משפחת גולדין: "חמאס מקבל פרס על חטיפות"
לאחר הפרסום ב"ידיעות אחרונות" שלפיו חמאס דורש שחרור מאות אסירים תמורת החזרת גופות החיילים הדר גולדין ואורון שאול, אמרו במשפחת גולדין: "נתניהו משדר לחמאס חולשה, במקום ללחוץ על אויבינו התגלתה אוזלת יד". משפחת שאול תקפה: "הוליכו אותנו שולל, מנהלים קמפיין נגד המשפחות"
משפחתו של סגן הדר גולדין, שגופתו מוחזקת ברצועת עזה, מאשימה את ראש הממשלה בנימין נתניהו בכך שבפעולותיו הביא לדרישה החדשה של חמאס - לשחרר מאות אסירים תמורת גופת בנם, גופת סמ"ר אורון שאול ז"ל והאזרחים אברה מנגיסטו והישאם א-סייד. "במקום ללחוץ על אויבינו התגלתה אוזלת יד, והחמאס קבל פרס על חטיפות", נאמר בהודעה של משפחת גולדין, לאחר הפרסום הבוקר (יום ב') ב"ידיעות אחרונות".
"למדינת ישראל הייתה הזדמנות פז בשבוע שעבר לשנות את המשוואה ובמסגרת הסכם עם טורקיה לאלץ את חמאס לשלם מחירים ולהשיב את גופות הדר ואורון", אמרו במשפחת גולדין. "בעוד חיילינו שבויים בעזה, אסירי החמאס זוכים לתנאי בית מלון ויושבים לצפות במשחקי היורו".
הם מתחו ביקורת על ראש הממשלה בנימין נתניהו: "כאשר ראש הממשלה חותם על הסכמים שמקלים על עזה ואינו דורש מחמאס לשלם מחיר בעד פעולותיו הנפשעות - הוא למעשה משדר לחמאס חולשה ומכשיר את הקרקע לדרישות נוספות, הכוללות שחרור רוצחים ומחבלים. אנו קוראים לכל מקבלי ההחלטות - במקום להתעסק בספינים נמוכים, פעלו עוד היום לשינוי המשוואה וגרמו לחמאס להבין שחטיפת חיילים אינה משתלמת לו. זה הזמן לגבות מחירים מאויבינו במקום לשלם אותם בעצמנו. זה הזמן להחזיר את הדר ואורון הביתה".
משפחת שאול: "הממשלה איבדה כיוון"
גם משפחתו של סמ"ר שאול התייחסה לדברים. בהודעה שפרסמה המשפחה נאמר כי "הממשלה רוצה לדבר על 'מחיר' החזרת הבנים? זה חלק מקמפיין נגד המשפחות! זה מעשה חסר תקדים שבו המדינה ושליחיה מנהלים מערכה נגד משפחות שאול וגולדין במקום נגד חמאס. הציבור צריך לדעת שהתבלבלו היוצרות".
עוד נאמר בהודעה: "חשוב לדבוק בעיקרון הערכי. אורון וחבריו נשלחו למערכה על ידי המדינה. הם מילאו את שליחותם, והיו נכונים לשים עצמם בחזית ההגנה על ביטחון אזרחי המדינה. היום המדינה ממשיכה להפקיר אותם. 'צוק איתן' אולי הסתיים בעבור הפוליטיקאים, אבל השארנו בנים מאחור. לכן, המערכה עדיין לא תמה. ישראל השפויה, שעל ברכיה גדלנו, לא משאירה את חייליה מאחור".
משפחת שאול תקפה את ממשלת נתניהו וציינה: "זה שנתיים שהממשלה לא גיבשה מדיניות לגבי הפעלת לחץ על חמאס. דיבורים ושליחים היו - אבל אפס תוצאות, היעדר מדיניות, התנהלות חובבנית לשמה. האסירים המחבלים מחמאס נהנים מתנאים מפליגים, לרצועה נכנסים מדי יום 900 משאיות עם מותרות, ובבתי החולים שלנו מטפלים בבני משפחות של בכירי חמאס".
לסיכום ציינה המשפחה כי "אורון עדיין מוחזק בידי מחבלי חמאס. אל תדברו איתנו על 'מחיר'. דברו איתנו על חובתה של המדינה שלא להפקיר את לוחמיה. היום זה בננו אורון, מחר זה יכול להיות האח או הבן של כל משפחה אחרת מישראל. נדהמנו לראות את הפרסומים שמוציאים שליחי ראש הממשלה על ההתנהלות בנושא הבנים. לצערנו מדובר באחיזת עיניים. לשליחי ראש הממשלה ניתן אשראי גדול מדי, אשראי חינם, הוליכו אותנו שולל. היום הם גם מנהלים נגדנו מתקפה ללא בושה. זוהי פשיטת רגל מוסרית וערכית!"
באופן רשמי, ישראל לא מנהלת משא ומתן מול חמאס על החזרת גופותיהם של החיילים סגן גולדין ז"ל וסמ"ר שאול ז"ל והאזרחים אברה מנגיסטו והישאם א-סייד. אולם ל"ידיעות אחרונות" נודע כי מתחת לפני המים משייטת לה "צוללת" ישראלית באמצעות מתווכים, המנסים להגיע להבנות שיאפשרו לפחות לשבת לתחילתו של משא ומתן. כפי שזה נראה כעת, הלחץ של המשפחות בארץ אינו מניב פרי בינתיים, ושני הצדדים מתבצרים בעמדותיהם.
"חמאס רוצה עסקת שליט 2 עם שחרור של מאות אסירים", אומר גורם בכיר בישראל על המגעים שמתנהלים מאחורי הקלעים בנוגע לעסקת חילופי שבויים. אבל זה לא הכול. חמאס אינו מסתפק בכך אלא מקשיח עמדות ודורש גם "דמי כניסה": שחרור 50 אסירים ביטחוניים שנעצרו לאחר חטיפת הנערים במבצע "שובו אחים" - רק כדי לשבת ולדבר. הדרישה של החמאס ל"דמי הכניסה" פורסמה לראשונה בעיתון הערבי "א-שארק אל-אווסט" לפני כמה חודשים, וכעת מאשר אותה הבכיר הישראלי.
בירושלים מסרבים לקבל את התכתיב לתנאי הפתיחה בשחרור האסירים ודורשים משא ומתן ללא תנאים מקדימים. "הציבור בישראל החל בדיון הפנימי הקשה מוקדם מדי", אומר הבכיר. "אנחנו לא מתכוונים לשלם על סימן חיים, אחרת נשלם על כל תנאי מקדים כזה".
ישראל, כך הובהר למתווכים, לא מוכנה לשלם יותר מחירים גבוהים בעסקאות חילופין - ובמקרה של גולדין ושאול ז"ל, מדובר בוודאות בגופות. "הניסיון לקשור בין ההסכם עם טורקיה למשא ומתן לשחרור הגופות והאזרחים אינו רלוונטי ומלמד על חוסר הבנת הצד השני", מסביר הבכיר.
מי שעומד מול ישראל הם ראשי הזרוע הצבאית של חמאס, לא הזרוע המדינית, והם מחויבים קודם כול לאסירים. בראש השלישייה המנהלת את המו"מ נמצא יחיא סינואר, מי שישב עם האסירים בכלא הישראלי ושוחרר בעסקת שליט - ומבין יותר מכול את המצוקה. יחד איתו בשלישייה גם מרוואן עיסא - מי שמוגדר סגן הרמטכ"ל של חמאס - ובכיר נוסף, רואחי מושתהא. את הזרוע הצבאית בחמאס לא מעניין הקמת נמל מול עזה וגם לא הקלות בסגר. סינואר קיצוני בעמדותיו בנושא הזה ולא מוכן לשמוע על דבר מלבד שחרור האסירים הביטחוניים שנמצאים בכלא הישראלי.