הדרך לחיים נכונים: הצבת גבולות ברורים
פרשת השבוע עוסקת בחשיבות הצבת הגבולות. הגדרת האסור והמותר מהווה חסם לעולם הרסני ומסוכן - אם הכל פתוח ואין זהירות - הסכנה גדולה פי כמה. הצבת גבולות מביאה לחוסן כלכלי, שקט ושלווה פנימיים. שליטה עצמית ויכולת עמידה על עקרונות אישיים תתרום בתורה להצמחת דור חדש ואחראי לטובת חברה בריאה
פרשת השבוע טומנת בחובה מסרים מאד חד משמעיים. בפרשת פרה אדומה, זֹאת חֻקַּת הַתּוֹרָה אֲשֶׁר צִוָּה ה' לֵאמֹר דַּבֵּר אֶל בְּנֵי יִשְׂרָאֵל וְיִקְחוּ אֵלֶיךָ פָרָה אֲדֻמָּה תְּמִימָה אֲשֶׁר אֵין בָּהּ מוּם אֲשֶׁר לֹא עָלָה עָלֶיהָ עֹל (במדבר, י"ט, א'), מפרש רש"י פירש כי גזרה היא מלפני. אין לך רשות להרהר אחריה, כלומר, זו חוקה שגם אם אינך מבין אותה, עליך לבצעה.
כתבות נוספות בערוץ הכלכלה
הרעיון המסדר העומד מאחורי הפירוש, שיש לקיים את מצוות התורה מכיון שזו מצוותו של המלך. אם הצלחת לפצח מה ההסבר או ההגיון שעומד מאוחריה - זה יכול לשרת אותך בתחושה שאתה אכן מבין מה אתה עושה. אבל יותר מכל, נראה שהתורה מציבה גבול ברור בין המותר והאסור, מה צריך ומה לא צריך.
בהמשך הפרשה אנו מזהים את הגבול שהקב"ה שם למשה לאחר שהכה בסלע: וַיֹּאמֶר ה' אֶל מֹשֶׁה וְאֶל אַהֲרֹן יַעַן לֹא הֶאֱמַנְתֶּם בִּי לְהַקְדִּישֵׁנִי לְעֵינֵי בְּנֵי יִשְׂרָאֵל לָכֵן לֹא תָבִיאוּ אֶת הַקָּהָל הַזֶּה אֶל הָאָרֶץ אֲשֶׁר נָתַתִּי לָהֶם. (במדבר, כ', י"ב). האמירה למשה שלא ייכנס לארץ מציבה גבול מאד ברור מה מותר ומה אסור.
כמו כן, גם מותו של אהרון בהר מציב לנו הסתכלות על תהליך מיתה מאורגן, מיידי ומוגדר, כפי שאנו רואים מתיאורו על פי הקב"ה: קַח אֶת אַהֲרֹן וְאֶת אֶלְעָזָר בְּנוֹ וְהַעַל אֹתָם הֹר הָהָר: וְהַפְשֵׁט אֶת אַהֲרֹן אֶת בְּגָדָיו וְהִלְבַּשְׁתָּם אֶת אֶלְעָזָר בְּנוֹ וְאַהֲרֹן יֵאָסֵף וּמֵת שָׁם. (במדבר, ב', כ"ה).
בעולם גלובלי של ערבוב גבולות, הסרת חסמים חינוכיים, תודעת טשטוש עובדות, חיים בעירפול מתוך אזור הנוחות - יש לבחון מחדש את מעמד הצבת הגבולות, הבהירות של האסור והמותר. יותר מכך, יש לנתח את משמעות ההשלכות של עולם מעורפל אל מול עולם בהיר. אין הכוונה לאמירה שהכל לבן או שחור, אלא שישנן מסגרות, גבולות גזרה, בתוכם ניתן לשחק - חציית הגבול אינה בכללי המשחק.
בעולם המודרני, אנו מוצאים משפחות רבות אשר חיות בערפל כלכלי. אינן מודעות למצבן, אך חוששות לגלות אותו ולכן אינן לוקחות אחריות ומבהירות את המצב. גישה זו מביאה לחציית גבולות כמו לקיחת הלוואות כחוק או גרוע מכך לקיחת הלוואות בשוק האפור. ומכך, ההשלכות יכולות להיות הרסניות, הן בטווח המיידי של חוסר יכולת להחזיר את ההתחייבויות, והן בטווח הארוך של חינוך הילדים לחוסר גבולות - אם הכל פתוח ואין זהירות - הסכנה גדולה פי כמה.
לכל משפחה יש את הגבולות שלה. מה מותר אצלה ומה אסור. הגדרתם חייבת להיות ברורה לכל אחד מבני המשפחה, ומעבר לכך, המשחק בתוך הגבולות גם הוא צריך להיות ברור.
ההגדרות לכל משפחה ומשפחה אישיות, אך נדרשות. חוסנה הכלכלי של משפחה נמדד על פי היכולת להציב גבולות ולעמוד בהם. חשוב לא לוותר לעצמה (לא להורים ולא לילדים). הוויתור מביא איתו פריצת מסגרות, מה שיכול להביא לדברים לא טובים אצל המשפחה ומעל הכל לחוסר שקט ושלווה פנימיים.
לשליטה עצמית, על הכסף שלך, יש משמעות כבירה ליכולת העמידה על עקרונות אישיים ולהצמחת דור חדש שלוקח אחריות. דור חדש שיבנה קומה אחראית חדשה לטובת חברה בריאה עם חוסן כלכלי רחב.