חגיגה בג'סר: עורכת דין ורופאת שיניים ראשונות
תושבי ג'סר א-זרקא מתאחדים בשמחתן של שתיים מבנות הכפר, שמסיימות את לימודיהן בעריכת דין וברפואת שיניים. "בטוחה שבתעודה הזו אוכל לשנות את התדמית השלילית של הכפר"
רחוק מאירועי האלימות והרציחות שהתרחשו בתקופה האחרונה בכפר ג'סר א-זרקא, רבים מהתושבים חגגו עם קבלת בשורה משמחת: שתי צעירות ראשונות מנשות הכפר קיבלו תארים במשפטים וברפואה.
רנא ג'רבאן הפכה להיות עורכת דין, והיא מעידה כי כל בני הכפר שמחים בהישג שלה. נארמין ג'רבאן הולכת לעבוד בתחום רפואת שיניים במרפאה של דוד שלה, והיא מקווה יום אחד לפתוח מרפאת שיניים ראשונה בניהול רופאה מהכפר. שתיהן התמודדו עם קשיים רבים במהלך לימודיהן, והן התעקשו להילחם בכל מחיר עד להגשמת חלומותיהן.
רנא מספרת: "אני גאה בהישג הגדול שהגעתי אליו, אני מרגישה שכל הכפר שמח שקיבלתי תואר במשפטים ושסיימתי אותו בהצטיינות. היום אני האישה הראשונה בכפר שהופכת להיות עורכת דין, ואני בטוחה שבתעודה הזו אוכל לשנות את התדמית השלילית של הכפר, שסבל מאלימות ורציחות ואירועים חריגים. הגיע הזמן שיהיה לנו חלק בחברה במטרה לעזור לתושבים ולתמוך בהם ולהוביל את היישוב למקומות נכונים".
על הקשיים שעברה אמרה רנא: "בני משפחתי תמכו בי, אבל מצד שני אנשים אחרים אמרו לי 'למה את רוצה להיות עורכת דין, עזבי את המקצוע הזה כי יהיו לך הרבה בעיות'. לא התייחסתי לדברים שלהם, נלחמתי עד הסוף והמשכתי בדרכי. היום מה שחשוב לי הוא לשרת את האנשים ולעזור להם ולהיות שותפה בכל שינוי חיובי.
"בחרתי לעסוק בתחום האזרחי בתיקי רשלנות רפואית ונזקים, ובהמשך אני שוקלת לעסוק בתחום הפלילי. אני רואה שיש מגמת עלייה במספר הסטודנטים והאקדמאים בכפר בהשוואה לשנים קודמות, ואני מקווה שזה יתמשך". היא ביקשה להעביר מסר: "שכולם יפנימו וילמדו, וללכת עד הסוף - ובעיקר הנשים, שמגיע גם להן להצליח".
רופאת השיניים הצעירה נרימאן ג'רבאן אמרה: "אני שמחה מאוד בתואר שקיבלתי, זאת גאווה לי ולכל התושבים. אחרי שאעבור את מבחן המדינה אני מתכוונת לעבוד במרפאה השייכת לקרוב משפחתי. אחרי שארכוש ידע וניסיון אשקול להקים מרפאה שאולי תהיה הראשונה בבעלות אישה.
"אני פעילה חברתית הרבה שנים וממשיכה בדרך הזו. המטרה שלי היא להגביר את המודעות בעניין הבריאות והסביבה ולעזור לנשים באופן מיוחד".
היא ביקשה לפנות לשאר האקדמאים בני הכפר: "בואו נהיה יחד, יד ביד, כדי להוביל שינוי בכפר, כי כולנו זקוקים לזה".
ראש הוועד העממי בכפר סאמי עלי אמר: "הכפר סבל מאלימות ופשיעה והזנחה, אבל בימים האחרונים הכפר חוגג עם הצעירות שהובילו בלימודיהן. גם חגגנו עם צעירים אחרים שקיבלו תארים בתחומים אחרים, וזה משמח את הלב לאחר שעברנו הרבה מצוקות ומצב מערכת החינוך שמקרטעת, למשל בהישגי הבגרות שבקושי מגיעים ל-25% הצלחה. לדעתי הצעירות והצעירים שהובילו הם הנכס הגדול ליישוב".
בכפר ג'סר א-זרקא מתגוררים 14 אלף בני אדם. רק ארבעה אחוזים מהם למדו באקדמיה, השאר עובדים בתחומים שונים, ויש גם מובטלים.