בבירת הרצח העולמית לא רוצחים. וזה מדאיג
שנים של אלימות הציבו את אל סלבדור בפסגת הרציחות העולמית, עם 100 נרצחים לכל 100 אלף תושבים. אבל בחודשים האחרונים פחת השיעור בחצי. האפשרות שהכול קשור להפסקת אש זמנית מטרידה תושבים, שיודעים - בסוף הכול יתפוצץ שוב
אחרי שהפכה לבירת הרצח העולמית ו"שמרה" על קצב רציחות "מרשים" גם בתחילת 2016, אל סלבדור שבמרכז אמריקה יודעת ימים נדירים של שלווה יחסית – שיעור הרציחות החודשי פחת בערך בחצי. ממשלת אל סלבדור טוענת כי הירידה במספר מקרי הרצח נובעת מפעילותו של הצבא המקומי נגד כנופיות הפשע החזקות הפועלות במדינה – כוח ביטחוני מיוחד נפרס ומנהיגים של ארגוני פשיעה הועברו לתנאי בידוד קשים.
אבל גם כנופיות הפשיעה עצמן לוקחות קרדיט. שלושת ארגוני הפשע הגדולים – מארה סלבטרוצ'ה, באריו 18 רבולוסיונאריוס ובאריו 18 סורנוס – גיבשו הסכם אי-התקפה במרס השנה בניסיון להפחית את מעשי הרצח. בהודעה משותפת שצולמה בווידיאו הן הודיעו כי בכוונתן לשכנע את הממשלה שאין צורך שתצא למבצע נגדן.
כך או כך, מספר הרציחות באל סלבדור פחת מ-611 במרס השנה ל-353 באפריל ול-351 במאי. ביוני היו כבר 331 מעשי רצח "בלבד". אשתקד היו ביוני 677 מעשי רצח. בשנה שעברה הגיע שיעור מעשי הרצח באל סלבדור לשיא – 100 מעשי רצח לכל 100 אלף תושבים. השיעור הזה היה גבוה כל כך שאפילו אם הוא יקוצץ בחצי ב-2016 אל סלבדור עדיין תישאר במקום גבוה ברשימת עשר המדינות עם שיעור הרציחות הגבוה בעולם שאינן נמצאות במצב של מלחמה פתוחה.
שלטונות אל סלבדור טוענים כי רוב ההרוגים במעשי הרצח במדינה הם חברי כנופיות שנרצחו על-ידי יריביהם ברחובות או בבתי כלא או שנהרגו בעימותים עם כוחות הביטחון. "הירידה במספר הנרצחים נובעת מהיעילות של תוכניות המשטרה והצעדים יוצאי הדופן שנקטה הממשלה – במיוחד בתוך בתי הכלא", אמר מפקד משטרת אל סלבדור, הווארד קוטו. לדברי השלטונות, בידודם של מנהיגי כנופיות מקשה עליהם להעביר הוראות לכפופים להם שנמצאים בחוץ. "בהדרגה הצבנו את מערכת בתי הסוהר תחת שליטה ואנחנו הולכים לסיים את העבודה", אמר לאחרונה סגן הנשיא אוסקר אורטיס.
הכנופיות רואות את הדברים אחרת. חבר בכיר באחד מארגוני הפשיעה הגדולים, "באריו 18 סורנוס", אמר לסוכנות הידיעות AP שמעשי הרצח פחתו משום שראשי הארגונים הורו לחייליהם להוריד פרופיל. "כשרצינו מלחמה – ניהלנו מלחמה, ועכשיו אנחנו לא חושבים כך", אמר. "אנחנו רוצים לפתור דברים בדרך אחרת". הוא סיפר כי הוא עצמו חלק מצוות שאחראי לתיאום בין שלושת ארגוני הפשיעה הגדולים וכי כולם פתוחים לדיאלוג וסיכמו לשמור על הפסקת האש.
הם רעים. הם נולדו רעים
מומחים אומרים כי המבצע של הממשלה נגד הארגונים והפסקת האש של הארגונים עצמם תרמו שניהם להפחתת מעשי הרצח. חוסה מיגל קרוס, מומחה לפשע המאורגן באל סלבדור מאוניברסיטת פלורידה הבינלאומית, אומר כי העובדה שהכנופיות מתנהלות באופן אגרסיבי פחות עשויה להצביע על כך שהן מנסות לשמור על פרופיל נמוך, ולא על כך שהממשלה ניצחה בקרב. הוא חושש גם שההפוגה באלימות תתפוגג. "אני חושש שזה זמני", אמר. "אני חושש שזה יימשך רק עד שארגוני הפשע ימצאו דרך אחרת להילחם בממשלה".
כשהנשיא סלבדור סנצ'ס סרן עלה לשלטון ב-2014 הוא גיבש מדיניות של עימות עם הכנופיות. סרן, לוחם גרילה לשעבר, הגביר את המאמצים האלה במרס אחרי שחברי ארגון פשיעה רצחו ברובים ומצ'טות 11 בני אדם בעיירה סאן חואן אופיקו הסמוכה לבירה – התקפה שהאכזריות בה הדהימה אפילו את תושבי אל סלבדור, הרגילים לדיווחים מדי יום על מוות ומעשי זוועה. בתוך שבועות אחדים אישר הקונגרס של אל סלבדור חקיקה הכוללת בידוד של אסירים השייכים לארגוני פשיעה ושליחת 1,000 חיילים ושוטרים לרחובות כדי לרדוף את ארגוני הפשיעה ולפרקם. באמצע מאי אמר הנשיא כי הממשלה "החזירה את התקווה שהמדינה הזו נמצאת בדרך למגר את הפשע".
שלושת ארגוני הפשיעה כבר הכריזו בעבר על הפסקת אש – זה קרה ב-2012 – לפי דיווחים בסיועה של ממשלת הנשיא דאז מאוריסיו פונס. ממשלו של פונס הכחיש שהיה אחראי להסכם ההוא, אבל גורם רשמי בממשלת פונס הודה בעצמו כי הוא היה מעורב בתכנון וביישום של ההסכם, וטען כי ההסכם הזה היה חלק ממדיניות הממשלה ואושר על-ידי הנשיא והקבינט הביטחוני. הרעיון של ניהול משא ומתן עם ארגוני הפשיעה נתקל בהתנגדות גדולה מצד אזרחי אל סלבדור – לפי סקרים 78% מהם יתנגדו להפסקת
אש נוספת ורק 10% יתמכו בה.
"אני לא מאמינה בהפסקת האש", אומרת מריה תרזה פרמודו, תושבת הבירה סן סלבדור. את הפסקת האש של 2012 היא מגדירה פארסה. חוסה מלגר, גם הוא תושב הבירה, אומר כי הממשלה צריכה לנקוט אמצעים תקיפים נגד הכנופיות: "חייבים להכות בהם בחוזקה. הם רעים, הם נולדו רעים והם לא חסים על אף אחד".