) (צילום: נאס
(צילום: נאס"א)

 (צילום: נאס"א) (צילום: נאס
(צילום: נאס"א)

 

דיונות אמיתיות הן למעשה ערימות חול ענקיות עם פסגות תלולות שנוצרו על ידי מפולות. גלים קטנים יותר, עם אפיקים במרחק של כמה סנטימטרים, נוצרים על ידי ההתנגשויות המתמידות ביו חלקיקי חול שנעים ברוח לבין החלקיקים הנייחים על הקרקע.

 

אך דיונות בנגולד כוללות מאפיינים הן של הדיונות שאנחנו מכירים והן של אדוות חול קטנות - בכל "דיונה מאדימית" יש גלים קטנים בתוכה אך גם צד אחד תלול יותר. אף שהדיונות הללו לא דומות לשום גלי חול על כדור הארץ, הן כן מזכירות אדוות חול שנוצרות על ידי מים. קווי הרכס של הדיונות מפותלים, כמו אלו שנוצרים על ידי מים נעים בכדור הארץ.

 

החוקרים מצאו כי דיונות בנגולד לא נוצרו על ידי מים - הן נוצרו על ידי האטמוספרה במאדים. "הגודל של האדוות הללו קשור לצפיפות של הנוזל שמניע את החלקיקים, והנוזל הזה הוא האטמוספרה של מאדים", הסביר מתיו לפוטרה, ממדעני קיוריוסיטי, בהודעה רשמית לכלי תקשורת בארה"ב. "אנחנו חושבים שלמאדים יש אטמוספרה עבה יותר מאשר בעבר שאולי יצרה אדוות רוח כאלו".

 

החוקרים הצליחו גם למצוא אדוות רוח בגודל דומה שנשמרו בחול הקדום יותר של דיונות בנגולד, עובדה שיכולה להצביע על כך שהכוכב האדום איבד את האטמוספרה שלו בשלב מוקדם יחסית באבולוציה הפלנטרית.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: נאס"א
הדיונות במאדים
צילום: נאס"א
מומלצים