שתף קטע נבחר

חשבון במקלט מס: ייתכן ותהיו חייבים במס בישראל

ישראלים רבים מחזיקים בחברות וחשבונות בנק במקלטי מס שונים ברחבי העולם. שינויי החקיקה בעולם וגם בישראל ושיתוף הפעולה בין המדינות בתחום אכיפת חוקי המס, משנים את המצב והופכים את האפשרות הזו למורכבת יותר

בעקבות פרסום מסמכי פנמה, ישראלים רבים המחזיקים בחברות במקלטי מס החלו לבחון בימים אלה את השלכות המס כתוצאה מאחזקתם. השאלות המרכזיות הן, האם חלה חובת דיווח, והאם חלה חובת תשלום מסים כמפורט להלן. בחלק מהמקרים, קיימת חשיבות לפעולה מיידית כדי למנוע את החשיפה להליכים פליליים.

 

לפיכך, אם אתם מחזיקים בחברה במקלט מס ו/או חשבון בנק בלתי מדווח בחו"ל, כדאי לכם לבחון את תחולת דיני המס העדכניים ביחס אליכם, ובעיקר את השינויים בגישה של רשות המסים בשנים האחרונות בנושא זה.

 

החזקת חברה במקלט מס ו/או חשבון בנק בחו"ל הינם דבר חוקי ולגיטימי, יחד עם זאת אחזקה כזאת יכולה לסבך אתכם מאוד אם לא תפעלו נכון כמפורט בהמשך.

 

מה זה מקלט מס? מקלט מס קלאסי או "אופשור", הוא למעשה טריטוריה שבה שיעור המס המוטל בה הוא נמוך מאוד ובמקרים רבים אפס. המונח מקלט מס במובן הרחב יכול לתאר מדינה שבה זרים יכולים להשקיע בלי לשלם מס או לשלם מעט מאוד מס. בעיקרון, ניתן להקים חברה במקלט מס אשר תבצע פעילות עסקית מסוימת ללא תשלום מיסים. מובן כי קיימת חשיבות לבחינת השלכות המס בישראל כפי שנסביר להלן.

 

מקלטי המס המרכזיים הם: איי קיימן, אנדורה, אנטיגואה, ארובה, בהמס, בחריין, ברבדוס, בליז, איי הבתולה הבריטיים, איי קוק, גיברלטר, גרנדה, ג'רזי, איי מאן, ליבריה, ליכטנשטיין, מלדיבים, איי מרשל, מונקו, מונטסראט, נאורו, האנטילים ההולנדים, פנמה, סמואה, איי סישייל, וסנט וינסנט. לרשימה הזאת ניתן להוסיף גם מדינות בהם קיימת שיטת מיסוי טריטוריאלית, כמו הונג קונג וסינגפור.

 

גם מדינת ישראל מהווה מקלט מס במובנים מסוימים, לדוגמא באמצעות מתן הטבות מס מפליגות בהתאם לחוק לעידוד השקעות הון, וכן הטבות מס לעולים חדשים או תושבים חוזרים.

 

כיצד מקימים חברה במקלט מס? קיימות מגוון דרכים להקמת חברה במקלט מס. אפשר לעשות זאת באמצעות רשת האינטרנט או באמצעות פנייה ישירה לחברה מתמחה. בישראל פועלות מספר חברות המציעות שירותים של הקמת חברות בחו"ל, בין היתר, גם במקלטי מס. היתרון בפנייה למשרד בישראל הוא בשירות שניתן בעברית ובעיקר בסיוע בפתיחת חשבון בנק לחברה. חשוב לציין שהחברות הללו אינן נותנות ייעוץ משפטי ולכן מומלץ להיוועץ בעורך דין בטרם פתיחת החברה.

 

האם צריך לחשוש מהקמת חברה במקלט מס? במקרים רבים משקיעים נרתעים, שלא בצדק, מהקמת חברות או החזקת נכסים במקלטי מס. החשש הזה מושפע, בין היתר, מהמאבק המתמשך של רשות המסים בנוגע לחברות במקלטי מס. אולם, החשש מפני תגובה של רשויות המס אינו סיבה אמיתית להימנע מתכנוני מס או העברת כספים למקלטי מס, כל עוד מדובר בתכנון מס לגיטימי וכאשר לנישום חוות דעת משפטית המאשרת את התכנון.

 

קיימת פסיקה רבה המכירה בזכותם של אנשים לתכנן את עסקיהם כך שלא יהיו עתירות מס. בית המשפט הכיר בזכות לתכנן מס, לדוגמא, בפסק הדין בעניין אלי הורביץ מנכ"ל חברת טבע באותם הימים ואשר זוכה מעבירות מס. בתכנון המס, במקרה זה, נעשה שימוש במקלט מס.

 

האם צריך לדווח על אחזקה בחברה במקלט מס? בהתאם לתקנות מס הכנסה, חלה חובת דיווח על יחיד, בן זוגו או ילדו שטרם מלאו לו 18 שנים, אשר היה לו זכות בחבר בני אדם תושב חוץ במועד כלשהו בשנת המס. דיווח כאמור חל, בין היתר, על אחזקה של חברה הרשומה במקלט מס. הדיווח מתבצע באמצעות טופס 150, אשר יש לצרפו לדו"ח השנתי. בטופס זה יש לציין פרטים רבים על החברה, ובין היתר, את תחום העיסוק המרכזי של החברה הזרה וכן את כתובת משרדי החברה.

 

חובת הדיווח ביחס לאחזקת חברה במקלט מס אינה חלה ביחס לעולים חדשים ותושבים חוזרים ותיקים. לעניין זה נקבע בסעיף 134ב לפקודת מס הכנסה כי על אף חובות הדיווח ביחס לישראלים, עולה חדש ותושב חוזר ותיק לא חייבים להגיש דוח על הכנסותיהם שהופקו מחוץ לישראל או שמקורם בנכסים מחוץ לישראל, זאת במשך תקופת הפטור.

 

האם צריך לשלם מיסים בישראל?

ניתן כיום להקים מבנה החזקות יעיל מבחינה עסקית ומיסויית במקלט-מס, תוך קבלת ייעוץ משפטי. הייעוץ המשפטי אמור להביא בחשבון טענות אפשריות של רשות המיסים ביחס למבנה האחזקות. כך לדוגמה, התאגיד הרשום במקלט-מס עשוי להיחשב כ"תושב ישראל" אם "השליטה והניהול" מופעלים מישראל. במקרה כזה, החברה חשופה למיסוי ישראלי בשיעור של 25%. החברה תיחשב כזרה אם השליטה על העסק וניהולו לא מופעלים מישראל.

 

רשות המסים עשויה גם להטיל מס על רווחי החברה במקלט המס בשיעור של 25%, זאת בהתאם להוראת חברה נשלטת זרה שבפקודת המס, המאפשרת למסות רווחי חברה זרה כאילו חולקו לבעלי המניות. אלא, שבתנאים מסוימים הוראות אלו לא יחולו, וכל עוד הרווחים של אותה חברת במקלט מס לא יימשכו לישראל, הרי שהם יהיו פטורים ממס.

 

מה עושים אם האחזקה לא דווחה? אם אתם מחזיקים חברה במקלט מס שלא דיווחתם עליה ו/או אם יש ברשותכם חשבון בנק בלתי מדווח בחו"ל, הרי שאתם חשופים להליכים אזרחיים ופליליים. קיימת חשיבות להתייעצות עם עורך דין על מנת לבחון את השלכות המס ולהציע פתרונות מיידים, ובכלל זה גם פנייה לרשות המסים במסגרת הליך הגילוי מרצון.

 

ד"ר אבי נוב הוא עורך דין לדיני מסים ומיסוי בינלאומי

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים