שתף קטע נבחר

נתניהו באנטבה: "נרגש לעמוד במקום שבו נפל אחי"

40 שנה אחרי שיוני נתניהו נפל במבצע אנטבה, החל ראש הממשלה את ביקורו באפריקה. "כל היבשת מתרגשת", אמר. אחד מבני הערובה ששוחררו: "ברוך שעשה לי נס במקום הזה". בני הפלשמורה מוחים: "לא ייתכן שנתניהו יגיע לאתיופיה ולא יבקר במחנות שבהם נמקים יהודים"

ראש הממשלה פתח היום (ב') ביקור בארבע מדינות באפריקה: בנימין נתניהו נחת אחר הצהריים באוגנדה, ושם יקיים פגישה עם מנהיגי שבע מדינות מהיבשת וישתתף בטקס מיוחד לציון 40 שנה למבצע אנטבה, שבו נהרג אחיו יוני נתניהו. "ברוך שעשה לי נס במקום הזה", בירך עקיבא לקסר, אחד מבני הערובה ששוחררו במבצע שעליו פיקד יוני נתניהו. ynet העביר שידור ישיר מהטקס באנטבה.

 

לקסר הוסיף: "חיי ניצלו ב-4 ביולי לפני 40 שנה, כאשר ניצלתי במבצע הירואי ובלתי נשכח של כוחות ההצלה הישראליים ומפקדם יונתן נתניהו, שהקריב את חייו למען הצלתנו. בשמי ובשם שלושת ילדיי - טל, יעקב וברק - שנולדו אחרי המבצע, אני מבקש לברך ולהודות, ברוך אתה השם".

 

נתניהו אמר בטקס בשדה התעופה: "אני נרגש לעמוד במקום שבו נפל אחי. אנטבה תמיד נמצאת איתי. במחשבותיי, בתודעתי, ועמוק בלבי. חטיפת מטוס אייר פראנס לאנטבה נגעה בעצב חשוף של עם ישראל. 31 שנים אחרי השואה, שוב בוצעה סלקציה בין יהודים ללא-יהודים על ידי מבקשי נפשנו. המחבלים שחררו בני לאומים אחרים, ואילו את היהיודים דנו למוות. למשפחות החטופים שנהרגו, המחיר היה נורא. כך גם למשפחתי ולי. בנופלו של יוני חרב עולמנו".

 

על ההחלטה שהובילה את צה"ל למבצע אמר נתניהו: "ראש הממשלה יצחק רבין ז"ל ראוי להערכה עמוקה על המנהיגות שגילה כשקיבל את ההחלטה הגורלית על היציאה למבצע. שותפים בכירים לאישור המבצע והוצאתו לפועל היו שר הביטחון שמעון פרס, הרמטכ"ל מוטה גור, מפקד חיל האוויר בני פלד, קצין חי"ר וצנחנים ראשי דן שומרון, שהיה מפקד המבצע, מח"ט הצנחנים וגולני, ומפקד סיירת מטכ"ל, אחי יוני".

 
 

נתניהו באוגנדה, היום (צילום: RR מדיה) (צילום: RR מדיה)
נתניהו באוגנדה, היום(צילום: RR מדיה)

המסע, שיכלול את אוגנדה, רואנדה, קניה ואתיופיה, מצריך אבטחה חסרת תקדים. במהלך הביקור בניירובי אמורים נתניהו ורעייתו לצאת לביקור בספארי.

 

לפי גורמים ממשלתיים שמעורים בהכנות לביקור, מסגרת התקציב של הביקור עומדת על כ-28 מיליון שקל. במסגרת המסע המריאו לאפריקה ארבעה מטוסים: מטוס נוסעים שחכרה לשכת ראש הממשלה עבור נתניהו ופמלייתו; מטוס ראם של חיל האוויר שיביא לטקס באנטבה 140 איש ובהם נציגים של יחידות צה"ל שהשתתפו במבצע אנטבה, קרובי משפחה של מפקדי המבצע שאינם עוד בין החיים ונציגות של משפחות בני הערובה; ועוד שני מטוסי הרקולס שמטיסים לאפריקה את ציוד האבטחה הכבד שילווה את הביקור, בית חולים נייד שייתרם בסוף המסע וכלי רכב משוריינים שישמשו את השיירה של נתניהו.

 

לפני ההמראה אמר נתניהו: "אני יוצא עכשיו לביקור היסטורי באפריקה. הביקור ייפתח בפגישת פסגה עם מנהיגים שבאים במיוחד לקבל ראש ממשלה מישראל, בפעם הראשונה זה עשרות שנים על אדמת אפריקה. למסע יש חשיבות גדולה גם מבחינה מדינית, כלכלית וביטחונית, ואני שמח שישראל חוזרת לאפריקה בגדול. אנחנו פותחים את אפריקה לישראל שוב. בנוסף, יהיה בביקור הזה מפגש מרגש באנטבה, במקום שבו התבצע מבצע החילוץ הגדול. ישתתפו בו גם חיילים שהשתתפו במבצע וגם כמובן חלק מהניצולים. כל אפריקה מתרגשת מהביקור הזה וגם אני מתרגש מאוד".

 

מחאה נגד הביקור: "אל תשכח את היהודים באתיופיה"

על רקע הביקור נמתחת על נתניהו ביקורת מצד פעילים במטה המאבק למען העלאת שארית יהודי אתיופיה - בני הפלשמורה. "לא ייתכן שראש הממשלה מבקר באתיופיה עם אנשי עסקים - אבל לא מוצא זמן לבקר יותר מעשרת אלפים יהודים שנמקים במחנות בגונדר ובאדיס אבבה כבר שנים", אמר ל-ynet יו"ר מטה המאבק, יצחק מולה. לדבריו, ניסיונות הפעילים לתאם ביקור כזה נדחו על ידי לשכת ראש הממשלה. 

בני הזוג נתניהו, הבוקר לפני ההמראה מנתב"ג (צילום: קובי גדעון / לע"מ) (צילום: קובי גדעון / לע
בני הזוג נתניהו, הבוקר לפני ההמראה מנתב"ג(צילום: קובי גדעון / לע"מ)
 

ועם הנחיתה באוגנדה (צילום: RR מדיה) (צילום: RR מדיה)
ועם הנחיתה באוגנדה(צילום: RR מדיה)

תחת הכותרת "לא בלי אחינו" נכתב בהודעה שהופצה למאות פעילים: "בעת שתבקר באתיופיה עם משלחת של 60 אנשי עסקים ישראליים, דע לך כי ישנן אלפי משפחות של אזרחים ישראלים, בהם לוחמים מצטיינים בצה"ל, סטודנטים וסטודנטיות מצטיינים, תלמידי ישיבות ואולפנות, הקרועים בסבל ממשפחותיהם (אחים, אחיות, הורים) שבאתיופיה קרוב לשני עשורים.

 

"אתה מוזמן לבקר את בני הקהילות היהודיות באדיס אבבה ובגונדר, אשר עזבו את כפריהם וויתרו על כל רכושם על מנת להגשים את חלומם לעלות לארץ הקודש. אם תסתובב שם תגלה כי לרובם המוחלט אחים, אחיות, הורים וילדים בישראל. אנו קוראים לך לא לבקר באתיופיה למטרות עסקים ללא התייחסות לאחינו, אחיותינו והורינו המצויים שם.

מדובר בלעג לרש ובהתעלמות מתמשכת מאזרחי מדינה נאמנים המצויים בסבל מתמשך".

 

ברקע הדברים עומד עיכוב נוסף בביצוע החלטת הממשלה להעלות כ-9,000 מהממתינים במחנות, אשר לרבים מהם קרובי משפחה שעלו כבר לישראל. כפי שנחשף ב-ynet, ההחלטה שהתקבלה לאחר שנים של מאבק הוקפאה לפני כמה חודשים על ידי משרד ראש הממשלה. לאחר לחץ פוליטי שהפעילו הח"כים מהליכוד דודי אמסלם ואברהם נגוסה, הוסכם כי ההחלטה תבוצע.

 

עם זאת, ל-ynet נודע כי מאז הרחבת הממשלה, הדיון שבו הייתה אמורה להיות מאושרת תוכנית לביצוע ההחלטה נדחה שוב ושוב. בין הפעילים וחברי הכנסת העוסקים בעניין לבין נציגי משרד ראש הממשלה, קיימים חילוקי דעות לגבי מועד תחילת העלאת היהודים.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: RR מדיה
ראש הממשלה באוגנדה
צילום: RR מדיה
מומלצים