צעירים חסרי מנוח. דרום קוריאה מעצמת טלנובלות
בשני העשורים האחרונים, הפכה המדינה האסייתית לא רק למעצמת אלקטרוניקה ורכב, אלא גם למעצמת סדרות טלוויזיה הזוכות להצלחה כבירה ברחבי העולם - בין היתר באיראן, יפן, סין, ואפילו בישראל. מהו סוד הצלחתה?
אם השמות "היהלום שבכתר", "קים סאם סון המתוקה", "סונטת החורף" ו"צאצאי השמש" לא אומרים לכם כלום, כנראה אתם שייכים לישראלים הבודדים שעדיין עוד לא גילו את מעצמת סדרות הטלוויזיה העולמית - דרום קוריאה.
עוד חדשות מעניינות מהעולם בדף הפייסבוק של דסק החוץ
עבור ישראלים רבים, דרום קוריאה היא מעצמה עולמית בתחום הסלולרי, המכשירים האלקטרוניים והמכוניות. אולם, בשני העשורים האחרונים הפכה המדינה האסייתית לא רק למעצמת אלקטרוניקה ורכב, אלא גם למעצמת סדרות טלוויזיה הזוכות להצלחה כבירה ברחבי העולם. באיראן, יפן, סין, דרום-מזרח אסיה ואף בארץ הקודש, זוכות הסדרות הקוריאניות להצלחות מדהימות. מספר הצופים, אתרי האינטרנט המוקמים ומועדוני המעריצים ברחבי אסיה גדלים בכל שנה.
בישראל, למשל, יש כמה אתרי אינטרנט שהוקמו על ידי מעריצי תרבות קוריאה, וחברים בהם אלפי אנשים. במרס 2016 קרא ראש ממשלת תאילנד לאזרחיו לצפות בסדרה הקוריאנית "צאצאי השמש" בכדי ללמוד על הקרבה ופטריוטיות. הוא גם קיווה להיפגש אישית עם כוכב הסדרה בעת ביקורו בדרום קוריאה. גם נשיאת דרום קוריאה, פארק ג'ן-הייאה, המליצה על הסדרה לאזרחיה והפכה להיות מקדמת המכירות של הסדרה בארצה.
מציעים לצופים רומנטיקה, אסקפיזם ושחקנים יפים
דוגמה נוספת להצלחת הסדרה היא מספר הצפיות בה בסין. בשנת 2016 צפו בה יותר מ-440 מיליון סינים (בחלק מהמקרים, צפו בסדרה כמה פעמים). מה יש בסדרות הקוריאניות שהן מצליחות כל כך ברחבי העולם? מחקרים רבים פורסמו על הנוסחה של הסדרות הקוריאניות, המצליחות לקלוע לטעמם של מיליוני צופים ברחבי העולם. הנוסחה הקוריאנית כוללת: רומנטיקה, אסקפיזם לצופים, אקזוטיות, שחקנים יפים, ערכים משפחתיים מסורתיים ועוד כמה תבלינים קוריאניים היוצרים סדרות מושלמות לקהל הרחב. ישראל היא דוגמה למדינה שבה לסדרות הארגנטינאיות הייתה הגמוניה בתחום הדרמות בערוצי הטלוויזיה במשך שנים רבות. עם כניסת הדרמות הקוריאניות לערוצי הדרמות, הצליחו הקוריאנים להדיח תוך זמן קצר את הארגנטינאים מהמקום הראשון.
יש לבחון את הסדרות הקוריאניות לא רק בהיבט התרבותי-חברתי, אלא גם בהיבט הכלכלי. כפי שסרטי ג'יימס בונד הפכו עם השנים למקדמי מכירות למכוניות שהסוכן הבריטי 007 נסע בהן ולשעונים שהוא ענד, גם הסדרות הקוריאניות החלו לקדם את המסחר הקוריאני. חברות קוריאניות החלו להבין שסדרות הטלוויזיה מבית יכולות להוות מקדם מכירות מוצלח של מוצרים קוריאניים בכל רחבי העולם. שיתופי הפעולה בין החברות הקוריאניות לבין מפיקי הסדרות הקוריאניות הביאו לקידום מכירות של מוצרים קוריאניים.
עושים טוב לכלכלה
הסדרה הקוריאנית "צאצאי השמש" מהווה דוגמה מוצלחת לקידום מכירות בשילוב סדרה הזוכה להצלחה רבה בעולם. כלכלנים מעריכים שהסדרה תקדם מכירות של מוצרים קוריאניים ברחבי העולם, בעיקר באסיה, ביותר מ-200 מיליון דולר. יצרנית הרכב יונדאי, למשל, דיווחה על עלייה דרסטית באסיה במספר ההזמנות לדגם הרכב שמופיע בסדרת הטלוויזיה, Tucson. חברות הקוסמטיקה החלו למכור מוצרים קוסמטיים שונים שבהם השתמשו כוכבי הסדרה במהלך פרקי הסדרה. המכירות של המוצרים הקוסמטיים המופיעים בסדרה עלו תוך זמן קצר מרגע שידור הסדרה באסיה.
ממד כלכלי נוסף שהסדרות הקוריאניות מקדמות הוא התיירות לאתרי הצילום שלהן בדרום קוריאה. בכל רחבי העולם יש תיירות לאתרי צילום של סרטים וסדרות, למשל הגשר על נהר קוואי ואתרי סרטים רומנטיים שנוצרו בפריז, ברומא ובמקומות אחרים בעולם. משרד התיירות הדרום קוריאני רואה בסדרות הקוריאניות אמצעי להגדלת מספר התיירים הבאים לבקר במדינה.
הדוגמה הבולטת ביותר היא האי נאמי הנמצא בסמוך לסיאול, והפך לאטרקציה תיירותית לחובבי הדרמות הקוריאניות.
יותר ממיליון מבקרים, רובם המוחלט אוהבי דרמות קוריאניות, באים לבקר מדי שנה באי נאמי. אז זה הזמן להתחיל לצפות בדרמה קוריאנית אחת לפחות. אפשר להתחיל ב"יהלום שבכתר" או ב"צאצאי השמש" ולגלות עולם חדש, אם עדיין לא גיליתם. רק מומלץ להיזהר לא להתמכר.
ד"ר אלון לבקוביץ מלמד במכללת בית ברל ובאוניברסיטת בר אילן