איסטנבול עיר רפאים: הטרור גמר את התיירות
מתקפת הטרור בנמל התעופה נראית כרגע כמו המסמר האחרון בארון: בכניסה לאיה סופיה אין תורים, המסעדות ריקות מתיירים ובשווקים יושבים חסרי מעש המוכרים. עכשיו התושבים נסעו לחג, והתחושה באיסטנבול היא של שממה: "ככה זה לא יכול להימשך"
התיירים מעטים כל כך עד שאפשר לשמוע את צעדיהם ברחובות הריקים של אזורי הקניות. כמעט שבוע אחרי מתקפת הטרור בנמל התעופה "אטאטורק" באיסטנבול, שקט מפחיד שורר בעיר.
קסמה של העיר הגדולה ביותר בטורקיה פיתה תיירים במשך מאות שנים – מצריחי המסגדים והארמונות ההיסטוריים שלה ועד לנוף המהמם על הבוספורוס, אבל עבור עובדי ענף התיירות המשגשג עד לא מזמן, מתקפת הטרור בשבוע שעבר הייתה עוד מסמר בארון של תעשייה שכבר נפגעה קשות משורה של פעולות טרור השנה.
"זה אסון", אומר אורחאן סונמז שלא מוצא למי להציע סיור בכנסיית איה סופיה המפורסמת. "כל חיי הייתי מדריך תיירים. רובנו הגענו לנקודת הכרעה שבה אנחנו לא יודעים אם אנחנו יכולים להמשיך. זה טראגי".
מסעדות ברובע התיירות סולטן אחמט ריקות מאדם, וחדרים במלונות חמישה כוכבים אפשר להשיג במחיר מציאה. בשנים יפות יותר היו תיירים צריכים לעמוד בתור של שעה ויותר מחוץ לאיה סופיה בעונה הזו של השנה, אבל היום אפשר פשוט להיכנס פנימה ולחלוק את המקום עם עוד כמה מבקרים בלבד. מוסיפה לתחושה של "עיר רפאים" העובדה שתושבים רבים באיסטנבול עזבו את העיר לרגל ה"בייראם", חג לאומי בן תשעה ימים שהחל בשבת.
19 אזרחים זרים היו ב-45 האנשים שנרצחו על-ידי מחבלי דאעש בנמל התעופה "אטאטורק", ופרשנים אומרים כי ייתכן שהפיגוע כוון נגד אזור שבו יש אזרחים זרים רבים בדיוק כדי להחליש את טורקיה על-ידי פגיעה בענף התיירות החשוב שלה. דאעש הואשם כבר בפיגוע התאבדות בינואר שבו נרצחו 12 תיירים גרמנים ובפיגוע שבו נרצחו שלושה ישראלים ואיראני ברחוב איסתיקלאל במרס. גם ארגון כורדי קיצוני שביצע כבר כמה פיגועים השנה בטורקיה הזהיר אזרחים זרים להתרחק מטורקיה אחרי שרצח 11 בני אדם בפיצוץ מכונית תופת באיסטנבול ביוני.
המוכרים מבינים: "גם אני פוחד לבוא"
ארה"ב, גרמניה וכמה מדינות נוספות הזהירו את אזרחיהן מפני הסכנה הנשקפת להם בטורקיה. תיירים זרים שעדיין מגיעים מספרים כי הם נהנים משקט ושלווה ומאמצים גישה פילוסופית בתקופה שבה פיגועי ג'יהאד הפכו לצרה בינלאומית. "זה יכול לקרות בכל עיר – זה לוטו של מזל רע", אומרת נסה פיהאן, תיירת מאירלנד. "האנשים נחמדים מאוד ואני באמת חושבת שאחזור ואבלה כאן עוד".
במאי השנה ספגה טורקיה את הירידה החדה ביותר במספר התיירים זה 22 שנה – 35% פחות מבשנה שעברה. העובדה הזו גרמה לצניחה חופשית בתעשייה שבדרך כלל מכניסה 30 מיליארד אירו. הנתונים האלה נבעו במידה מסוימת גם מהאיסור הרוסי על חבילות נופש בטורקיה בעקבות המשבר הדיפלומטי הקשה בין המדינות על רקע הפלת מטוס קרב רוסי שחדר לטורקיה בסוף השנה שעברה. האיסור הזה הוסר בשבוע שעבר בעקבות התנצלות טורקיה בפני רוסיה, וזו סיבה לחגיגה באזור אנטליה, לשם נוהגים רוסים רבים להגיע כדי לנפוש.
הסרת האיסור הזה תסייע לענף התיירות בכללותו, אבל הרוסים נוטים להעדיף חבילות הכול-כלול בחופי טורקיה מאשר לנסוע לאיסטנבול כדי לנשום היסטוריה. "אם זה יימשך ככה חנויות רבות ייסגרו", אמר איסמעיל צ'לבי, מוכר תכשיטים. "אני חושב לעבור לאמריקה. שם אוכל להרוויח כסף". קבוצות גדולות של תיירים מסין שעדיין מגיעות הן
האור היחידי בקצה המנהרה לדברי צ'לבי, שמספר כי הסינים מוציאים "סכומים מטורפים של כסף". ובכל זאת - "זאת לא מספיק", הוא אומר. "אנחנו צריכים אמריקנים, אנחנו צריכים אירופים".
החנות שלו נמצאת במרחק יריקה מרחוב סולטן אחמט שבו נרצחו 12 גרמנים בפיגוע תופת לפני שישה חודשים, וצ'לבי אומר כי הוא אינו מאשים את התיירים שאינם רוצים לבוא. "אפילו אני פוחד לבוא לעבודה כאן".