האוצר בוחן ביטול רשימת שמאי הבית בבנקים
באוצר בודקים את הנוהג הקיים בבנקים, לפיו קיימת רשימה מצומצמת של שמאי מקרקעין המועסקים על ידם ומלווים את רוכשי הדירות בדרך לנטילת משכנתא. שמאית המקרקעין, דליה עסיס, שפנתה לאוצר בנושא: "שמאות זה מקצוע אובייקטיבי - לא אמורה להיות הערכת שומה מטעם"
סוף לרשימת "שמאי הבית" של הבנקים, המוצעים לרוכשי הדירות הפונים אליהם כדי ליטול משכנתא? במשרד האוצר מתכוונים לבחון את הנוהג הקיים בבנקים, לפיו קיימת רשימה מצומצמת של שמאי מקרקעין המועסקים על ידם ומלווים את רוכשי הדירות בדרך לנטילת משכנתא על ידי מתן הערכת שומה לדירה שברצונם לרכוש.
כתבות נוספות בערוץ הנדל"ן של ynet:
דירה בפחות ממיליון? אין כמעט חיה כזו
מיזם אינטרנט חדש מבקש לשים סוף לתיווך
ביהמ"ש הוציא צו לכינוס נכסי מנכ"ל אדמה
באחרונה פנתה שמאית המקרקעין דליה עסיס למטה הדיור במשרד האוצר בבקשה לבדוק את הטענה לפיה הבנקים יצרו רשימה של "שמאי בית" הפועל בזכות המיקוח והבחירה של רוכשי הדירות. השבוע קיבלה עסיס מכתב מטעם האוצר ובו נכתב כי "יש ממש בטענה זו" וכי בכוונת המשרד לבחון את הסוגיה יחד עם השמאי הממשלתי, משרד המשפטים והממונה על ההגבלים.
עוד נכתב כי "עיקר הפגיעה של אותן רשימות היא בשמאים הנמצאים מחוץ לרשימות, אולם יש בכך גם כדי להשליך על התחרות בין הבנקים". בשיחה עם ynet טוענת עסיס כי שמאות מהווה מקצוע אובייקטיבי, ואינה אמורה להוות "הערכת שומה מטעם". לטענתה, "הרשימות במתכונתן כיום מונעות תחרות, לא ברור כיצד הן נקבעות ואינן נתונות לפיקוח של גוף שלטוני כלשהו".
עסיס מבקשת לבטל את הנוהג מזה כחצי שנה, "לאור אי חוקיותן וליצור רשימה אחת ארצית שתהיה מפוקחת על ידי משרד האוצר", כך לדבריה. "בדרך זו יוכלו רוכשי הדירות לבצע בדיקות רכישה שישמשו אותם גם לנטילת משכנתא מכל בנק שיחפצו. הבנקים הם גוף ציבורי, הפסיקה הכפיפה אותם לכללי המשפט הציבורי האוסרים שרירות לב ומטילים עליהם חובת תום לב מוגברת".
במשרד האוצר מאשרים את הפרטים ואומרים בתגובה לפניית ynet כי יבדקו את הנושא. "מדובר בצעד היסטורי, בו לראשונה גוף שלטוני החליט לגעת בתפוח אדמה הלוהט הזה", אומרת על כך עסיס, "עשרות שנים הבנקים מתנהלים עם רשימות סגורות אשר אין להן כלל מקום במדינת ישראל בשנת 2016".
לטענתה, "המציאות הנוכחית מונעת מרוכשים פוטנציאלים לבצע בדיקות טרום רכישה. אותם רוכשים מעוניינים ליטול בעת הרכישה משכנתא, וכיוון שהבנקים למשכנתאות מנהלים רשימה סגורה ומוגבלת של שמאים המקובלת על הבנק לצורך אישור קבלת משכנתא - מתייתר או מתבטל הצורך בבדיקה. בעצם אומר הבנק ללווה - אתה תיקח/תיתן משכנתא בהתאם להחלטות השמאי שלי".
לדבריה, "המצב הופך לחמור יותר בשל כך שכל בנק מחזיק רשימה סגורה של שמאים השונה מרשימת השמאים של בנק אחר. יוצא איפה שלווה הרוצה לקבל הלוואה, יידרש לסכומי עתק כדי לבחון שווי ריאלי של הנכס שהוא רוצה למכור/לקנות באמצעות שמאי - אם יחליט לפנות לשמאי שאינו מהרשימה הסגורה של הבנק".
ל-ynet הגיעה תגובת הפיקוח על הבנקים כפי שקיבלה עסיס בעקבות פנייתה בנושא. בתגובה נכתב כי "רשימות הבנקים מורכבות לאחר בחינת עמידת השמאי בקריטריונים מחמירים שקבע הבנק, הן מקצועיים והן אחרים (למשל ביטוח אחריות מקצועית). הבנק מבצע בקרות שוטפות על השמאות ומבקש דיווחים. מבדיקה מדגמית שערכנו מצאנו כי רשימות הבנקים גדולות מהמפורט בפנייתך. בהקשר זה, יכולת בנק מסחרי לפקח מוגבלת, ואין הצדקה לחייב ביצוע בדיקות אלו על כלל השמאים בעלי הרישיון".
על כך משיבה עסיס כי "לעניין הקריטריונים, שיתכבדו הבנקים ויראו לנו את הקריטריונים שלפיהם נבחרים שמאי הבנק. אנחנו שמאים ותיקים ומעולם לא ראינו הליך שקוף ומסודר שבוחר את שמאי הבנקים. לעניין הפיקוח על השמאויות, אם הבנקים מבצעים פיקוח על השומות עצמן - מה משנה זהות השמאי. הרי הפיקוח נעשה פר שומה. אם השומה לא מקובלת על הבנק הוא ידחה אותה, אבל הוא אינו יכול לדחות את השמאי. אין חשיבות למספר השמאים שיכולים להגיש שומות לבנק. יתרה מכך, מועצת שמאי המקרקעין היא הגוף שמסמיך את השמאים ונותנת להם רישיון על פי חוק, והבנקים לא יכולים לשלול את הרישיון שלהם".
עד כה לא התקבלה תגובה מבנק ישראל.